HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ocak 2015 Pazartesi - 09:32

Büyükşehir’den yeni Agora hamlesi

Dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen İzmir Agorası, Büyükşehir’in destekleriyle kazı alanını biraz daha büyüttü. Sadece Agora kamulaştırmaları için 37.5 milyon liranın üzerinde bir bedel ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazılar için ayrıca destek veriyor. Kadifekale’deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir “yıldız” olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Büyükşehir’den yeni Agora hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi İzmir Agorası’nın gün yüzüne çıkarılması için desteklerine ara vermeden devam ediyor. Her metrekaresinden tarih fışkıran ve dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen “İzmir Agorası”nın  kazı alanını yaptığı kamulaştırma çalışmaları ile genişleten Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Katlı Otopark tarafındaki bölümde bazı binaları kamulaştırılarak kazı alanını biraz daha genişletti.  Yine aynı kapsamda 920 sokak da trafiğe kapatılarak kazı alanına dahil edildi. Bölgede trafiğin rahat akması için 816 sokak gidiş- geliş iki şeride çıkarıldı.


 
ÖZEL TASARIM KORUMA DUVARI
Büyükşehir Belediyesi kazı çalışmalarına büyük destek verdiği Smyrna Agorası’nın etrafını da “özel tasarımlı” duvarla çevreledi. Yapım çalışmaları tamamlanmak üzere olan  “Smyrna Agorası ören yeri güvenlik duvarı”, yüksek kullanım yoğunluğuna sahip İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen tarihi Agora’nın güvenliğini sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Agora’nın arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanan koruma duvarı, hem kentlilerin hem de ziyaretçilerin dinlenmelerine imkan veren oturma alanlarına da sahip. Yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki duvar 810 metre uzunluğunda...

Ayrıca engelli ulaşımına olanak sağlayan giriş, güvenlik, bilet gişesi ve emanet odası bölümleri ile ziyaretçileri olumsuz hava koşullarından korumayı amaçlayan, yüksek teknolojili, çelik taşıyıcılı bir üst örtü için çalışmalar sürüyor.
 


TARİH ORTAYA ÇIKSIN DİYE…
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bugüne kadar 37 milyon 567 bin liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmaları için ayrıca her yıl yaklaşık 1 milyon liralık destek veriyor.

Büyükşehir Belediyesi, Agora’da yıllardır atıl duran, kullanılmayacak durumda ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansı’nın destek programından yararlanarak “Agora Kazı Evi” olarak restore etti. Ayrıca İkiçeşmelik Caddesi üzerinde bulunan diğer iki ayrı tescilli bina da “Agora Müze Evi” olarak kullanılmak üzere yine Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bina, çalışmaların tamamlanmasının ardından, Agora ören yerinden çıkarılan eserlerin de sergilenebileceği bir cazibe alanı olarak kente kazandırılacak. Nihai hedef ise, Kadifekale’deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir “yıldız” haline getirilmesi…

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük destek verdiği tarihi alandaki arkeolojik kazılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Ocak 2015 Salı 10:00

spotçular acilen kaldırılmalı , kaleye kadar tüm gecekondular biran önce temizlenmelidir , şu haliyle bırakın turisti ben bile gitmek istemem zaten gelen bir daha gelmez , sokaklar pakistan gibi

Yorumu oyla      11      5  
İZMİR'Lİ 27 Ocak 2015 Salı 09:30

Acilen katlı otoparkın yıkılması,ikiçeşmelik araç geçişlerinin yeraltına alınması ve Ağora'nın tarihi Kemeraltı çarşısı ile birleştirilmesi gerekir.Ayrıca Kemeraltı restore edilerek 24 saat açık bir turizm merkezi olmalıdır.İnciraltı tarafına büyük bir deniz müzesi kurulmalıdır.Kadifekale'den yeşildere tarafına şelaleler ve etrafına dokusuna uygun restoran ve kafeler yapılmalıdır.Fuardan kadifekale'ye telefirik konulabilir.Buca gölet tarafına gerçeğine uygun kovboy şehri yapılabilir.Sayın başkan hadi artık sizlerde proje üretin,üretemiyorsanız vatandaşın sesine kulak verin ve hayata geçirin.Hadi artık silkinin lütfen..

Yorumu oyla      13      6  
Gökhan 26 Ocak 2015 Pazartesi 16:49

Az önce Agora'dan geldim, katlı otoparkın arka kısmında yıkımlar devam ediyordu. Bu bölge İzmir turizminin göz bebeği olacak, buna eminim. Sabetay Sevi Evi'nin restorasyonu şuan mahkemelik, mahkeme sürecinden sonra o ev de Müze Evi olarak kullanılacak. Kazılar sona erdiğinde bölgenin, tarih parkı olarak düzenlenmesine geçilecek. Antik Tiyatro'da da kazılar başladı. Tabi bütün bu çalışmaları Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Turizm Bakanlığı'nın esamesinin okunmaması ne acı. İstanbul'da tüm yapıları Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı restore ederken, İzmir'in görmezden gelinmesi çok acı.

Yorumu oyla      30      6  
izkent 26 Ocak 2015 Pazartesi 16:21

İzmir roma olamaz, Roma da bu kadar dilenci, işportacı, maganda yoktur. Bir yerin ilgi çekmesi için önce insanların insan olması lazım. Ben yabancı olsam roma, barcelona ya da Amsterdam a giderim 3. dünya ülkesinin 5. dünya şehrinde ne işim var. İngilizce tabela bile yok şehirde.

Yorumu oyla      19      20  
m.y. 26 Ocak 2015 Pazartesi 16:11

920 sokağın trafiğe kapatılıp kazı alanına ilave edilmesi ile, faustina kemerinin yanındaki imparator kemerininde bulunması hedefleniyor olmalı.orada iki kemer olduğu varsayılıyordu.genişletilen ve gidiş-dönüş yolu olarak kullanılacak yolda ise, araçların yola park etmesi önlenmelidir, trafiği engelleyecektir. belediyemizi bu önemli çalışmaları için kutlamak gerekir.birde kadifekale surları restore ediirken, kale içindeki sarnıçta restore edilip, turizme ve kültür hayatına kazandırılmalıdır.

Yorumu oyla      26      5  
Mustafa Y 26 Ocak 2015 Pazartesi 15:40

izmirlininde desteüiyle, yerel yönetim izmirin tarihini ayağa kaldırıyor, 920 sokağında kazı alanına ilave edilmesi, katlı otopark yönünde de kamulaştırılan otopark alanı ile. bölge sadec "roma agorası" olmakrtan çıkmış, roma agorası ile birlikte, roma hamamı, şehir meslisi de ortaya çıkarılmış ve izmirin roma yerleşkesi yavaş yavaş ortaya çıkıyor, yukardada antik tiyatro ile izmirin roma tarihi ayağa kalkıyor. 1900 lü yıllarda izmirde geçmiş roma dönemine ait iz yokken, 1940 larda agoranın bulunması ve günümüzde de antik tiyatronun ortaya çıkması ile roma izmiri geri geliyor.kaifekalede st.polşcarp ın mezarının da ortaya çıkarılması gerekiyor ama turizm bakanlığı ve il müdürlüğü bu konuda çok yavaş hareket ediyor, henüz bir adım yok. izmir turizmde, homerosu, stçpolicarpı ve sebütay seviyi kullandığında, izmir önemli bir turizm destinasyonu haline gelir.

Yorumu oyla      24      5  
26 Ocak 2015 Pazartesi 15:15

o bölegede (SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ ADI ALTINDA) yapılan kaldırım çalışması ve engelli yürüyüş sarı çizgili yol! SPOTÇULARA ÖZEL SANIRIM..böyle bir rezillik dünyanın hiç biryerinde yok.

Yorumu oyla      17      16  
26 Ocak 2015 Pazartesi 14:19

bölgeye yeni bir otopark yapılıp, mevcut otoparkın bölgeden kaldırılması gerekli. ve tabi ki de bölgede büyük bir kentsel dönüşüm şart.

Yorumu oyla      29      6  
ozan 26 Ocak 2015 Pazartesi 12:33

Bravo Aziz başkana, AKP izmire istediği kadar yatırım yapmasın yinede izmir eninde sonunda hakettiği yerde olacaktır. Düşünün ne kadar büyük yatırım yapıldı bu bölgeye, eskiden burası girilmeye korkulan bir bölgeydi.

Yorumu oyla      33      7  
ercan 26 Ocak 2015 Pazartesi 12:06

Kadifekale agora aksı. Hani birileri çıkıp habire aziz kocaoglu ne yaptı İzmir 10 sene kaybetti falan derler ya.Böyle konuştukları zaman şu fotografı göstermek bile yeterli bırakın gerisini.Bir müzeyi bile izmire çok gördüler.İzmirin gelecegi gerçekten çok parlak.Anfi tiyatroyla birlikte çevre yatırımlarıyla izmiri dünyada oldukça tanınır bir hale getirecektir bu alan ama Kısa vadede olmasa da orta vadede o spotçuların ordan kalkması şartıyla tabiki

Yorumu oyla      34      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova'da sanat dolu gece
Balçova Belediyesi Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Koroları verdikleri ...
Menderes İspanya yolcusu: İzmir'i de temsil edecek
İstanbul’da düzenlenen EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat ...
Aliağalılar yeni yıl sürprizini sevdi
Aliağa Belediyesi tarafından Onat Kutlar Caddesinde bulunan ve geçici ...
 
EMITT'DEN Bergama'ya anlamlı ödül
Bu yıl 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat ...
Bucalılar Uğur Mumcu için yürüdü
Gazeteci yazar Uğur Mumcu öldürülüşünün 22. yılında Buca’da düzenlenen ...
Dikili de Uğur Mumcu’yu unutmadı
Dikili Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Dikili Şubesi’nin ortaklaşa ...
 
Bornova Belediyesi'nin kurslarına yoğun ilgi
Bornova Belediyesi'nin Kış Dönemi Hobi ve Beceri Edindirme Kursları yoğun ...
Urla devrim ve demokrasi şehitlerini andı
Urla'da belediye ve bazı sivil toplum kuruluşları gazeteci yazar Uğur ...
Azerbaycanlı kadınlardan Selvitopu'na ziyaret
Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği Karabağlar Belediye Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva