HABERLER>POLİTİKA
7 Temmuz 2015 Salı - 01:01

Baykal'dan olay açıklamalar: Bomba MHP iddiası!

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanlığı seçimlerinin ikinci turundan sonra kulislerde neler yaşandığını anlattı.

Baykal dan olay açıklamalar: Bomba MHP iddiası!

Baykal, Devlet Bahçeli'nin 'HDP' çıkışından sonra MHP'den Yusuf Halaçoğlu ile CHP'li Levent Gök'ün buluştuğunu söylerken, Halaçoğlu'nun Levent Gök'e, "'Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz grubu serbest bırakacağız" dediğini iddia etti. Baykal, Erdoğan ile görüşeceğini duyan Kılıçdaroğlu'nun ‘aman ha sarayda olmasın’ dediğini ifade etti. Baykal, görüşme sonrasında eleştiri alacaklarını söylemesi üzerine Erdoğan'ın ise ‘Ya boş ver ne yaparlarsa yapsınlar’ dediğini belirtti.

CNN Türk’te yayınlanan “Tarafsız Bölge” programında soruları yanıtlayan Baykal şunları söyledi:

ÜÇ ARKADAŞIM SORGULAMAK İSTEDİ
“Meclis başkanlığı konusunun gündeme geldiği sıralarda partimiz içinde de bunun dışında da bir önemli tartışma yaşandı. Benim etrafımda... Bu tartışmanın mihverinde Sayın Tayyip Erdoğan’la yaptığımız görüşme yatıyordu. Bu görüşmeyi gerçek niteliği ile önce kendi partime sonra da Türkiye’ye anlatmak ihtiyaç halinde çıktı. Meclis’te bir tartışma yapılmadı. Ben bir değerlendirme yaptım, cevap verdim. O açıklamalar bazı arkadaşları rahatsız etti. Çünkü onların varsaydıkları yoktu. Yanlış değerlendirme yapıyorlardı. Bende o değerlendirmelerin doğru olmadığını kararlı bir şekilde ifade ettim. Üç arkadaşım oturdukları yerlerden sorgulamak istediler beni. Sayın genel başkanın önünde. Toplantı bittikten sonra genel başkan yemeğe çağırdı. İftarı beraber yaptık. Ertesi gün de buluştuk, konuştuk. İş bu ziyaret etrafındaki peşin fikirdi. Karalayıcı, suçlayıcı değerlendirmelerin temelinin olmadığını anlatmanın fırsatını buldum.


TERCİHİNİ NET OLARAK SÖYLEDİ
Sayın genel başkan bana kimlerin müracaatta bulunduğunu söyledi. ‘Bunlar olmaz siz bizim adayımız olacaksınız’ dedi. Başka bir aday isteyeceği ile ilgili bir gözlemim olmamıştır. Erdoğan’la görüşmemi güven bunalımı haline getirmeye çalıştılar. Ben haber vermeden gitmişim gibi şey söylediler. Genel başkana bilgi vererek gittim, bunda tereddüt yok. Meclis Başkanı pazarlığı diyenler oldu. 20 kişi ile hükümet kuracak diyenler oldu. Bu gerçeklikten kopuk karalayıcı bir anlayış içinde siyasetin yapıldığını gösteriyor. Ben bunlara sert tepki gösterdim. Ben kimseyle parti içinde rekabet içinde olduğum izlenimini almadım. Sayın genel başkan kendi tercihini bana net bir şekilde söylemiştir.
 
SARAY’I UYGUN GÖRMEDİM
Hiç kuşku yok aklımdan bile böyle bir şey geçmezken gece 12’ye yakın bir saatte, ayın 9’unda Antalya’dayım ben, gece yarısı telefon geldi ve ‘Sayın Cumhurbaşkanı sizinle geçici Meclis Başkanı olarak, deneyimli siyasetçi olarak istişare etmek istiyor, gelir misiniz’ dediler. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri... Bende dedim ki ‘bu konuda karar almam için genel başkanla konuşmalıyım’ dedim. Bu ilk şart dedim. Onlarda gerek yok falan demediler, gayet tabi dediler. Onun üzerinde ben ikinci olarak ‘cumhurbaşkanlığı programında resmi olarak ilan edilmesi gerekir, kaçak bir görüşme olmaz’ dedim. Uygun dediler. ‘Sarayda yapılacak’ dediler ben uygun olmayacağını söyledim. Böyle olması gerekir, Dışişleri Konutu’nda olabilir dedim. Ben gecenin o saatinde genel başkanın iki numarası vardır. Birisini çevirdim üç defa çaldırdım cevap almayınca rahatsız etmeyeyim diye kapattım. Beni arayanlara dedim ‘görüşemedim yarın sabah konuşuruz.’ Sabah 7 buçukta aradılar, henüz konuşmadığımı söyledim. 8’de genel başkanı aradım yine düşüremedim. Anladım ki ev telefonuymuş onu kullanmıyormuş.


GENEL BAŞKAN HOŞLANMADI
Özel kalem müdürüne söyledim, ‘yardımcı olun’ dedim. Hemen bağladılar, Kemal Bey'in ilk reaksiyonu ‘aman ha sarayda olmasın’ dedi. Çıktığımızda kamuoyu bunu nasıl karşılar aleyhinizde kullanırlar’ dedi ve haklı çıktı. Ben yapmam gerektiğini düşündüm. Genel başkan ‘koalisyon konuştuk izlenimi vermeyin’ dedi. Ben de merak etmeyin dedim. Tekrar aradılar ve neden bu kadar acele ediyorsunuz dedim. Onlar da önemli bir konuşma yapacak ondan önce görüşmesi gerekiyor dediler. Net bir tablo varken bilgi vermeden gitti görüştü dediler. Ben görüşmek istedim diye birileri çıktı. Yok böyle bir şey. Sizi nasıl inandıracağım, yok böyle bir şey. Genel başkan bu işten hoşlanmadı. Bu çok doğal bir şey, hoşlanmama gerekçesi olarak ‘aleyhinizde kullanırlar’ dedi. Ben önemsemedim, böyle bir derdim yok benim. Gitme deseydi bir an bile tereddüt etmezdim, hiç kuşku yok gitmezdim. ‘Ben ona hayır desem de gidecekti’ böyle bir şey yok. Bu kadar yalanı dolanın hakim olduğu yerde gerçeği nasıl paylaşacağız. Erdoğan’a ‘her bir araya gelişimizde kıyamet kopuyor bunda da olacaktır’ dedim. ‘Hatırlar mısınız, 1 Mart tezkeresini YÖK’ü falan konuştuğumuz zaman, yıllardır buna bir pazarlık yapıldı diye inananlar vardır’ dedim. ‘Ya boş ver ne yaparlarsa yapsınlar’ dedi. İçerik olarak tutulmuş saklanmamış bir şey yok.
 
DAVUTOĞLU DA ÖNERDİ
Bunların dışında konuların konuşulabilir olduğunu içinize sindirmeniz gerekiyor. Partimizin koalisyon konusundaki tercihi ortaya çıkmış değil. Kimse adına bir şey müzakere edebilecek durumda değilim. Karşıda Cumhurbaşkanı var. Alışılmamış bir siyasi tablo var karşısında ve istişare ihtiyacı hissediyor.

Adaylığım açıklandıktan sonra Sayın Ahmet Davutoğlu ile de görüştüm. Davutoğlu bana ‘ben de Cumhurbaşkanımıza sizinle görüşmesini tavsiye ettim’ dedi. ‘Seçmen bir hata yaptı ve seçime gitmek lazım kriz üreterek’, seçimin rövanşını alma duygusunun zihinlerde dolaştığını biliyordum ilk günden itibaren. Cumhurbaşkanına ilk söylemem gerekenin bu seçim sonuçlarını ciddiye alın. Seçmen yanlış yaptı yeniden bir seçime gidelim değil hemen gereğini yapmamız lazım.

Bütün koalisyon seçeneklerine açık olmak lazım. Muhalefet partileri kendi aralarında anlaşıp çoğunluk oluştururlarsa bunun normal bir koalisyon gibi parlamentoya sunulması lazım. Ben bütün seçeneklerin işletilmesi konusunda iyi niyetli bir anlayışın olmasını anlatmaya çalıştım. Seçim sonuçlarının yaşanmış 13 yıllık anlayışın ardından çıktığını anlatmaya çalıştım. Buradan yola çıkarak uyum işbirliği içinde siyaset götürmenin yoluna kendimizi intibak ettirmemiz lazım. Bana ziyaretten önce bir konuşma yapacak onun öncesinde görüşmek istiyorlar demişlerdi. Ertesi gün geçtim televizyon başına siyasi konuşmayı izlemem ama bunu izledim. Hatırlarsanız gençlerle bir görüşme yaptı. ‘Egolarımızdan sıyrılalım, halk bunu istedi’ dedi. Söylediğimi yaptı, ben bundan memnun oldum.


HESAPLAŞMAK İÇİN ADAY OLDUM
Erdoğan ile görüştükten sonra Meclis Başkanlığı adaylığına karar verdim. Erdoğan ile görüşüp tezgah kurdu diyenlerle hesaplaşmak için aday oldum. Birlikte bir meclis başkanı seçelim anlayışı muhalefet partilerinin ortak arayışı olmamıştır. Hiç böyle bir mesaj da gelmemiştir. Konuşmamızda TBMM Başkanlık seçimi, koalisyon modelleri asla konuşulmadı. Süreç içinde CHP’ye bir ortak aday çıkarılması konusunda teklif yapılmadı. 3. tur sırasında partinin ihtiyaç duyduğu anda çekilebileceğimi söyledim. Meclis Başkanı olursam nasıl bir yönetim sergileyeceğime dair konuştum. MHP’nin CHP ile birlikte bir aday seçme arayışı yok. ‘Benim adayım budur’ dayatması var. Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’ye bir nezaket ziyareti yapmamış, onları yok saymıştır. Ekmel Bey ortak aday değildir. MHP’nin bir milletvekilidir artık. TBMM başkanlık seçimi sürecinde kilit noktayı Bahçeli’nin anlayışı teşkil etti.

HALAÇOĞLU SERBEST BIRAKACAĞIZ DEDİ
Ekmeleddin İhsanoğlu genel başkanımızı ziyaret ettiği zaman Kemal Bey ‘bizim adayımız Baykal işte onu destekliyoruz’ deyince o da onu doğal karşıladığını söyleyip ‘adaylar azalınca gereği yapılır’ dedi. O ana kadar ne MHP’den ne de başka bir çevreden Baykal nasıl aday olur, böyle bir şey kabul edilemez. Böyle bir şey kesinlikle yok. Bahçeli’nin iki açıklaması bundan sonra bir rahatlama ortaya çıktı. Gece bizim bir grup başkanvekilimiz, MHP’nin resmi bir yetkilisiyle buluştu. Ve o ona, ‘Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz serbest bırakacağız grubu dediğini; o görüşmeden kısa bir süre sonra benim evime gelerek Grup Başkanvekili benim evime gelerek bunu bana söyledi. Sabah Bahçeli’nin açıklaması geldi ve bu tabloyla karşılaştık.(Kim bu yetkili?) Yusuf Halaçoğlu. Yusuf Halaçoğlu, 1 gün önce MHP’nin son turda gruplarını serbest bırakacağını bize söyledi.”


HALAÇOĞLU TELEFONLA BAĞLANDI
Bunun üzerine telefonla canlı yayına bağlanan Yusuf Halaçoğlu, “Benim Levent Gök’e grubu serbest bırakacağız diye bir şey söylemem söz konusu olmadı. Levent Bey bana geldi doğrudur. ben kendisine İhsanoğlu’nu destekleyeceğimizi, Devlet Beyle görüşmesi gerektiğini söyledim. Bunu biraz herhalde ya Levent Bey yanlış aktardı kendisine ya da etik olmayan bir sonuç ortaya çıktı. Kesinlikle böyle bir şey geçmedi aramızda” dedi.

 
Ve Arda Turan resmen Barcelona'da
 
İzmir'de kahreden son: Evde kimse yokken....
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kritik seçim zirvesi: Genel Merkez Delican’a ne mesaj verdi?
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican seçim sonuçlarını değerlendirmek ...
15 yaşında 5 yıl hapis cezası aldı
Kayseri'de uyuşturucu satıcılığı yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılanan ...
MHP’li Koç’un teşekkür turu tam gaz
Teşekkür ziyaretlerini sürdüren Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili ...
 
Selahattin Demirtaş mal varlığını açıkladı
HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş eşi Başak Demirtaş'la birlikte mal beyanını açıkladı.
Türsen’den Karşıyaka’nın başkanlarına çağrı: Karışmayın!
CHP’de delege seçimleri öncesi Karşıyaka Eski Belediye Başkanı’ndan ilçeye ...
Demirtaş'tan anne ziyareti: Menü de gözleme var
Diyarbakır’da yaşayan annesi Sadiye Demirtaş’ı ziyaret eden HDP Eş Genel ...
 
Gürsel Tekin'den kritik Baykal açıklaması
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Sayın Baykal, ‘ben adaylık konusunda ...
CHP'li Koç'tan çarpıcı koalisyon ve Suriye mesajı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, koalisyon tartışmaları ile ilgili açıklamasında, ...
Akdoğan: 'HDP'nin barajı geçmemesi süper olur' derken...
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva