HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ağustos 2015 Salı - 09:52

Büyükşehir’den Buca’ya ‘1000 yıllık’ dokunuş

Buca Kaynaklar’da, aralarında 1000 yaşında çınarın da bulunduğu 6 “anıt ağacı” restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı ağaçların yer aldığı köy meydanının çehresini doğal dokuya uygun olarak yeniliyor.

Büyükşehir’den Buca’ya ‘1000 yıllık’ dokunuş

Geçtiğimiz yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yaparak Buca Kaynaklar Meydanı’nda aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacı restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de projenin ikinci etabına başladı. Zemindeki asfalt nedeniyle çınarların yağmur suyunu ememediği meydanda, asırlık ağaçların daha uzun yıllar tarihe tanıklık etmesini sağlamak hem de meydana özgün bir kimlik kazandırmak amacıyla hazırlanan projeye start verildi.
 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ile birlikte hazırlanan projeye göre, öncelikle ağaç köklerinin yağmur suyunu emmesini sağlamak amacıyla kökler etrafındaki asfalt kaldırıldı. Hem ağaç çevreleri hem de meydanda yağmur suyunu geçiren küp taş kullanılması planlandı. Kaynaklar’a hayat verecek projeye göre, küp taşların etrafı kırmızı tuğla ile kaplanarak meydana renk getirilecek. Yine küp taştan 2x2 metre boyutlarında ve farklı kotlarda oturma alanları oluşturulacak. Projede engellilerin kullanımı için rampalar da ihmal edilmedi. Meydanın yanından geçen kanal kenarındaki korkular da doğal dokuya uygun olacak şekilde ahşap olarak tasarlandı. Doğal dokuyu bozmadan köy meydanına yepyeni bir çehre kazandırmak amacıyla başlatılan düzenleme çalışmalarının Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.
 


ANIT AĞAÇLAR NASIL KORUNDU?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, köy meydanında bulunan ve bir tanesi Anıtlar Kurulu’nca tescilli olmak üzere toplam 6 adet anıt çınar ağacının koruma altına alınması ve ömürlerinin uzatılması amacıyla geçtiğimiz yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile protokol yaptı. Bu çerçevede asırlık ağaçlardaki ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapıldı. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölü dokular titizlikle temizlendi, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan, özel dolgular uygulandı. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alındı. Statik olarak dengesizlik yaşayan, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapıldı. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapıldı. Çalışmaların ardından asırlık ağaçların dallarına kuş yuvaları asıldı.
 
TESCİLLİ ANIT ÇINAR
Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı’nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000’e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı, adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor.

 
Kenan’la Sinem dudak dudağa!
 
Menderes Bulgaristan'da kardeşleriyle buluştu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Ağustos 2015 Salı 14:31

Hep belediyeyi mi öveceğiz site sahipleri. Belediye eleştirilince neden yayınlamıyorsunuz? Yoksa çok eleştiri çıkarsa belediyeden gelecek parada eksilme olur diye mi korkuyorsunuz?

Yorumu oyla      14      9  
muhalif 4 Ağustos 2015 Salı 13:05

bunlar güzel çalışmalar ancak büyükşehir kültürparktaki anıt ağaçlarada ilgi göstermeli. öenek,kaskatlı havuz yanındaki 2 adet manolya ağaçlari,ada gazinosunun arkasındaki dev gövdeli ağaç ile kübana arkasındaki palmiye korusuda ilgi bekliyor.....

Yorumu oyla      16      5  
ERBİL KIRBAŞ 4 Ağustos 2015 Salı 12:13

Yapılan iş çok güzel ve toplum için yararlı ama o ağacın sayesinde ekmek yiyen esnaf bunu hakketmiyor,masa kuran esnafların tuvaletleri yok, lavaboları yok, hijyen hiç yok belediye olarak buraya ruhsat veren Buca belediyesi ve tarım gıda bakanlığı yetkilileri buralara hiç uğramazmı gerçi Belediyemiz ruhsat işlerindeki memurlar Kıbrıs ve 5 yıldızlı otellerden fırsat bulup buralara uğramazlar ama yapılan bu güzelliğe yakışmıyanlarıda düzeltmek lazım.

Yorumu oyla      15      6  
TC misafir 4 Ağustos 2015 Salı 10:25

Böyle çalışmaları görmek sevindirici olmakla beraber Buca belediyesi maalesef çöp konusunda sınıfta kalmıştır, bu sabah Adnan Kahveci ve Onat caddelerinde çöp kamyonundan öyle bir su dökülmüş ki yollara Vali Rahmi Bey Okulu ile Onat caddesi kısımda berbat derecede çöp kokusu hakim. Bu kamyonlara gerekli bakım yapılmıyor mu? dökülen o pislik ve mikrop saçan çöp sularını çöpçüler hiç görüp bildirmiyor mu? bunların bildirilip pazaryeri temizlik ekibi gibi(gerçi pazaryerleri de iyi temizlenmiyor su tutup geçiştiriyorlar denetleyen yok) bir ekiple buralar temizlense nasıl olur bulunduğunuz semt temiz değilse istediğiniz kadar park, bahçe ve meydan düzenleseniz neye yarar?

Yorumu oyla      18      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Foça seferlerini çok sevdi
İzmir’de geçen cumartesi günü hizmete giren ve Karşıyaka ile Konak ilçelerini ...
İTO’nun yeni binası Meclis’e takıldı!
Konak Belediye Meclisi, İTO’nun 1’inci Kordon’da yapacağı yeni hizmet ...
Başkan Kocaoğlu’ndan kararlılık mesajları
Zabıta Haftası nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli zabıta ...
 
Karşıyaka Meclisi’nde gündem plan değişikliği
Karşıyaka Meclis Toplantısı’nda gecekonduların hak sahiplerine satışında ...
Konak’ta ‘şehit’ tartışması: Siz sebep oldunuz!
Meclis oturumda cadde ve sokaklara şehitlerin isimlerinin verilme talebi ...
Karabağlar’ı karıştıran madde ‘başkanın itirazıyla’ yeniden gündemde
Karabağlar Belediyesi’nde ayın ilk oturumunda CHP İzmir il ve ilçe örgütünde ...
 
Buca'da kadınlar okuma-yazma kursuyla hayata tutundular
Genellikle minik öğrencileri görmeye alışık olduğumuz okul sıraları, bu ...
Çiğlili muhtarlardan Arslan’a ziyaret
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan Çiğlili muhtarlarla makamında bir ...
Zabıta Haftası başladı: Artık onların da okulu olacak
Zabıta Haftası törenle başladı. Eğitimli ve kurumsal kimliğe sahip personel ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva