HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Eylül 2012 Cuma - 09:22

Buca'nın AVM projesi mahkemelik!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Buca'nın yirmi yıldır hayalini kurduğu Şirinyer Pazaryeri ile ilgili yapılan imar plan değişikliklerini mahkemeye taşıma kararı aldı. Şube Başkanı Yıldırım "Kamu alanını ticarete açmak doğru değil. Plan değişikliğini yargıya taşıyacağız" dedi.

Buca nın AVM projesi mahkemelik!

İZMİR - Buca'da yirmi yıldır yapılması planlanan 20 milyon liralık Şirinyer Pazaryeri ile ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar plan değişiklikleri, Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye taşınıyor. Şube Başkanı Zeki Yıldırım, Bucalıların yıllardır çözüm beklediği projenin, bölgedeki ticaret yoğunluğunu artıracağını söyledi. Kamuya ait alanın ticari nitelik kazanmasının doğru bir hamle olmayacağına dikkat çeken Yıldırım, önceki dönemlere ait bilirkişi ve mahkeme kararlarının da kendilerini haklı gösterdiğini vurguladı.

Yıllardır çözüm bekleyen Şirinyer Pazaryeri Projesi ile ilgili imar planı değişikliği, geçtiğimiz ay yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı'nda onaylanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık 85 bin metrekarelik alan üzerinde AVM, sinema ve tiyatro salonları, otopark, yeşil alan ve ticaret ofislerinin yapılması düşünülen projenin bölgeye canlılık getireceği ve Buca'ya vizyon katacağı belirtildi ancak imar plan değişikliğine ilk itiraz Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden geldi. Projenin ayrıntılarını inceleyen oda yönetimi, kamu alanının ticarete açılacak olmasını Grekçe göstererek imar plan değişikliğine tepki gösterdi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Şirinyer Pazaryeri Projesi ile ilgili imar planlarını yargıya taşımaya hazırlanırken, odanın 2011 yılında Buca'daki 1/ 5000'lik planlara açtığı dava sonuçlandı. 3. İdare Mahkemesi, bir yılı aşkın süredir devam eden davada, planın yürütmesini durdurdu. Karar sonrası Buca plansız kalmış oldu.

PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Zeki Yıldırım "Bu konu ile ilgili araştırmalarımızı yaptık. Daha önce de Buca'daki 1/5000 binlik plana dava açtık ve mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bilirkişi raporları da plan değişikliğinin uygun olmayacağı yönündeydi. Bütün bunlar olmamış gibi, bütün bu mahkeme süreci yaşanmamış gibi Büyükşehir Belediyesi, sadece o bölge için bir nazım planı hazırladı. Bütünde yürütmeyi durdurma kararı olan plan orada dururken, içinden o bölgeyi çekerek plan değişikliği yapıldı. Yapılan bu değişiklik planlama ilkelerine aykırıdır" dedi.

HAKSIZLIK YAPIYORLAR
Onaylanan yeni planlar doğrultusunda, bölgeye ticari fonksiyon yüklendiğinin altını çizen Yıldırım "Buraya getirilen ticari fonksiyon kararı, o bölgeyi direkt etkileyecek bir karar. Her yer AVM olsun, her yer ticari olsun mantığından kurtulmamız lazım. O bölgenin başka ihtiyaçları da var. Rekreasyon alanı, yeşil alan ve ulaşım ile ilgili çok ciddi sorunlar var. Buca bu sıkıntıları yaşarken, üstüne yeni bir ticaret alanı yüklemek büyük bir haksızlık oldu. Menderes Caddesi, omuzlarına binen yeni ticari yükü kaldıramaz. Bu plan hayata geçerse, o bölge kullanılamaz hale gelir" diye konuştu.
 
MAHKEMELİK OLACAK
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Yıldırım, mecliste onaylanan 5 binlik planların, binlik planlar ile uyuşmadığını da sözlerine ekledi. Alt planda yer alan açık pazaryerinin, kültür alanının ve yeşil alanın, üst planda korunmadığına dikkat çeken Yıldırım "Yürürlükteki 1/ 1000'lik planlara baktığımızda, orada açık pazar alanı, kültür alanı var. Oradaki mevcut uygulamalar, yeni planda göz ardı edilmiş. Bu alanların 1/ 5000'lik planlarda korunmadığını görüyoruz. Amaç nedir? Bu amacı çözemiyoruz. Amaç ticari faaliyet kazandırmaksa, kamu alanına bunu yapmak ne kadar doğru? Bu bölgenin kamu kullanımına açılması gerekir. Ticari fonksiyonu ön plana çıkarmak, oradaki mevcut durumları göz ardı etmek kabul edilebilir bir şey değil. Dolayısıyla biz yaptığımız incelemeler neticesinde, askıya çıkan plana itiraz etme kararı aldık. Orası yürürlükteki bir bölü binlik planlarda yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi gereken bir yer. Buranın ticarete açılması bizde tedirginlik yarattı" dedi.

PROJEDE NELER OLACAK?
Proje kapsamında, 15 bin metrekarelik alanda yer altı otoparkı yapılacak. 45 bin metrekarelik bölümde ise yeşil alan düzenlemesi gerçekleştirilecek. 4 bin 500 metrekaresi Büyükşehir Belediyesi'ne, 2 bin 500 metrekaresi ise Buca Belediyesi'ne ait olacak şekilde inşa edilecek alışveriş merkezinde, sinema ve tiyatro salonları ile ticaret ofisleri yer alacak.

Dev projenin yapı maliyetini İzmir Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Proje iki yıl içinde bitirilecek ve yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak. 20 yıla yakın süredir yapımı gündemde olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bu proje ile Şirinyer'e yeni bir vizyon kazandırılması hedefleniyor.(Can Özlü/Haber Türk Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can ataklı 8 Eylül 2012 Cumartesi 00:48

MESLEK ODALARI ENGEL ODALARI

Yorumu oyla      17      5  
AYSEL 7 Eylül 2012 Cuma 20:48

ADNAN ÖZTEKİN BAŞKAN OLSAYDI ŞİRİNYER PARKI ANKARADA Kİ GENÇLİK PARKI GİBİ OLURDU.SHP DEN ADAY OLDUĞU ZAMAN PROJESİ HAZIRDI.MAHKEMELİKTE OLMAZDI.ADNAN ÖZTEKİN NİN BAŞKAN OLMASIN BUCA İÇİN ŞANSTIR.

Yorumu oyla      11      12  
bucalı 7 Eylül 2012 Cuma 18:11

akşam ve sabah saatlerinde şirinyer'den buca ückuyular yönüne gidemiyoruz. özel araçları geçtim, belediye otobüsleri trafiği sıkıştırıyor. daracık yollara yapılan duraklar nedeniyle her otobüsün yolcu indirme ve bindirmelerini arkasındaki yüzlerce taşıt beklemek zorunda kalıyor. şirinyer'e birde avm yapsınlar direk buca'nın merkezine giden yolları kapatsınlar. bizde kurtulalım ercan beyde kurtulsun.

Yorumu oyla      15      11  
HAMDİ 7 Eylül 2012 Cuma 17:41

AVM sevgisini bırakın belediyecilik yapın, siyaseti ranta dönüştürenleri halk asla affetmez.

Yorumu oyla      18      13  
Yaşar 7 Eylül 2012 Cuma 16:34

Sn.demokrat sizin bir doktora gitmenizi öneriyorum.Hem de acilen gidin lütfen.Durumunuz umutsuz vaka gibi.Çok üzgünüm.Ha Birde Biz Bucamızda aklı başında olmayanlarla da mutlu bir şekilde yaşıyoruz.senin gibi aklı başında aynı düşüncede olanlar varsa terk etsin gitsin Bucamızı.Biz Başkanımızı ve Bucamızı çok seviyoruz.Tabii bu senin ve senin gibilerin işine gelmiyor.Doktora git .Doktora.......

Yorumu oyla      19      12  
DEMOKRAT 7 Eylül 2012 Cuma 16:13

ÇEKEMEYENLER ! Sen Benim Yazdıklarımın Hayali Olduğunu,Gerçek Olmadığınımı Kastediyorsun.Bu Yazdıklarımın Bin Beterini Bu Halk Yaşıyor.AVM niz Batsın.Sanki Anamızın karnından AVM lemi Çıktık,nedir Bu AVM Sevginiz Anlamış Değilim.Herhalde sende Burada Dükkan Kapacaklardan Olmalısın.Bucanın Bin tane Sorununu Hallettinizde Bir Bu Kalmıştı Halletmediğiniz.Pöhhh.

Yorumu oyla      18      15  
Çekemeyenler 7 Eylül 2012 Cuma 15:22

Çekemeyenler utansın.Tüm Buca ve Şirinyerlilerin istediği AVM yapılsın.Demokrat bu kadar sevmiyorsan Bucayı terket daha ne bekliyorsun.Sende hem Başkanı hem de bucalıları çekemeyenlerdensin.Herkesin istediği Şirinyer pğrojesine hayır diyenlerin aklından şüphe etmek lazım.Bu bir siyasi oyundur.Bucaya ve İzmire hizmet gelmesinden rahatsız olanların oyunudur.Tüm Şirinyerliler ve Bucalıları oyuna gelmeyecekler

Yorumu oyla      21      16  
DEMOKRAT 7 Eylül 2012 Cuma 12:05

Buca Ve Şirinyerde 10 Yıla Kalmaz,Aklı Başında Olan İnsanlar Çeker Gider.Trafik Felç.Otopark Yok.Yollar Ve Anacaddelerden Arabalar Yüzünden Geçilmiyor.Bütün Kaldırımları Esnaf Babasının Malı Gibi Masa,Sandalye ile İşgal Etmiş,Kaldırımlarda Yürüyemezsiniz.Hertaraf Bar,Birahane.Canlı Müzik Gürültüsü Ayrı Dert.Belediyenin Hiç Bir Şey Umurunda Değil.Zabıtayı Araki Bulabilesin.Her Taraf Apartman Olmakta,Otopark Zorunluluğu Olması Gerekirken,Belediye Görmemezlikten Gelir.Offf Offf..

Yorumu oyla      24      14  
engin 7 Eylül 2012 Cuma 11:39

nedir bu avm aşkı arkadaş bırakında küçük esnaf iş yapsın biraz

Yorumu oyla      25      14  
7 Eylül 2012 Cuma 10:47

doğru karar şirinyerde trafik zaten çekilmez halde

Yorumu oyla      25      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den İzmirli'ye davet: Bayrağını al da gel!
Büyükşehir Belediyesi 9 Eylül’ü, Türk Ordusu’nun İzmir’e girerken kullandığı ...
Buca Meclisi’nde maaş krizi: Yardımcılar ücretsiz çalışacak
Buca Belediyesi meclis toplantısında yine maaş krizi çıktı. Daha önce ...
Foça şehidinin ailesinden Konak’a şükran ziyareti
Foça’da 9 Ağustos 2012’de şehit düşen iki askerden biri olan er Özkan ...
 
İzmir’in başkanlarından ortak seçim mesajı: Biz hazırız
Yerel seçimlerin 2013 yılına alınmasına ramak kala konuşan CHP’li ilçe ...
Tsipras’dan Dikili'ye barış mesajı ve fidanı
Tsipras, "Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri"ne barış mesajı gönderdi. ...
Şehit ailesinden Tartan'a ziyaret
İzmir Foça’da yaşanan hain saldırıda şehit düşen er Özkan Ateşli’nin ailesi ...
 
Başkan Şenol ile stant hatırası!
CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, yönetim, kadın ve gençlik kolları ...
Mısır Tanrıçası Sekhmet yeniden ayağa kaldırıldı
Bergama’da gerçekleştirilen arkeolojik kazılar esnasında bulunan, Roma ...
‘Peterson’ tartışması: Başkan Kocaoğlu Günay’ı suçladı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Peterson Köşkü’nü geri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva