HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
21 Temmuz 2014 Pazartesi - 13:29

Bergama parşömeninin öyküsüne büyük ödül

Sinema eğitimini Yaşar Üniversitesi’nde alan yönetmen Tayfun Belet, Bergama parşömenini günümüzde üretebilen tek usta ve kadın çırağının hikayesini anlattığı “Çırak” isimli belgeseliyle Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Bergama parşömeninin öyküsüne büyük ödül

İZMİR - Babasının büyük dayısı Yılmaz Güney’in anıları, filmleri ve kitaplarıyla büyüdüğünü kaydeden Tayfun Belet, “Yılmaz Güney'in posterleri bütün akrabalarımın evlerindeki duvarlardaydı. Bütün filmlerini defalarca izledim. Sinemacı olmaya da böyle karar verdim. Amacım iyi bir sinemacı olup ona layık olmak” dedi.
 
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde sinema eğitimi alan Tayfun Belet, “M.Ö. 190’lı yıllarda Bergama’da bulunan parşömeni günümüzde üretebilen tek usta olan 83 yaşındaki İsmail Araç ve kadın çırağı Demet Sağlam’ın hikayesini, “Çırak” belgeseliyle anlattı.
 
TEK USTANIN, TEK ÇIRAĞI
Bergama parşömeninin yaşaması için çalışan Macit Gönlügür’le tanışıp son parşömen ustası İsmail Araç ve çırağı Demet Sağlam’ın hikayesini duyduğunda çok etkilendiğini kaydeden Belet, “Bu hikayeyi öğrendiğimde belgeselini yapmayı istedim. Parşömenin tek ustasının, tek çırağının bir kadın olması benim için hikayeyi daha da ilginçleştirdi. Bergama’nın dışında, derileri işleyerek parşömen ürettikleri atölyede onlarla görüştüm, günlerce birlikte zaman geçirdik. İsmail amcanın, hala bu kadar işine aşık olması, asıl mesleği restoratörlük-konservatörlük olan Demet Sağlam’ın, onlarca erkeğin yapamadığını yapması, deri kokularına, işin zorluğuna karşın bir gün bile şikayet etmemesi, parşömenin yaşaması için verdikleri emek görülmeye değerdi. Emeklerinin bilinmesini, parşömenin daha da tanınmasını istedim. Bu sıcak insanların dostluğuyla bir projeden öte gerçek bir emek birlikteliği ortaya çıktı” diye konuştu.
 
BELGESELİN MÜZİKLERİ BERGAMALI HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ’DEN
Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri yarışmasına katılıp profesyonel kategoride Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Tayfun Belet, “Çırak filminin senaryosunda ve çekim aşamalarında psikolog Büşra Kaya ile çalıştım. İnanmış bir kadının dünyadaki son parşömen ustası oluş hikayesini anlatan belgeselde, bir psikologla çalışmam, ailesinden uzakta bir kadının iç dünyasında yaşadıklarını seyirciyle buluşturmamda büyük rol oynadı. Filmin müziklerinde kendisi de Bergamalı olan Hüsnü Şenlendirici ve İncesaz grubunun imzaları var” dedi.
 
SİNEMA AŞKI YILMAZ GÜNEY’DEN
Çocukken bütün akrabalarının evlerinde tanımadığı bir kişinin fotoğrafının asılı olduğunu kaydeden Tayfun Belet, “Anlayabilecek yaşa geldiğimde ilk sorduğum soru, bu fotoğrafın kime ait olduğuydu. Ailem, fotoğraftaki kişinin, akrabamız sinemamızın unutulmaz ismi Yılmaz Güney olduğunu bana anlattı. Sonrasında da Güney’in, anıları, filmleri ve kitaplarıyla büyüdüm. Bütün filmlerini defalarca izledim. Sinemacı olmaya da böyle karar verdim. Önce sinema ve reklam filmlerine müzikler yaptım, çeşitli tanıtım filmleri ve kamu spotları çektim. İfrat isimli filmim uluslararası film festivallerinde gösterildi. Yüksek Yerin Halkı: Bergama ve Çırak belgesellerim, Unesco Dünya Kültür Mirası adaylığı sürecinde Bergama’nın tanıtılmasında rol oynadı. Çırak’la ilk ödülümü kazandım, amacım iyi bir sinemacı olup ailemizin mirasına layık olmak” dedi.
 
PARŞÖMENİN HİKAYESİ
Anavatanı Bergama’da yeniden hayat bulan parşömenin tarihi ise oldukça ilginç. M.Ö. 190 yılında parşömen ana vatanı Bergama’da icat edildi. Parşömenin ilk yapımındaki öykü ise şöyle:
 
O dönemlerde Atina da yaşayan ünlü koleksiyoner Nelaus arşivindeki çok önemli kitaplarını satışa çıkartır. Açık arttırma yöntemiyle yapılan bu satışa İskenderiye Kütüphane Müdürü ile Bergama Kütüphane Müdürü katılır. Bergama Kütüphane Müdürü, kitapların ağırlığı kadar altın ödeyerek satışı kazanır. Yine ayni dönemlerde dünyanın iki büyük kütüphanesi olan İskenderiye ve Akropol arasında rekabet başlar, Bergama kütüphanesi kitap sayısında 200 bine ulaşıp İskenderiye kütüphanesini geride bırakır. Ve bu iki büyük yenilgiden sonra Mısır kralı, kitapların basıldığı papirüsün Bergama’ya gönderilmesini yasaklar. Dönemin Bergama Kralı II. Eumenes, yazı materyali açısından zor durumda kalır ve bir emir yayınlayarak papirüse alternatif bir yazı maddesi bulanı ödüllendireceğini bildirir. Çok geçmeden Sardesli sanatçı Krates, buzağı derisinden hazırlanmış üzerine yazı yazılabilir bir örnek getirir. İstenilen kullanışa elverişli görülen bu malzeme daha sonra, bilim dünyasının yolunu ışıtacak olan parşömen adını alacaktır. Krates’in yardımcısı İrodikos ise derileri daha ince bölümlere ayırarak istenildiği gibi kullanılır duruma getirir. Bu kağıda da Bergama kağıdı Charta Pergamena adı verildi. Hristiyanlığın ve İslam’ın ilk kutsal metinleri, Hipokrat Yemini ve Manga Charta’nın orijinali ve Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi parşömene yazıldı. Papirüsten parşömene geçişte olduğu gibi, parşömenden kağıda geçiş de yavaş oldu. İngiliz Parlamentosu bugün hala kararlarını, iki nüsha halinde, parşömene yazmakta.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En pahalı filmde bir Türk
Çin’in en pahalı filmi “Dragon Blade”de Türk oyuncu sürprizi. Jackie Chan, ...
Buca ‘Uygur Kardeşler’le kahkahaya doydu
Buca Gölet Amfi Tiyatro’da sahne alan Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, ...
Beyaz perdeden bir yıldız daha kaydı
"Murphy's Romance" filmiyle Oscar'a aday gösterilen ABD'li sinema ve TV ...
 
Bodrum bu yaz baleye doyacak
Bodrum’da 19 Temmuz - 6 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 12'incisi gerçekleştirilecek ...
Urla’da tiyatro bayramının son durağı Yağcılar
Urla Belediyesi 1. Köy Tiyatroları Şenliği kapanışını Türkiye’nin ilk ...
Atatürk Müzesi’nde hedef Öğretmenler Günü
İzmir’de Birinci Kordon'da bulunan ve uzun süredir kapalı olması eleştirilen ...
 
Bademler’de tiyatro bayramı: Konuk Antalya
Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu “Bademler”, Antalya Yeşilköy Tiyatrosu’nu ağırladı.
Gezi Parkı belgeseli Karşıyaka'da
Her ay farklı bir kültürel etkinliğe imza atan Karşıyaka Belediyesi Şiir ...
Bodrum Kalesi'nde yıldız yağmuru
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğuş Holding ve Bodrum Belediyesi işbirliğiyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva