HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2015 Salı - 12:03

Bornova’da söz de sahne de alanlar da kadınların!

Bornovalı kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü”nde seslerini, Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle duyurdu. Bu özel günde; söz de, meydan da, sahne de kadınların oldu. Omuz omuza yürüdüler, şarkıları birlikte söylediler. Hep ağızdan; ”Şiddete Hayır!” dediler. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da kadınların yalnız bırakmayarak etkinliklere katıldı.

Bornova’da söz de sahne de alanlar da kadınların!

Bornova Belediyesi’nce “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen etkinlikler Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda başladı.  Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Sultan Tuzlacı ile İzmir’de kadınlara yönelik çalışmaları ile dikkat çeken Kordon Soroptimis Derneği Başkanı Avukat Ece Uğurcan, burada katılımcılara hitaben birer konuşma yaptı.
 
25 Kasım tarihinin önemini anlatan Avukat Uğurcan, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'ni diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeşin Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüklerini anlattı. 2014 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenmesinde çok önemli olacağını ifade ederek, “Ancak yasaların da üzerinde olan bu sözleşmenin uygulaması gerekiyor. Biz bunun takipçisi olacağız” dedi.


 
OMUZ OMUZA YÜRÜDÜLER
Ellerinde; ‘Kadınlar artık susmayacak’, ‘Cinsel sömörüye son’ ‘Sessiz kalma, suça ortak olma’ gibi sloganlarının yazılı olduğu pankart ve dövizler taşıyan yüzlerce kadın, Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda şarkılar, türküler söyledi, halaylar çekti. Onlara başta Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila olmak üzere çok sayıda erkek de eşlik etti, haklı mücadelelerinde destek verdi.
 
Türk Kadınlar Birliği, Tülay Aktaş Güç Birliği Platformu ve Kadın Yaşam Derneği’nin de yer aldığı pek çok derneğin üyesi kadınların yer aldığı topluluk Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan Büyük Park’a yürüdü. Sloganlar atarak “Şiddete Hayır” diyen kadınların haykırışlarına, çevredeki vatandaşlar ve esnaf da alkışlarıyla ortak oldu.
 
NİKAH SALONU’NDA DOPDOLU PROGRAM
Etkinliklerin ikinci bölümü Bornova Belediyesi Nikan Salonu’nda gerçekleşti.
 
2.5 saat süren dolu program LİYAKAT(Lider Yaratıcı Katılımcılar) Derneği Başkanı Berkay Eskinazi’nin konuşmasıyla başladı.


 
ŞİDDET SADECE FİZİKSEL DEĞİL
Sadece geride bıraktığımız Ekim Ayı’nda 25 kadının üçü faili meçhul olmak üzere öldürüldüğüne dikkat çeken Eskinazi, “Kadınların çoğu boşanmak istedikleri ya da evlenmek istemedikleri için katlediliyor. Ancak şiddet sadece fiziki olarak kalmıyor. Kadın çalıştırılmıyor. Çalışsa da parasına el konuyor. Dışarı çıkarılmıyor. Sosyal hayattan soyutlanıyor. Cinsel ilişkiye zorlanıyor” diye konuştu.
 
25 Kasım’ı önemini anlatan film gösteriminin ardından Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Melek Görgenli ile Uzman Psikolog Duygu Öz’ün konuşmacı olduğu; “Kadına Yönelik Şiddete İlişkin İnançlar ve Meşrulaştırma Süreçleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
 
“BİRBİRİMİZLE DEĞİL, ERKEKLERLE KONUŞMALIYIZ”
Kadına yönelik şiddetin çözümü konusunda birbirimizle değil, erkeklerle konuşmalıyız” diyen Prof. Gergenli, kendi yaşadıklarından örnek vererek sorunun sadece kadınların eğitimli olması ile çözülemeyeceğinin altını çizdi.
 
Hayatın her alanında şiddete karşı çıkmamız gerektiğini yoksa kadınlara uygulanan şiddetin de bitmeyeceğini söyleyen Prof. Melek Görgenli, “Kadın mücedelesi güçlendikçe, itiraz ettikçe daha çok kadın ölmeye başladı. Yani bedel ediyoruz. Ancak bu durum pes edeceğimiz anlamına gelmiyor. 
 
Uzman Psikolog Duygu Öz ise kürtaj gibi varolan haklarının bile ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade ederek, “Kadınlar okulda, evde, işyerinde yani heryerde örgütleme konusunda çok başarılılar. Bu bu mücadelele de örgütlenmeliyiz” dedi.
 
ŞARKILAR HEP BİR AĞIZDAN SÖYLENDİ
Katılımcıların soruları ile son bulan söyleşinin ardından, programın en renkli ve duygu yüklü anlarına geçildi. Açelya İçten’in merkeze aldığı Sevtap Karakteri ile bir kadının yaşadığı acıları tüm gerçekliği ve acımasızlığı ile anlattığı “Eski Fotoğraflar” adlı tek oyunu ilgiyle izlendi. Şiirlerle renklenen gecenin finalinde ise çoğunluğunu Bornova Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Kadın Konukevi ve Kadın Danışma Merkezi’nden yararlanan kadınlar sahnedeydi. Yine Açelya İçten’in çalıştırdığı 17 kadın birbirinden güzel şarkılar, türküler ve marşlarla unutulmaz bir finale imza attı. Tüm salonun coşkuyla eşlik ettiği kadınlar ayakta alkışladı.

 
Flaş! Piyasalarda ilk tepki: Uçak düştü, dolar uçtu!
 
2 farklı açıklama: Rus uçağı nasıl düşürüldü?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de travma fotoğrafı: Şiddet çok, şikayet yok!
Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli Avukat ...
Doğaseverler Yamanlar’da buluştu
Karşıyaka Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği doğa yürüyüşü ...
Başkan'dan 'sembol açılışta' anıt çeşme müjdesi!
Turizm cenneti Çeşme'ye adını veren tarihi çeşmelerin açılışında konuşan ...
 
Bucalı kadınlar şiddete karşı yürüdü
Ülkemizin kanayan yarası erkek şiddetine karşı Bucalı kadınlar sokaklara ...
İZSU'dan 11 yıl raporu: 1.8 milyarlık yatırım
İZSU Genel Müdürlüğü, geçen 11 yıla 11 büyük arıtma, 3260 km. yeni içme ...
Başkan Soylu’dan 24 Kasım Mesajı
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ...
 
Karşıyaka’da üniversite sevinci
Karşıyaka Belediyesi, Ege Üniversitesi ve hayırsever Ayşe Necla Karadavut’un ...
Büyükşehir’de ESHOT gerilimi, Başkan patladı: Çalmadık, çırpmadık…
ESHOT bütçesinin görüşüldüğü oturumda AK Parti cephesinden eleştiri yağmuru ...
Urla'da çocuk gelişimi semineri
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva