HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2015 Çarşamba - 15:31

Bayır Karaburun’daki RES’leri meclise taşıdı

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Türkiye’nin önemli SİT alanlarından biri olan İzmir Karaburun’daki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulması ve kapasite artırımlarının gerçekleşmesi durumunda yörenin geçim kaynağı olan tarım arazileri, orman alanları, özel mülkiyet ve hayvancılığın büyük sıkıntı yaşaması ve yine yarımadadaki balık ve su ürünleri üretim çiftlik projelerinin uygulamaya geçmesiyle birlikte kıyı şeridi ve deniz yaşamı inanılmaz derecede tahribata uğraması sebebiyle bölgede yaratacağı geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçmek ve çözüm yollarının belirlenmesi “Meclis Araştırılması” açılmasını istedi.

Bayır Karaburun’daki RES’leri meclise taşıdı

İZMİR - Bayır, TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi:
 
“Karaburun Yarımadası, 1. derece doğal SİT alanlarıyla Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biridir. Zengin ekosistemiyle önemli bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Yarımada, uluslararası sınıflandırmalarda nesli tükenmekte olan kategorisinde yer alan türler de dahil olmak üzere nadir bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.
 
Karaburun yarımadasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ÇED kararlarıyla, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının ve EPDK’nın üretim lisansı uygulamalarıyla dünya mirasları ve ülke değerleri yok edilerek insanlık suçu işlenmektedir.
 
Karaburun Yarımadasının koruyarak kalkınma ilkesi çerçevesinde koruma altına alınması için Karaburun Kent Konseyinin, Yarımada üzerine araştırmaları olan bilim insanlarıyla birlikte yürütülen çalışma sonucunda hazırladığı “Karaburun Yarımadası Biyosfer Rezerv Alanı Ön Raporu” Karaburun Belediye Meclis Kararı olarak (Nisan 2013) Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğüne gönderilmiş, Yarımadanın bütünsel bir yaklaşımla koruma altına alınması talep edilmiştir. Genel Müdürlüğün Hazırladığı “ Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Alanı İnceleme ve Teklif Raporu”na tüm ilgili Kurumlar olumlu görüş bildirmiş, ancak T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının şerhi nedeniyle Temmuz 2015 itibariyle hala rapor raflarda beklemektedir.
 
Bu süreçte, Karaburun Yarımadası Rüzgar Enerji Santralleri (RES)’lerin ve Balık Çiftliklerinin talanına hızla açılmıştır. Karasal alanının %80’ine yakını RES sahası olarak tahsis edilmiştir. 530.000 m² deniz alanı da balık çiftliği kurulmak üzere çeşitli,firmalara kiralanmıştır.
 
1- Rüzgar Enerji Santralleri: Karaburun Yarımadasının 415 km²lık yüzölçümünün 2/3’ünden fazlası, ÇED uygunluğu verilerek Rüzgar Enerjisi Santrallerine tahsis edilmiştir. Yarımada’da RES’lere tahsis edilmeyen tek bölge % 13’lük alana yayılan kıyı Egesinin kıyıdan en hızlı yükselen Akdağ/Bozdağ kütlesidir. Bu alan hariç tutulduğunda Yarımadanın neredeyse tamamının RES’lere tahsis edildiği görülmektedir. İnanılır gibi değil ama firmaların proje sahaları arasındaki mesafe 150-300 m.’dir.
 
EPDK tarafından 6 firmaya verilen üretim lisanları ile 81 türbin kurulumu Temmuz 2015 itibariyle tamamlanmıştır. Toplam türbin sayısı ise şimdilik 236’dır. Kurulumu tamamlanan projeler derhal kapasite artışına gitmektedir. Öyle ki Ayen Enerjiye ait Mordoğan RES’in kurulu 15 türbinine ilave olarak kurulmasına izin verilen 5 türbin; Mordoğan Mahallesi merkezine 640 mt, en yakın konuta 150 mt. mesafede. Proje için EPDK’ tarafından tanımlanan alan ise, tarım alanları, orman arazileri ve özel mülkiyet arazilerini, Mordoğan mahallesinin tüm kıyı şeridini içine almaktadır.
 
Karaburun Yarımadasındaki RES Yatırımlarından en büyüğü olan Lodos Karaburun Enerji Üretim A.Ş’ne ait “Karaburun RES Projes”i için 2005 yılında verilen ÇED Gerekli Değildir Kararıyla 252 km²’lik bir alanda (Yarımadanın %61’i) 166 türbin kurulumu için izin verilmiştir. EPDK’nın 2011 yılında verdiği üretim lisansı ile Yaylaköy, Bozköy ve Tepeboz köylerinde 50 türbin kurulumu tamamlanmış ve firmanın 47 türbinlik kapasite artşı için üretim lisansında tadilat yapılarak izin verilmiştir.
 
Üretim Lisansının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Ankara 8. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durmuş ardından oybirliğiyle verdiği kararla, 25/05/2015 tarihinde Karaburun RES projesinin üretim lisansını iptal etmiştir.
 
Bunun üzerine, EPDK kurulu 50 türbin için firmaya11/06/2015 tarihinde yeni bir üretim lisansı vermiştir. 47 türbinlik kapasite artışı için de T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süratle yeni bir ÇED süreci başlatmış ve 14/07/2015 tarihinde Yaylaköy’de Bakanlık ve firma temsilcilerinin köylülerle yapacağı duyurulan “Halkın Katılımı Toplantısı”na Karaburunluların itirazı ve güçlü protestoları damga vurmuştur. İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, Karaburun kent konseyi temsilcileri ve yöre halkının katılımıyla toplantı yaptırılmamış ve ilgililerce tutanaklar da imzalanmıştır.
 
Bu hassas coğrafya tümüyle enerji üretim sahasına dönüştürülmek istenmektedir. Yarımada’nın değerli doğal bitki örtüsü, koruma altındaki türler ve yaban hayatı ölümcül bir tehdit altındadır. Kısıtlı tarım alanları, otlak/mera alanları RES’lerin istilasına açıldı/açılıyor, tahrip edilen doğayla birlikte doğayla barışık turizm potansiyeli de yok ediliyor. Böylece, yerel halkın memleketlerinde yaşama hakkı ellerinden alınıyor. Tüm köyleri 400-500 m yakına kadar kuşatan, 150-200 m yakınında kurulması planlanan türbinlerin gürültü, titreşim ve gölgeleme etkisiyle sağlıklı yaşam hakkı hiçe sayılıyor.
 
2- Karaburun Yarımadası’nın bir başka sorunu Balık Çiftlikleridir. Küçükbahçe bölgesinde, olumlu ÇED verilen 4 balık çiftliğinin kapladığı alan Karaburun denizlerin de 428.400 m² dir. Yaşar holding bünyesindeki Çamlı firmasının 98.000 m² deniz alanına yayılması planlanan projesiyle birlikte, bölgedeki balık çiftliklerinin kapladıkları toplam alan 526.400 m²’ye ulaşacak. Denizler ve sahiller balık kafesleri ile kaplanarak potansiyel turizm alanları hızla kirletiliyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) raporunda da belirtildiği gibi balık çiftliklerinin denizleri kirleten faktörler arasında öncelikli yeri vardır. Balık Çiftliklerinin kurulmakta olduğu kıyılar 1. Derece Doğal Sit Alanıdır.
 
Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla korumayı taahhüt ettiği Akdeniz Foklarının yaşam alanları, Akdenizin Korunması Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Deniz Çayırları, denizel biyoçeşitlilik, ve yerel sürdürülebilir balıkçılık yok oluş sürecine girmektedir.
 
Türkiye’nin önemli SİT alanlarından biri olan İzmir Karaburun’daki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulması ve kapasite artırımlarının gerçekleşmesi durumunda yörenin geçim kaynağı olan tarım arazileri, orman alanları, özel mülkiyet ve hayvancılık büyük sıkıntı yaşayacaktır.
 
Yine yarımadadaki balık ve su ürünleri üretim çiftlik projelerinin uygulamaya geçmesiyle birlikte kıyı şeridi ve deniz yaşamı inanılmaz derecede tahribata uğrayacaktır. Yukarda sayılan nedenlerin bölgede yaratacağı geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçmek ve çözüm yollarının belirlenmesi için Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince “Meclis Araştırılması” açılmasını arz ve talep ederiz.”
 
 

 
Demirtaş önünü kesen kadına söz verdi!
 
Vali Toprak’tan Karşıyaka Stadı teftişi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
31 Temmuz 2015 Cuma 00:57

tacettin bey karaburunu savunan çok kıymetli bir vekildir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş önünü kesen kadına söz verdi!
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın bugünkü ziyaretleri sırasında önünü ...
Meclis olağanüstü toplandı: Kim/ne mesaj verdi?
CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı üzerine CHP'li Meclis Başkanvekili ...
Flaş! CHP’den sürpriz dokunulmazlık hamlesi
HDP'nin ardından CHP de dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM'ye başvuruyor.
 
Davutoğlu Demirtaş’ı neden aramadığını açıkladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti grup toplantısında konuştu.
Serter’den çarpıcı işsizlik isyanı: 10 bin özgeçmiş var...
CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, en büyük sorunun işsizlik olduğunu ...
Çıray’dan sert tepki: IŞİD’le uğraşın, CHP’yle değil!
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray başta Suruç Katliamı olmak üzere IŞİD ...
 
Demirtaş’tan Akdoğan’a yanıt ve fezleke yorumu
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında hazırlanan fezleke ve Yalçın ...
AK Parti’deki Selçuk krizinde Başkan’dan bomba mesajlar!
AK Parti Selçuk’ta Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ile İlçe Başkanı Sema ...
HDP’den rest: Cesaretiniz varsa tüm…
HDP'nin kapatılması için MHP ile AK Parti'nin işbirliği yaptığını söyleyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva