HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Temmuz 2020 Pazartesi - 12:42

Başkan İduğ'dan 16 ay raporu: Tüm belediyeler açık verecek!

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldiği günden bu yana belediyenin yaptığı hizmetler ile ilgili konuştu. Başkan İduğ, "Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalmasının getireceği açık verme durumu olacak” dedi.

Başkan İduğ dan 16 ay raporu: Tüm belediyeler açık verecek!

EGEDESONSÖZ – Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 1 yıllık hizmet dönemini ve koronavirüs salgını sürecinde yaptıkları çalışmaları düzenlenen basın lansmanında anlattı. 

2019 - 2020 Hizmet Dönemi 1. Yılı’nın koronavirüs salgının en yoğun biçimde etkili olduğu dönemde tamamlanması nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleştirilen toplantı Büyükpark içeresindeki Nikah Salonu’nda yapıldı. Tüm katılımcıların maskeli şekilde yer aldığı salonun girişine dezenfektan konuldu, maske dağıtıldı. Mikrofonların üzerine özel koruyucu başlık geçirildi.

Türkiye’nin tekrarlanan İstanbul seçimleri ile 3 aylık bir seçim molası verdiğine dikkat çeken İduğ, daha sonraki süreçte bürokrat ve meclis üyeleri ile bir araya gelerek düzenli bir program hazırladıklarını dile getirdi. Belediyelerdeki büyük bir sorun olarak kurumsal hafızayı gördüklerini beliren İduğ, herkesin kendi dönemini yaşadığını ve bu sürecin hem zaman hem de kaynak kaybı olduğunu söyledi. İduğ ayrıca kurumsal hafızanın yanında verinin de önemine dikkat çekti.

EKONOMİK KRİZİN KİLİDİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
Kendisinin de sivil toplum kuruluşu kökenli olduğunu anlatan İduğ, “sivil toplum kuruluşlarının önemli bir sorunu olan kira sorunlarına dikkat çekerek ‘Biz Bornova’da kaç dernek ve federasyon var araştırdık. Bornova’da 620 tane dernek ve federasyon var. Bu dernek, federasyon ve sivil toplum kuruluşlarının gündeminde 3 madde vardır. Bunlar; aidat, yeni üye, kira. Bir çoğunluğu genelde böyle. Proje gündemleri daha sonraya sarkıyor. Biz bunların önüne geçmek için sivil toplum kuruluşu yerleşkesi açıyoruz. Amacımız projelerde zaman kaybı olmasın, başka derneğin projesi ile çakışmasın. Yerel yönetim ile sivil toplum kuruluşları içi içe olsun. Ben yedi tane ekonomik kriz yaşadım. Bu ülkede ekonomik krizleri çözenler hep sivil toplum kuruluşları olmuştur” dedi.

İSRAFTAN KAÇINMA VE TASARRUF VURGUSU
Finansal okuryazarlığın önemine değinen İduğ, kaynakları verimli ve etkili kullanmak için belediye başkanlığına geldiği ilk günden beri finansal okuryazar bir çerçeve ile Bornova’yı israftan kaçındıran ve tasarruf ettiren bir hale büründüklerini söyledi. Belediyenin araçlarını kiralamaktan ziyade bir yıllık kira masrafı ile bütün araçları satın alabildiklerini söyleyen İduğ, “ bir şüpheye yer kalmasın, şaibe oluşmasın diye bütün araçları Devlet Malzeme Ofisi’nden satın aldık. Yakın zaman içinde Uluslar arası Şaibe Derneği üyesi olacağız” dedi.

PAZAR GELİRİYLE İKİ BİNA SATIN ALDIK
Bornova Belediyesi’nin politikasının tasarruf politikası olduğunun altını çizen İduğ, bütçelerine bu yönde yol haritası çizdiklerini belirterek belediyenin satın almış olduğu iki binanın parasını Özkanlar Pazaryeri’nden elde ettikleri gelirleri ile satın aldıklarını belirtti. İduğ açıklamasında "Her belediyeye lazım ama paranız varsa… 200 milyon TL’lin altında bir maliyetle o binayı yapamazsınız. Bugünkü şartlara bakıldığında 200’ü de geçersiniz. Biz bu parayı verirsek belediyede çay, kahve içer, zaman geçirir eve giderim. Yatırım yapmamız lazım. Hizmet binası gereklidir ama zamanı şimdi değil. Bornova Belediye binasının yanında İş Bankası var, orayı satın aldık. 4 milyon TL’ye aldık. Cumhuriyet Meydanı’nda 8 katlı bir dershanenin binasını da aldık. Biri 6 milyon biri 4 milyon! Özkanlar Pazar Yeri’nin kurduk. 3 bin mağdur vardı. Pazardan gelen gelirle bu binaları satın almış olduk. Bornova Belediyesi’nden para çıkmadan bizim oldu” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE NELER YAPILDI?
Dijital sınıf ile eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını belirten İduğ, pandemiyi öngörmenin mümkün olmadığı bir tabloda karantina sürecinde evden çıkamayan öğrencilere destek olduğunu belirtti. Bornova’da dershaneye gidemeyen birçok öğrenci için dershaneyi eve getirdiklerini belirtti. Aynı zamanda dijital sınıf ile evden çıkamayan engelli öğrenciler için düşünülmüş bir proje olduğunu söyledi

Pandemi sürecinde hızlı aksiyon alarak belediyenin hızlı bir karar sürecinden geçtiğini belirten İduğ, bu süreçte Kızılay ile işbirliği yaparak atölyelerde maske üretim sayılarının günlük 30 bin olduğunu, Ege Otomotivciler Derneği’nin desteği başta olmak üzere diğer derneklerin de desteği ile erzak paketi dağıttıklarını anlattı. Sloganların ‘evde kal’ olmasına rağmen atık sayısının arttığını dile getiren İduğ, çöp arabalarının günlük 3 sefer yaptığını söyledi. Bu süreçte belediye araçlarının kiralık olması durumunda belediyenin giderinin çokça artacağını söyleyen İduğ, araçları satın almanın tasarrufunu kısa sürede gördükleri için mutluluğunu dile getirdi.

BELEDİYELERİN AÇIK VERMEME DURUMU YOK
2020 yılında olası bir ekonomik kriz için önceden toplanan belediye vergilerinin ödenememesi, hazineden gelecek yardımların azalması durumlarında önceden bir tablo çizdiklerini belirten İduğ, kolay yol olan banka kredisini seçmeyeceklerini söyledi. Mayıs ayından sene sonuna kadar 142 milyon TL açık vereceklerini söyleyen Başkan, bu durumun İzmir Büyükşehir Belediyesi için aylık 150 milyon TL civarlarından olduğunu söyledi. İduğ açıklamasında “Kendi şirketlerimi nasıl yönetiyorsam öyle davranıyorum. Vergiler ödenmezse ne yapacağız? 2020 Ocak sonunda gelirlerde düşme olursa ne yaparız diye oturduk plan yaptık. Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalmasının getireceği açık verme durumu olacak. Biz bunu krediyle çözmüyoruz. Belediyelerde borç yükünün doğru olmadığını düşünüyorum. Tasarruf mümkün. Hizmet alımını rekabetçi piyasada yaparsanız yüzde 40 üzerinde tasarruf yaparsınız. Aynı erden sürekli satın alan bir belediye değil işini yapan ehil firmalardan satın almalar yapabilirsiniz. Yılda 12 milyon mesai veren bir belediyeyiz. Planlama yaparsanız aynı işi 8 milyon mesaiyle yaparsınız. Göreve geldim, 3 gün sonra grev vardı. Oturduk sözleşme yaptık 9 milyon kar elde ettik” dedi.

Başkan Dr. İduğ, belediye olarak israfın önüne geçmek için pek çok hesaplamalar yaptığını ve mesai ücretlerine olan giderlerin 12 milyon TL olduğunu söyledi. Mesailerin yeniden düzenlenmesi ile mesai saatlerinden 4 milyon TL’lik tasarruf oluşturduklarını belirtti.

Dost Market’in önceden kartla alışveriş yapıldığı için yardıma muhtaç kişileri işaret ettiğini ve bunun önüne geçmek için evlere servis halinde yaptıklarını belirten İduğ, bu sayede bu kişilere birebir temas ettiklerini ve veri topladıklarını söyledi.

 
Horoz dövüştüren 19 kişiye 63 bin lira ceza!
 
Kaldırımda çırılçıplak yürüdü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kamil 14 Temmuz 2020 Salı 01:19

Belediye bütçesi 400 milyon her ay 42 milyon açık vermek nedir. Hesap mı bilmiyorsunuz? Vatandaşa doğru bilgi vermiyorsunuz. Günde bin maske üretmezken otuzbin rakamı veriyorsunuz. Dost marketleri kapattınız gariban vatandaşı mağdur ettiniz. Kartlı alışveriş yaapn insanın kapısına giderek nasıl işaret etmemiş oluyorsunuz. Nereden tutarsak elimizde kalıyor tutarsız açıklamalarınız. Er yada geç sizi o koltuğa getiren yönetimde vatandaşta talihsizliğini anlayacak. Bekleyip göreceğiz.

Yorumu oyla      2      3  
semih sarıkaya 13 Temmuz 2020 Pazartesi 13:45

yanılıyorsunuz başkan, bazı belediye başkanları göreve gelir gelmez şirketlerine yüzlerce vasıfsız partili (!) eleman doldurdu, açık vermeyecek demek ki, vatandaş vergisini versin, onların istikballeri için! hükümet tez şirketlere çeki düzen vermeli, vatandaşın vergisi çar çur edilmesin!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş’te 15 Temmuz için hazırlıklar tamam!
Ödemiş Belediyesi 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik ...
Çiğli Tramvayı için ihale zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi trafiğe nefes aldıracak önemli yatırımlardan ...
Bayraklı'da sosyal mesafeli 'zumba'
Bayraklı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte ...
 
Menderes artık ışıl ışıl parlıyor
Menderes Belediyesi tarafından ilçe genelinde kaldırım ve aydınlatma çalışmaları ...
Karşıyaka'da park buluşmaları
Karşıyaka Belediyesi, kültür - sanat etkinliklerini mahallelere taşımak ...
Bornova’da Kurban Bayramı hazırlıkları
Koronavirüs salgınında vatandaşlar için tüm tedbirleri alan Bornova Belediyesi, ...
 
Narlıdere’nin bisiklet yolu tamamlanıyor
Narlıdere’de bisiklet kullanımını artırmak ve kent içi ulaşımda alternatif ...
İzmir dayanışmasına anlamlı katkı
İzmir’de gelinlik, damatlık ve abiye giyim sektörünün kalbinin attığı ...
Karşıyaka sahiline yeni bir nefes
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği kıyı düzenleme projesi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva