HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Mart 2013 Salı - 14:14

Buca’nın prestij projesine yargı freni!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında yapılan protokol ile startı verilen Şirinyer Projesi’ne mahkeme ‘dur’ dedi. Şirinyer’de bulunan sosyal tesislerin başka yere taşınmasını içeren plan geçersiz sayıldı.

Buca’nın prestij projesine yargı freni!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında imzalanan protokol ile çalışmalarına başlanan Şirinyer Projesi’nde problem çıktı. Uzun süre mülkiyet problemlerini halledemeyen belediyeye mahkemeden şok eden karar geldi. Buca Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Lokman Fazla’nın açtığı davada mahkeme planların yürütmesini durdurdu. Proje kapsamında Şirinyer’den Buca Pazaryeri’ne taşınması planlanan Kadın Aktivite Merkezi’nin yer değişikliğini öngören plan kabul görmedi. Büyükşehir ile Buca Belediyesi arasında imzalanan 64 bin metrekare alana yapılacak dev projenin dayanağı kalmadı.
 

Buca’da tartışma yaratan Şirinyer Projesi ile ilgili şok eden bir karar geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında imzalanan protokol ile gündeme gelen 64 bin metrekare alanı kapsayan Şirinyer Parkı ve Pazaryeri’ni kapsayan dev projede planlar ile ilgili mahkeme sürecinde karar çıktı. Şehir Plancıları Odası ile birlikte konuyu yargıya taşıyan Buca Belediyesi CHP eski Meclis Üyesi Lokman Fazla’nın açtığı davada yürütmedin durdurulması kararı verildi.

 
İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, şu anda Şirinyer Parkı içinde bulunan Kadın Aktivite Merkezi ve Sosyal Tesis’in Buca Çevik Bir Meydanı’nın oradaki Buca Pazaryeri’ne taşınması uygun bulunmadı. İmar Planlarında ‘park ve dinlenme alanı’ olarak görünen yerin ‘sosyal ve kültürel tesisler alanı’ olarak değiştirilmesi kabul edilmedi. Büyükşehir ile Buca Belediyesi arasında yapılan protokolü kapsayan imar planında sosyal tesislerin taşınması planlanıyordu. Bölgeye bir de metro için otobüs garajı yapılması öngörülürken pazaryerinin de düzenlenmesi düşünülüyordu. Açılan davada mahkeme birbiriyle bağlantılı iki yer için karar alınca protokolün de altı boşalmış oldu.
 
MECLİS KARARI İPTAL EDİLSİN
Mahkeme kararında, “Dava konusu olan ve sınırlı bir alanda işlev değişikliği getiren plan değişikliğinin, değişiklik öncesi hazırlanan plan revizyonunun tümünün mahkememizin anılan kararı ile iptal edilmiş olması karşısında dava konusu plan değişikliğinin planın bütünlüğü, sürekliliği ve dengeleri bakımından planlama ilkeleri yönünden değerlendirilmesi olanağı yoktur. Dayandığı plan iptal edilen değişiklik planı hukuksal bakımdan sakatlanmıştır. Bu bakımdan dava konusu plan değişikliğine ilişkin meclis kararının iptali gerekmektedir. Plan değişikliği sonucu uygulama işlemlerinin başlayabileceği ve uygulama işlemleri yönünden telafisi mümkün olmayan zararlar açabileceği açıktır” denildi.
 
ŞEHİR PLANCILARININ DAVASI GEREKÇE OLDU
Mahkeme Fazla’nın davasında, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davayı da inceledi. Odanın, 1/5 bin ölçekli Buca Nazım İmar Planı Revizyonu’na açtığı davada yer alan bilirkişi raporundaki ifadeleri vurguladı. Raporda yer alan, “Şirinyer Parkı’nın bulunduğu alana ilişkin olarak dava konusu nazım imar planında önerilen fonksiyonların üst ölçekli planda belirtilen ‘kentsel yeşil alan’ kullanımına uygun olmaması, plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik hükümlerinde belirtilen ve planlama sürecinin önemli aşamasını oluşturan araştırma ve çözümleme aşamasının yeterli ayrıntıda yapılmamış olması, jeolojik / jeoteknik ve mikro bölgeleme etütlerine dayanan analizin olmaması” gibi nedenlerle plan revizyonunun iptal edildiği vurgulandı.

 
“PROJEYE DEĞİL ANLAYIŞA DAVA AÇTIM”
Birbiriyle bağlantıyı iki proje için alınan meclis kararı ve imar planı değişikliklerini yargıya taşıyan Buca Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Lokman Fazla, “Mahkeme çok doğru bir karar verdi. Ben projeye dava açmadım. Benim itiraz ettiğim nokta Şirinyer Parkı’ndaki sosyal tesislerin kaldırılarak yerine garaj yapılmasıdır. Ayrıca imar planı değişikliğinde yeşil alanlar azalıyor. Bunlar olmasaydı dava açmayacaktım. Anlayışı mahkemeye taşıdım ve dava açtım. Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi arasında yapılan protokolün dayanağı olan planlar iptal edildi. Doğal olarak protokol de geçersizdir” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat ergin 20 Mart 2013 Çarşamba 12:18

GUVEN ÖZVERİ TECRUBE LOKMANI KINIYORUM

Yorumu oyla      17      7  
mehmet 20 Mart 2013 Çarşamba 12:16

heyacanlanmak gerekli,sonuçta bu kesin bir yargı kararı değildir,hukukçular bilir,mahkemeler konuya ait bir takım evraklar tamamlanana kadar yürütmenin durdurulmasına karar verir.bu doğaldır.bu karar hiç bir şeyi iptal etmemiştir sadece planların uygulanmasını ertelemiştir.o kadar

Yorumu oyla      19      6  
gercek vatandaş 20 Mart 2013 Çarşamba 11:27

bahan koduyla yazan arkadaşım akceli işlerden ercan bey ve ekibinin nezaman başlarını kaldırdılarda hizmete soyunuyorlar gecen 4 seneye bak ne yapmış sokaga cıkıp birde vatandaşa sorun lokman fazlayı kutluyorum

Yorumu oyla      14      10  
batuhan 20 Mart 2013 Çarşamba 02:10

azat ve lokman fazla dan tam tur,tam dönüş,hemde soldan direk sağa....bu fazla ikili oldukça fazla oldu.Partinin oylarını alarak geldikleri mecliste CHP' sinin altını oyarak,Ak Partiye puan kazandırmak adına yapmadıkları satış kalmadı,o projeden Buca faydalanacaktı ama başarılı başkan Tatı yine bu ikilinin ihanetine uğradı,çokda şaşırmadık,ideolojilerini menfaatleri doğrultusunda satan adamlardan ne beklenir'ki.Hani devrimciydiniz siz ne zaman kapitalist oldunuz...Size oy veren ellerim kırılsın

Yorumu oyla      18      11  
erkan 19 Mart 2013 Salı 18:15

Buca kaybetti tebrik ederiz.

Yorumu oyla      34      21  
ÖZ BUCALI 19 Mart 2013 Salı 17:44

SAYIN TATININ BU PROJE KONUSUNDA HALKI KANDIRDIĞINI ZATEN SÖYLEMİŞTİ LOKMAN BEY.MAHKEME KARARI DA BUNUN ISPATI.....

Yorumu oyla      35      25  
haydar 19 Mart 2013 Salı 16:50

yav adam partimizden istifa etti.siz hala adamı eleştiriyorsunuz.adam bilgili.biz c.h.p li meclis üyeleri ne yapıyor ona bakalım.bazı meclis üyeleri hiç bir şey yapmıyor.biz ona bakalım

Yorumu oyla      39      18  
AYSEL 19 Mart 2013 Salı 16:46

PROJE İYİ AMA GARAJ YAPILMASI VE KADIN MERKEZİMİZ YIKILMASINI KABUL ETMİYORUZ.MAHKEME DOĞRU YAPMIŞ.LOKMAN BEY İYİ YAPMIŞ

Yorumu oyla      39      20  
Aslı 19 Mart 2013 Salı 15:21

Hayret birşey. böyle bir projeye dur denilmemesi lazım.Bu proje tüm Bucamızın beklediği bir projedir.Sn Fazla böyle bir projeye destek olması gerekirken.Hangi zihniyetle böyle bir şey yaptı.Anlamıyoruz.

Yorumu oyla      37      33  
Yurttaş 19 Mart 2013 Salı 15:04

Bak sen taze AKP'liye. Bari o partiye geç de gerçek siyasi kültürünü görelim yahu. Korkmayın Lokman Bey, koşun Azad'ın peşinden.

Yorumu oyla      38      34  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartan 4 yılını ‘Gandi’yle anlattı: İki tür insan var…
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, göreve geldiği günden bu yana ...
Güzelbahçe'den huzurevi ziyareti
Güzelbahçe Belediyesi, Yaşlılar Haftası nedeniyle ilçedeki yaşlı bakımevinde ...
İzmir’de bölge adliye binası çıkmazı!
Büyükşehir Belediyesi, 1/5000 ölçekli planın iptali için dava açılan Adalet ...
 
Gençlerden Başkan Durak’a Çanakkale teşekkürü
Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünde Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği ...
Usta yazar Dilmen’e Karşıyaka vefası
Türk Tiyatrosu’nun usta kalemlerinden Güngör Dilmen’in adı, yaşamının ...
Güzelbahçe’de Çanakkale Şehitleri türkülerle anıldı
Güzelbahçe Yaygın Eğitimi Destekleme ve Musiki Derneği, 18 Mart Şehitleri ...
 
Bergama Çanakkale Şehitleri’ni unutmadı
18 Mart Şehitleri Anma Günü Programı kapsamında Bergama Şehitliği’nde ...
Bornova'ya bir kardeş daha geldi: Susuz
Bornova Belediyesi Kars’ın Susuz ilçesi ile kardeş oldu. İki belediye ...
Alman Bakan'dan İZSU'ya ziyaret
Parlamenterler, bölgesel sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri, işadamları ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva