HABERLER>SAĞLIK
30 Ekim 2014 Perşembe - 20:39

Boyun ağrısına elle müdahale

Boyun ağrısında elle yapılan manuel terapinin etkili bir yöntem olduğunu belirten Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, “İngiltere’de yapılan bir araştırma manuel terapinin klasik tedavilere göre daha etkili ve ucuz olduğunu gösterdi” dedi.

Boyun ağrısına elle müdahale

İSTANBUL - Boyun ağrısı ve tutukluk özellikle orta yaşta oldukça yaygın görülen bir sorun. Nüfusun %10 ile 15’ini etkiliyor. Hayatı tehdit eden bir durum olmamasına rağmen ağrı, fonksiyon ve iş gücü kaybına yol açıyor.
 
Sorunun tedavisinde çeşitli yöntemler kullanıldığını ancak bu tedavilerin etkinliği ve maliyeti konusunda çok az araştırma bulunduğunu dile getiren Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, The British Medical Journal‘da yayımlanan bir çalışmaya atıfta bulunarak şunları söyledi: “Araştırmacılar manuel tedavi, klasik fizik tedavi ve diğer tedavi yöntemlerinin maliyetlerini karşılaştırdı. Boyun ağrısı olan 183 kişinin katıldığı çalışmada ilaç, muayene gibi direkt masraflar ve iş gücü kaybından doğan indirekt masraflar hesaplandı. Hastalara fizyoterapistler tarafından omurga mobilizasyonu, manipülasyon ve egzersiz tedavisini içeren manuel terapi uygulandı. Rutin tedavide standart protokole göre kişiye, ağrıyı artırabilecek durumlardan kaçınma ve ergonomi hakkında bilgilendirme yapıldı. Sıcaklık uygulamaları ve evde yapılması için egzersizler verildi. 2 hafta sonra tekrar kontrole çağırıldı.
 
“MANUEL TEDAVİ AĞRIYI YÜZDE 68 AZALTTI”
26 hafta sonra manuel tedavi grubunda diğer gruplara göre önemli oranda iyileşme sağlandı. Örneğin, 7. haftada manuel tedavi grubunda ağrının azalması %68, klasik fizik tedavide %51, ilaç tedavisinde ise %36 olarak gerçekleşti. Çalışmanın sonunda manuel tedavi grubunda maliyetin diğer gruplara göre 3’te 1 oranında daha uygun olduğu gözlendi."
 
Çalışma sonucunda manuel tedavinin daha düşük maliyetli çıkmasının şaşırtıcı olduğunu söyleyen Şenbursa, “Çünkü manuel terapi diğer tedavilere göre daha pahalı gibi görünmesine rağmen bu gruptaki tedavinin daha hızlı ve hastaların daha memnun olması seans sayısını, dolayısıyla maliyeti düşüren en önemli sebeptir” dedi.
 
Manuel tedavinin etkinliğinin sadece bir çalışma ile kanıtlanamayacağının altını çizen Şenbursa, “Ancak kişinin tedaviden beklentisi ağrının en kısa zamanda kaybolmasıdır. Manuel tedavi de kişinin kendini daha kısa sürede iyi hissetmesini sağlar” diye konuştu.
 
UZMAN OLMAYAN ELLERİN DOKUNMASI TEHLİKELİ
Manuel terapinin uzmanlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şenbursa, “Tekniğin farklı manipülasyon (eklem hareketini artırmak için yapılan tekli, ani itmeler) ve mobilizasyon (eklem ve yumuşak dokunun hareketini artırmak için yapılan ritmik, tekrarlı uygulamalar) yöntemleri içermesi nedeniyle bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından uygulandığında yüksek risk yaratabilir ve farklı yaralanmalara sebep olabilir” uyarısında bulundu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla’da MERS paniği: 2 kişi gözetim altında
Muğla’nın Milas İlçesi'nde, üç gün önce hacdan dönen ve yüksek ateş şikayetiyle ...
Kadavra sıkıntı bitmiyor: Bağışlayın bedeniniz ‘tıp’ta yaşasın
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali ...
Uzmanından kara senaryo: 25-30 milyon kişi...
Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, ...
 
Google kansere el attı
Bir süredir sağlık alanında yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken Google, ...
Kellik 5 günde tarih oluyor
Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi araştırmacıları, nanoteknolojiyle ...
Bakanlık hileli ürün satanları açıkladı: İzmir’den 8 firma
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı denetim sonucunda açıkladığı ...
 
İzmir’in büyük üniversite hastanesinde hemşire isyanı!
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi hemşireleri süregelen sorunlara dikkat ...
Uyku bozukluğu ciddi risk
Zirve Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, uzun süren uyku ...
Bozyaka’da feci kemoterapi kazası
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan bir hemşerenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva