HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2014 Salı - 14:36

Büyükşehir Danıştay’ı bakanlıkla baypas etti!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Danıştay tarafından yıkım kararı onaylanan Mavişehir’de su baskınlarını önleyecek set için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Belediye, Oktay Yar isimli vatandaşın açtığı dava sonrası ortaya çıkan krizi bakanlık desteği ile çözdü. Bakanlık, resen plan yapma yetkisini kullanarak yeni kıyı planını onayladı. Böylece belediye ilk kez bakanlıktan yetki artışı sonrası destek almış oldu.

Büyükşehir Danıştay’ı bakanlıkla baypas etti!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı zaman zaman karşı karşıya getiren ‘plan yapma ve onaylama yetkisi’ bu kez belediyenin işine yaradı. Başkan Kocaoğlu’nun, “Tamamen alanı görmeden, kimseye sormadan, belediyeye danışmadan kapalı kapılar ardında ‘kimin ne işi varsa yaparız abi’ mantığıyla planlar yapılmakta, uygulamalara geçilmektedir” diyerek tepki gösterdiği uygulama bu kez Karşıyaka Mavişehir’i kurtardı.
 
BELEDİYE TALEP ETTİ
Büyükşehir Belediyesi, ilk kez geniş yetkiler verilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çalarak Mavişehir’de mahkeme tarafından yıkım kararı verilen “Mavişehir II. Etap Yağmursuyu Kanalı ve Terfi İstasyonu Projesi” için bakanlığa başvurdu.  Bölgede aşırı yağışlarda ve ters rüzgarda büyük sorunlara neden olan düzenlemeni Mavişehir’de yaşayan Oktay Yar isimli vatandaşın açtığı dava sonrası iptal edilmesi istenmişti.  İdare Mahkemesi’nin “su pompa merkezi, beton set ve yapıyı kaldırın” kararı ardından Danıştay’dan da onay almıştı.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyon TL’ye mal ettiği Mavişehir’i su baskınlarından kurtaran proje için çıkan yıkım kararının ardından belediye bakanlığa giderek yeni imar planını resen onaylattı. Bakanlık, belediyenin talebini değerlendirirken yapılan inceleme sonrası olumlu cevap verdi.  Bölgenin 1/ 5000 ve 1/ 1000 uygulama imar planı kabul edildi.


 
DANIŞTAY “YIKIN” DEDİ
Su baskınlarının yaşandığı, lodos ve fırtınalı havalarda araçların su içinde kaldığı Mavişehir’de denize yakın olan villalarda oturan Oktay Yar isimli vatandaş, İZSU'nun yaptığı 1,5 metre yüksekliğindeki duvarın deniz ile insan ilişkisini yok ettiği, görsel bağlantıyı engellediği ve bölge sakinlerinin ve kendisinin denizden yararlanma hakkını elinden aldığı gerekçesiyle 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yapılaşmanın aynı zamanda villaların değerini de düşürdüğünü ifade eden Yar, yöredeki med-cezir yüksekliğinin en fazla yarım metre olduğunu, inşa edilen setin ise gereğinden fazla yükseklikte yapıldığını belirtmişti. Aynı zamanda ruhsatsız ve imar planlarına işlenmeden yapılan bu inşaatlar mahkemeden döndü. 2010 yılında alınan kararı belediye iptal için bölge idareye, oradan da olumsuz görüş gelmesi üzerine Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın da idare mahkemesinin verdiği kararlar doğrultusunda  karar vermişti.
 
KOCAOĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama yetkilerinin artırılmasına zaman zaman tepki gösteriyor.  Kocaoğlu bir toplantıda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tuvalet ruhsatı verecek yetkiye sahip. Tamamen, alanı görmeden, kimseye sormadan, belediyeye danışmadan kapalı kapılar ardında ‘kimin ne işi varsa yaparız abi’ mantığıyla planlar yapılmakta, uygulamalara geçilmektedir. Eğer bu uygulamalar devam ederse, fazla değil üç, beş sene sonra ne kent dönüşümünden, ne kentlerden bahsetmek mümkün olmayacak. Çünkü kamu alanları yüksek yoğunluklarla ranta yönelik planlamayla dolacak” ifadelerini kullanmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK'dan Kemalpaşa'ya yeni hizmet binası temeli
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü, Kemalpaşa’daki vatandaşlara ...
İzmirli kadınlara anlamlı günde ikinci çatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle ...
Başkan Atila 24 Kasım'ı öğretmenlerle geçirdi
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü öğretmelere ...
 
Büyükşehir Selçuk’taki utancı temizledi!
Selçuk’ta kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edilen Alevi mezarlığındaki ...
Buca'dan öğretmenlere İlhan Şeşen'li kutlama
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ...
Gaziemir’de 24 Kasım coşkusu
Gaziemir Belediyesi öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü, Gaziemir ...
 
İzmir’de yine Akdeniz rüzgarı esecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, 27-28 Kasım tarihlerinde ...
Başkan Soylu turizmcilerle buluştu
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Özdere, Gümüldür ve Ahmetbeyli’deki ...
Balçova Belediyesi'nden mavi düşünceler!
Balçova Belediyesi ve İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu(İSTÖP), Kadınların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva