HABERLER>POLİTİKA
20 Eylül 2014 Cumartesi - 11:53

Bergama’nın ‘altın direnişi’ Meclis’e taşındı

Koza Altın ile Bergama'nın Yerli Tahtacı Mahallesi halkı arasında yaşanan ÇED kavgası, Meclis'e taşındı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, firmanın ruhsatı olmadığı halde ÇED toplantısı düzenlemek istediğini, hem halka hem de borsa yatırımcılarına eksik ve yanlış bilgi verdiğini savundu.

Bergama’nın ‘altın direnişi’ Meclis’e taşındı

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Koza Altın'ın Bergama'nın Yerli Tahtacı Mahallesi'nde altın arama ısrarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a konuyla ilgili yazılı soru önergesi veren Güler, Koza Altın'ın borsaya yanlış bilgi verdiğini belirterek, "Bir firmanın eksik ve yanlış bilgilerle Kamuoyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamaların yaptırımı nedir? Ne gibi cezai işlemler uygulanır?" dedi.


Koza Altın'ın Bergama'nın Yerli Tahtacı Mahallesi'nde altın arama çalışmalarına yöre halkı ruhsat süresinin dolduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in de olduğu yöre halkı ve köylüler, 4 Eylül'de yapılmak istenen ÇED toplantısını engellemişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ÇED toplantısının yapılamadığı yönünde tutanak tutmuştu. Koza Altın ise Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, Kapıkaya maden projesine ilişkin mevzuata göre alınmış ve ruhsat hukuku devam eden bir ruhsatı bulunduğunu ve halkın katılım toplantısının çevre Mevzuatına uygun şekilde yapıldığını öne sürmüştü.

'SINIR BELLİ DEĞİL'
Konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a verdiği soru önergesi ile Ankara'ya taşıyan CHP'li Güler, "Bergama Yerli Tahtacı Mahallesi’nde bir firma tarafından altın arama çalışmaları yapıldığı haberleri, bölge halkı başta olmak üzere çevreci tüm yurttaşları tedirgin ediyor. Basında çıkan haberler, bölgede altın arama ruhsatı süresi Şubat 2014’te sona eren bir şirketin Yerli Tahtacı Mahallesi’nde mevzuata aykırı iş ve işlemler yaptığını göstermektedir. Mevzuatta “ruhsat alanı dahilinde, madencilik faaliyetleri veya bu faaliyetlere bağlı tüm tesisler için verilen izinlerin süresi maden ruhsat süresi kadardır” hükmü belirtilirken, söz konusu şirketin alanı ve sınırı belli olamayan bir yer için ÇED toplantısı düzenlemesi kuşkular yaratmıştır" ifadesini kullandı.

'YANLIŞ BİLGİNİN SUÇU NE?'
Yapılmak istenen ÇED toplantısının halkın tepkisi üzerine gerçekleştirilemediğini kaydeden Güler, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından 'toplantı halkın bilgilendirme istememesi üzerine sonlandırılmıştır' şeklinde tutanak tutularak kayıt altına alındığını belirtti. Koza Altın İşletmeleri'nin 16 Eylül 2014 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformuna gönderdiği bilgilendirmenin hem halkın hem de borsanın ve yatırımcıların yanlış ve eksik bilgilerle yanıltılması anlamına geldiğini savunan Güler, Babacan'a şu soruları yöneltti: "Bergama – Yerli Tahtacı Mahallesi’nde altın arama ruhsatına sahip ya da ruhsat süresi uzatılan firma var mıdır? Varsa hangi firmaya, ruhsat başlangıç ve bitiş tarihleri ne olarak verilmiştir? Maden arama ruhsatı olmayan bir firmanın ÇED toplantısı düzenleme yetkisi ve hakkı var mıdır? Söz konusu olayla ilgili adı geçen firmaya ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?  Yerli Tahtacılar Mahallesi’nde ruhsatı olmadığı halde ÇED toplantısı yaptığını iddia eden firmanın iş ve işlemlerinin sonucu nedir? Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin 16 Eylül 2014 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformuna gönderdiği bilgiler teyit edilmiş midir? Bir firmanın eksik ve yanlış bilgilerle Kamuoyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamaların yaptırımı nedir? Ne gibi cezai işlemler uygulanır?"

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 20 Eylül 2014 Cumartesi 17:23

Sayın Milletvekili Bergama'lı.Peki Bergama'nın içme suyu şebeke hattının kansere yol açan ASBEST boru olduğunu biliyormu.6 seneden bu yana belediyede yönetimde olan Chpli Belediye başkanı çevrecilerle eylem yapacağına önce halkına sağlıklı su içirse ya.Sayın vekil meclisde Bergamanın Asbestli içme suyu şebekesi ne zaman değişecek diyede önerge verirmi acaba.?

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Tayyar’dan ilginç mesaj: CIA hamlesi!
AK Parti Gaziantep Milletvekili, Twitter hesabında paylaştığı operasyon ...
Çavuşoğlu: Son tarih 20 Eylül’dü!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, titiz ve sabırla yürütülen bir çalışmanın ...
Davutoğlu süreci anlattı: Yanıtta kritik MİT detayı
49 rehinenin teslim alınması süreci ve son durum hakkında bilgi veren ...
 
Erdoğan: MİT başarılı bir operasyon yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da serbest bırakılan 49 Türk vatandaşıyla ...
Davutoğlu: Irk, din, etnisite, mezhep farkı gözetmeksizin…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki gelişmelere ilişkin, "Can ...
Arınç: Kürtleri getirirsek yıkım olur!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Suriye'deki yönetimin, halkına karşı ...
 
Gökçek'in ekipleri Nazlıaka’nın su şebekesini söktü!
Ankara büyükşehir belediyesi ekipleri, CHP milletvekili Aylin Nazlıaka'nın ...
CHP Antalya’da olağanüstü kongre kararı
Antalya’da CHP İl Başkanlığı, olağanüstü kongre kararı aldı. İl Başkanı ...
İzmir Merkez Parti ile tanıştı: İşte ilk yönetim
Siyasi hayatına geçtiğimiz Temmuz ayında başlayan Merkez Parti, İzmir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva