HABERLER>POLİTİKA
13 Şubat 2013 Çarşamba - 20:01

Baykal’ın 'tarihi' konuşmasına CHP İzmir bakışı

CHP Eski Lideri, 3 yıl sonra kürsüden partililere seslendi ve adeta bir ideolojik muhtırayı andıran bir konuşmaya imza attı. Baykal’ın çarpıcı açıklamalarını İzmirli ‘yeni’ ve ‘eski’ vekiller Egedesonsöz’e yorumladı.

Baykal’ın  tarihi  konuşmasına CHP İzmir bakışı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın parti grup toplantısında yaptığı açıklamaların yankıları sürerken partinin kalesi İzmir’den yanıt buldu. CHP İzmir milletvekilleri açıklamalar hakkında konuştu. Şu anda TBMM’de İzmir’i temsil eden milletvekilleri Baykal’ın açıklamalarına ılımlı yaklaşırken Baykal ile birlikte siyaset yapan, mecliste çalışan eski milletvekilleri destek verdi. Bazı isimler ise Baykal’ın daha sert konuşması gerektiğini söyledi.

- Ümit Yaldız yazdı: Baykal’ın mesajı!

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar ile çok konuşulan isim olan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Baykal’a destek veren isimlerin başında geldi. Güler, “ Çok önemli ve yerinde bir konuşmaydı. Ulusal devlet tercihinin 21. yüzyılda doğru bir tercih olduğunu söyledi. Somut olarak Türk vatandaşlığı kavramından vazgeçilmeyeceğini ifade etti. Başkanlık sisteminin Türkiye’de diktatörlük sistemi haline geleceğini ve bunun sonucunda bir kaos ortamının oluşabileceğini anlattı. Bana göre son derece önemli vurgular yaptı. Başkanlık değil parlamenter, milliyetler değil ulusal devlet vurgusu yerindeydi. Zaten bu parti programımızda yer alan hedeftir. CHP bu hedef için çalışmalarını sürdürmelidir. Sayın Baykal en doğru sözleri söyledi. Kendisine katılıyorum” dedi.
 
HEP BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
CHP’nin diğer bir ismi Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven de Baykal’ın açıklamalarının birleştirici ve bütünleştirici olduğunu anlattı. Güven, “ Kendisi uzun zamandır konuşmuyordu. İlk kez bu tür açıklamalar yaptı. Zaten Türkiye’nin içinde bulunduğu durumları anlatırken neler yapılması gerektiğini söyledi. Birlik ve beraberlik vurgusu önemliydi. Normal, olağan bir konuşma olarak görüyorum. Zaten bizler de farklı düşüncelere sahip değiliz. Önümüzde uzun ve zorlu bir yol var. Bunu hep birlikte dik durarak aşacağız. İktidar partisi sürekli algı yönetimi politikası ile gündemi değiştirmeye çalışıyor. Bizim buna karşı durmak gibi bir misyonumuz var” diye konuştu.


Baykal’ın konuşmasında CHP’nin durduğu noktayı anlattığını ifade eden Milletvekili Alaattin Yüksel, “Baykal, ülkenin laik bir yapıda olduğunu vurgularken gelinen süreci ve içinde bulunduğumuz durumun altını çizdi. Partililere yönelik de verdiği mesajlar vardı. Türkiye’nin 1920’lerden bu yana Lübnan, Mısır gibi ülkelerin önüne geçmesinde laik anlayışın önemli olduğunu vurgu yaptı. Türkiye’nin modelinin aslında CHP modeli olduğunu söyledi. Biz de konuşmasını dinledik” dedi.

 
FARKLI YORUMLAMAK DOĞRU DEĞİL
Baykal’ın açıklamalarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde yaptığını ifade eden Milletvekili Erdal Aksünger, “ Sayın Baykal, gündemi değerlendiren açıklamalar yaptı. Bu açıklamaları farklı yorumlamak doğru değil. Sorumlu bir partililiğin gereği olarak konuştu. Biz de orada kendisini dinledik. Son derece olumlu, birleştirici bir üslupta ifadeler kullandı. Partide bu tür kapalı toplantılar talep gelmesi halinde zaten olabilir” diye konuştu.
 
YORUM YAPMADILAR
CHP’nin diğer milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Musa Çam, Baykal’ın açıklamalarının grup toplantısında olduğunu söyledi. Moroğlu, “Basına kapalı toplantıların dışarıda anlatılmasını doğru bulmuyorum. Parti toplantısı sonrasında dışarıda açıklama yapılacak, konuşmalar dağıtılacaksa o zaman basına açık, herkesin duyabileceği şekilde yapılsaydı. Toplantının ardından konuşan arkadaşlarımı da anlamakta zorlanıyorum” dedi. Musa Çam ise, kapalı grup toplantısının ardından konuşmasının, üzerine yorum yapmasının doğru olmayacağını ifade etti. Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de hiçbir yorumda bulunmadı.


DERS ÇIKARMASI GEREKENLER VAR
Baykal’ın ülke gündemi ve parti içine yönelik açıklamaları görevde olan milletvekilleri kadar şu anda görevleri bulunmayan isimleri de etkiledi. Baykal ile birlikte uzun yıllar siyaset yapan meclis çatışı altında bulunan isimlerden çarpıcı açıklamalar geldi. Meclisin, geçmişte en kıdemli isimleri arasında bulunan İzmir eski Milletvekili Kemal Anadol, Baykal’ın açıklamalarının adeta ders niteliğinde olduğunu söyledi. Anadol, “Bu tür açıklamalara parti içi konuşma, toplantı hatta magazin olayı olarak bakmamak gerekiyor. Parti içine ve dışına yönelik yapılan bu açıklamaları son derece önemsiyorum. Baykal’ın açıklamaları parti üstünde bir bakış açısı ile gözlenmelidir. Türkiye şu anda gerçekten çok önemli bir yol ayrımında. Rejim değişikliği ile karşı karşıyayız. Sayın eski genel başkanımızın uyarısı son derece yerinde ve tarihi niteliktedir. Bu konuşmalardan ders alacak, yorumlar çıkartacak politikacılar vardır. Baykal’ın konuşması halkın ‘nereye gidiyoruz, ne oluyor’ sözlerinin bir yansıması ve haykırışıdır” dedi.
 
PARTİDE KURULUŞ İRADESİ DIŞINDA SÖYLEMLER VAR
Baykal’ın partide genel başkanlık gibi önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade eden eski Milletvekili Bülent Baratalı da, gündeme ilişkin konuların son derece önemli olduğunu söyledi. Baratalı, “Kendisi hem 1980 darbesinden önce hem de 1992 yılından sonra önemli işler yapmış bir isimdir. Bu ülkede bakanlık görevinde bulunmuş devlet bürokrasini iyi bilen birisidir. CHP’nin içinde son zamanlarda CHP’yi kuran irade ve anlayışa uygun olmayan olaylar yaşanıyor. Bir takım söylemler var. Partinin ulusalcılar ve yenilikçiler arasında gidip geldiği, bölündüğü algısı ortaya atılıyor. Kamuoyunda ‘etkisiz bir parti’ imajı yaratılmaya çalışılıyor. Referandumda getirdiği maddeler ile yargıyı ele geçiremeyen iktidar partisi son değişikliklerle tamamen kendi güdümünde bir yapıyı talep ediyor. Türk kimliğini dışlayan bir çalışma içerisinde bulunuyor. Bu yüzden Baykal’ın konuşmaları son derece yerinde ve olumluydu” diye konuştu.


 
ARITMAN: ATATÜRK’TEN SONRA GELEN…
Baykal’a yakın isimler arasında bulunan İzmir eski Milletvekili Canan Arıtman da önemli açıklamalarda bulundu. Baykal’ın konuşmasının ardından kendisini çok sayıda kişinin aradığını anlatan Arıtman, Baykal ile görüşerek gelen olumlu tepkileri kendisine söylediğini ifade etti. Arıtman, “Atatürk’ten sonra CHP’nin koltuğunu en iyi şekilde dolduran isim Sayın Baykal’dır. Kimse bunun aksini söyleyemez. Bu görevi hakkını vererek yapmıştır. Kendisi Atatürk’ün de söylediği gibi hep ‘Türkiye’nin çıkarları ve menfaatleri CHP’nin ve kişisel durumlarımızın ön planında olmalıdır’ derdi. Biz de hep bu doğrultuda çalışmalar yaptık. Genel başkanımız görevini bıraktıktan sonra suskunluğunu bozmadı. Son grup toplantısında gerekenleri söyledi. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum karşısında CHP’nin üzerine düşeni yapamaz hale gelmesinin ardından gerekeni yaptı. CHP son zamanlarda yaptığı açıklamalar ile AKP-BDP yapılanmasına destek verir hale gelmişti. Sayın Baykal’ın uyarısı çok yerinde ve doğrudur” dedi.

Halkın büyük beklentisinin olduğunu anlatan Arıtman, Baykal’ın sözlerinin toplumda karşılık bulduğunu söyledi. Arıtman, “ Açıklamaları karşısında sözlerin muhataplarının bile gelerek tebrik etmesi, kutlaması son derece önemlidir. Halk 2013 yılında meclisten geçmesine engel olunan 1 Mart Tezkeresi’nin kayıtlarını istiyor. Onları görmek istiyor. Baykal’ın o dönemde mecliste yaptığı konuşmada ben de vardım. Gerçekten muhteşem şeyler söyledi ve AKP’nin milletvekilleri bu konuşmalardan etkilendi. Dolayısıyla bizi Ortadoğu’da bataklığa sürükleyecek tezkere geçmedi” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
NURETTİN GELMEZ 14 Şubat 2013 Perşembe 15:35

BİRGÜL HANIM BAŞKANLIK SİSTEMİNİN DİKTATÖRLÜK GETİRECEĞİNİ SÖYLÜYOR.ŞU ANDA SİYASİ PARTİLERDE DİKTATÖRLÜK SİSTEMİ YOKMU.KENDİSİ NASIL MİLLETVEKİLİ OLDU HALKMI SEÇTİ.KEMAL ANADOLUN GEZMEDİĞİ PARTİ KALDIMI.MADEM DEMOKRATTI NEDEN PARTİ İÇİ DEMOKRASİYİ SAVUNMADI NASIL DEMOKRAT ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.CANAN HANIM ANAPTA SOLA HAKARETLER EDEREK BU PARTİYE GELMEDİMİ TABİ KENDİLERİNE MAKAM SUNANLARA ÖVGÜLER DÜZMELERİ NORMALDİR.CANAN HANIM ATATÜRTEN SONRA İSMET İNÖNÜYÜ ECEVİTİ SAYMAMASI NORMAL C.H.P TARİHİNİ

Yorumu oyla      11      5  
private35 14 Şubat 2013 Perşembe 15:00

başlığa baktığımızda konuşma muhtıra olarak değer görmüş yazar tarafından.Bu muhtıra ve darbe aslında osmanlıdan yadigar, padişahların başa getirilmeleri hep osmanlıda paşaların tarafgirliği sayesinde olmuş yada sekteye uğramış.Kardeş kanları bu nedenle akmış.Genlerde olunca benzetmenin bir yanı yıl 2013 muhtıra ve darbe üzerine.bu nedenleki osmanlının geçmiş askerleri paşaydı şimdide general oldumu paşa denmeye devam ediliyor.

Yorumu oyla      11      5  
14 Şubat 2013 Perşembe 13:45

Sayın arıtman kendisini rüyadamı sanıyor ya ATATÜRK CUMHURBAŞKANI LIĞI YAPTI baykal genel başkanlıkta kaldı partiyi iktidara taşıyamadı bu bayan siyaset yaptığını sanıyor yazık 1999 da baraj altı olduğuda bukadar neden çıkıp konuşmadı artık aday gösterilmiyeceğini anladıda ondan genel başkanı eleştiriyor

Yorumu oyla      12      5  
14 Şubat 2013 Perşembe 13:31

Sayın arıtman o zaman baykal partiyi neden iktidara taşımadı ve 1999 da baraj altı oldu bırakın kendinizi kandırmayı siz bu söylemlerinizle hem partiye hem baykala zarar veriyorsunuz.bu ortaya çıkıyor seçmen sizin siyasi yapınızı beğenmiyorki iktidar olamıyorsunuz.anavatan partisinde karşıyaka meclis üyeliğini yaptın partin eriyince chp ye geldin çünkü anap ta kalsaydın milletvekili olamıyacağını adın gibi biliyordun ve ozamanlar sol partileri az eleştirmedin arıtman kimse unutmamış bunları

Yorumu oyla      12      5  
geleceği görmüş 14 Şubat 2013 Perşembe 10:15

evet sayın baykal geleceği görmüş vallahi billahi bu baykal kılıçdaroğlundan 1000 kere dahi siyasetçi.!!! en azından izmirlilerin gönlünde seni seviyoruz sayın baykal.!!

Yorumu oyla      18      13  
Dr Erdem 14 Şubat 2013 Perşembe 09:49

Canan hanım, sayın Anadol ve Baykal nasyonalist sol ideolojinin Türkiye versiyonlarıdır. Bunların nesli dünyada tükendi, ülkemizde de son nesil olup korumaya alınmalıdırlar, müze olabilir. Dünya değişti, ülkemiz de değişiyor. Dünya genelinde nasyonalist solculuk suç kategorisinde, ırkçılıla suçlanıyor. Bu ideolojiye sarılanların dünyadaki değişim ve dönüşümü görmek istemekdikleri çok açıktır. Sayın Baykal korkuları onu kürsüye taşıdı, ülkemiz kuramsal ve kurumsal olarak değişiyor, o ise korkuyor

Yorumu oyla      22      12  
DOĞAN 14 Şubat 2013 Perşembe 09:29

Canan hanım neredeyse ATATÜRK TEN BİLE iyi diyecektiniz ölçü şudur bana göre baykal yıllardır gen.bşk. kaçker kaçyıl başbakanlık yaptı yok demekki o koltuğu doldurdu demek yanlış baykal ın enbüyük hatası parti küçük olsun benim olsun mantığı idi belkide etrafında kıraldan çok kıralcı vardı oda hata yaptığı zamanlar çok olduğunu görmüştür.K.Anadol un mesleği nedir diye sorulduğu zaman herhalde milletvekili diyordur bıraksınlar artık gençlerin önünü açsınlar o yaştakiler abilik yapsın aday olmasın

Yorumu oyla      17      6  
Yurttaş 14 Şubat 2013 Perşembe 07:59

Arıtman, "Atatürk’ten sonra CHP’nin koltuğunu en iyi şekilde dolduran isim Sayın Baykal’dır. Kimse bunun aksini söyleyemez" demiş. Ben söylerim. İsmet İnönü'yü, Bülent Ecevit'i ve diğerlerini de çöpe atamazsın. Baykal, İnönü'nün tırnağı bile olamaz. Ama ÖZAL'IN KIZI işte. Ne beklersin...

Yorumu oyla      16      6  
Baykal Karadeniz yanında 14 Şubat 2013 Perşembe 01:00

Chp dönüm noktasında ulusalcılık felan hikaye olay şu etnik köken milliyetçisi olan Hüseyin gibilerin dediği gibi mecliste chp alevi ve kürt haklarını savunan etnik siyasetmi izleyecek yada sünni ve türk tebasınıda yanına alacak kimse şunu düşünmesin illede chp hayır chp ye oy verenler dsp zamanında yoklarmıydı herkes dsp ye oy verdi bu kirlilik insanları tedirgi ediyor felanca ilçe başkanı kılıçtaroğlunun akrabası felancası yeğeni etnik siyaset yapılırsa solcu olan düşünür

Yorumu oyla      15      7  
Kemal Anadol'a 13 Şubat 2013 Çarşamba 23:28

Sayın Baykal'a Önder Sav'la birlikte ilk taşı sen attın, partiyi fetret devrine soktun. Sizler siyaseten mevtasınız...

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'nin ‘Anayasa’ önerisine yeşil ışık
Başbakan, AK Parti MKYK toplantısında yeni anayasa uzlaşma komisyonu için ...
CHP’den Erdoğan’a: Öcalan’dan mektup aldın mı?
CHP Sözcüsü Haluk Koç, partisinin MYK toplantısı sonrası düzenlenen basın ...
Şengül: İzmir’in orkestra şefi kulak tırmalıyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir’de belediyeler arasında ...
 
AK Parti'de flaş gelişme: 'Bayraklı' görevden alındı!
Başkent’te yapılan MKYK toplantısı sonrası Egedesonsöz’e konuşan Ekrem ...
Tekin: CHP'nin kapalı işleri yok!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, dün Deniz Baykal'ın CHP grubunda ...
‘Teknopark’ tepkisi: Üniversiteler Tahtakale mi?
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, üniversitelerin teknoparklar için yüksek kira ...
 
CHP İzmir’den Foça zirvesi
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İlçe Başkanları toplantısı için CHP’li örgüt ...
'AK Partililer' CHP'nin 8, MHP'nin de 20 katı!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine göre, faaliyetteki 71 siyasi ...
“Aynı şeyi başka bir subay için de yaparım”
Başbakan Erdoğan, İmralı'ya 2. heyetin bu hafta ya da önümüzdeki hafta ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva