HABERLER>GÜNCEL
21 Ağustos 2014 Perşembe - 10:17

Barut fıçısı site: Işıkkent'te neler oluyor?

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi’nde Suriyeli işçiler ile yerli işçiler arasında uzun süredir devam eden gerginlik patlamak noktasına geldi. Geçtiğimiz hafta sitede işverenlere yönelik protesto, Suriyeli işçilere karşı eyleme dönüştü. 28-29 bin çalışandan 2-3 bininin Suriyeli olduğu sitede huzursuzluk devam ediyor. Konuştuğumuz işçiler, işverenin ucuz işçi çalıştırmak için kendilerini de Suriyeliler ile aynı şartlarda çalışmaya zorladıklarını belirtirken, bazı işçiler Suriyelilerin çarşıdan çıkartılıp kamplara yerleştirilmesini istiyor. Suriyeli işçilere yönelik korkunç iddialar var. Bir işçi, “Sigortaları olmadığı için Suriyelileri gece çalıştırıyorlar ve üzerlerine atölye kapısını kilitliyorlar” diyor. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata da, dün İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’yı ziyaret edip gerilimin düşürülmesi için polis desteği istediklerini belirtiyor.

Barut fıçısı site: Işıkkent te neler oluyor?

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Suriye’deki iç savaş 4. yılına girerken, savaştan kaçan yüzbinlerce Suriyeli soluğu Türkiye’de almaya devam ediyor. Savaştan kaçanlardan şanslı olanlar Türkiye’deki akrabalarının yanına yerleşti. Geri kalanlar ise ya kamplarda yaşıyor ya dileniyor. Elinden iş gelen Suriyeliler ise ucuz işgücü olarak tarlalarda, inşaatlarda çalışıyor.

İzmir’de Suriyeli işçilerin en çok çalıştığı yerlerden biri Işıkkent’teki İzmir Ayakkabıcılar Sitesi. Özellikle Halep’ten gelen ayakkabıcı kalfaları burada İzmirli işçilerin yarı fiyatına çalışıyor. Kimilerine göre sitede Suriyeli çalışan sayısı bin kimine göre 4 bin. Ayakkabıcı Sitesi’ndeki işveren de Suriyeli işçi çalıştırdıklarını bugüne kadar inkar ediyordu. Ta ki geçtiğimiz hafta sitedeki eylemde ipler gerilene kadar.



Deri, Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği’nin organize ettiği eylemin amacı sitede ucuz işçi çalıştırmanın önlenmesiydi. Ancak eylem Suriyeli işçi karşıtı bir gösteriye dönüştü. Eyleme katılan işçilerden bazıları ‘Suriyeli işçi istemiyoruz’ sloganları atmaya başladı.  Gerginliğin önü zor alındı. Biz de bu hafta Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ne gidip, yaşananları işçiler ve işverenlerle konuştuk. Adının açıklanmasını istemeyen işçilere göre site adeta bir barut fıçısı. Suriyeli ve yerli işçiler arasındaki gerginliğin artacağı endişesi var. Öte yandan geçen haftaki eyleme katılan bazı işçiler işten çıkartılmaya başlandı. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, dün İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanına giderek, sitedeki gerginliğe karşı çözüm bulunmasını istedi.

‘BİZ DE SURİYELİ GİBİYİZ’
Adının açıklanmasını istemeyen bir ayakkabı kalfası, Suriyelilerin kendilerinin yarı fiyatına çalıştığını belirterek, şunları söylüyor: “Ayakkabıcılar sitesinde 25 bin çalışan var. Suriyeli işçiler ile bu sayı 28-29 bine çıktı. Buradaki işçiler daha yüksek ücretle çalışıyordu. Suriyelilerin gelmesi ile ücretler aşağı indi. Haftalığımız 800 lira-bin liradan aşağı gelmiyordu. Şu an 150 lira bile kazanamıyoruz. İş yok ki çalışalım. İki ay çalışıyoruz, 3 ay iş bulamıyoruz.”

Daha önceki yıllarda çift başı 6 lira kazanırken, Suriyelilere aynı işin 2.5-3 liraya yaptırıldığını belirten ayakkabıcı kalfası, “İşverenler o nedenle işveren Suriyeli işçileri çalıştırıyor. İşverenler ‘bu işçileri devlet getirdi, devlet çıkarsın’ diyor. İşçilerin tüm tepkisi Suriyeli işçilere yönelik. Oysa şu unutuluyor ki Suriyeliler gelmeden önce de işler kötüydü.  Çin’den gelen ucuz ayakkabı hepimizi sıkıntıya sokuyordu. 7 yıldır zaten zam alamıyorduk. Bizim de sigortamız yok. Yani Suriyeli bir işçiden hiçbir farkımız yok” şeklinde konuşuyor.



İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI
Geçen haftaki eyleme katılan işçilerden biri de amaçlarının sigortalı, iş güvenceli, sağlıklı koşullarda çalışmak olduğunu, siteye bir meslek hastalıkları hastanesi kurulmasını istediklerini, gösteriyi bu nedenle düzenlediklerini belirtiyor. 

İşçi, “Ölüm korkusuyla Türkiye’ye kaçan insanlar var. Bu insanlar zaten ölümden kaçmış. Ama gerçeği söylememiz gerekirse, arkadaşlarımız genel olarak Suriyeli işçiyi istemiyor.  Kimi vuralım, kimi kıralım diyor. Ayakkabıcılar sitesinde oynanan kirli bir oyun var.  Geçtiğimiz haftaki yürüyüşte bir gerginlik oldu. Ama hiçbir arkadaşımız Suriyelilere saldırıya izin vermez” diyor.


Geçen haftaki gösteriden sonra sitede işten çıkarmalar da başladı. Gösteriye katılan iki işçi, işveren tarafından kapı önüne kondu. İşçiler, işten çıkarmaların devam etmesinden endişe duyuyor.

GECE ÇALIŞTIRIYORLAR
Yine Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan bir işçi, ürkütücü iddialarda bulunuyor. İşçi, “Suriyeli işçileri gece çalıştırıyorlar. Bu şekilde kayıtdışı çalışmalarının önü açılıyor. Bizim kullandığımız ilaçlar ve diğer maddeler çok tehlikeli. Bir işçinin dalgınlığına gelse atelye bomba gibi patlar. Üstelik işverenler dükkanı işçilerin üstüne kapatıyor, gidiyor. Tamamen kölelik sistemi” şeklinde anlatıyor.

Sitenin diğer bir çalışanı ise Suriyelilerin hayatının tehlikede olduğunu belirterek,  şu öneride bulunuyor: “Suriyeli arkadaşların hayatı tehlikede. En iyi çözümü devlet bulacak. Suriye’den gelenleri toplayıp bir kampa yerleştirecek. Ben de kimsenin kampta yaşamasını istemem. Fakat başka yol yok. Gerekirse işverenler, işçiler toplanıp bir fon oluşturalım. Kampa yerleştirilen işçilere yardım edelim.”

‘POLİSİYE TEDBİR ALINACAK’
Ayakkabıcılar Sitesi’nde yaşanan gerilimi İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata’ya da sorduk. Ata, dün İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’yı ziyaret ettiklerini ve destek istediklerini belirtiyor. Ata, “İki yıldır bizim sitede Suriyeliler çalışıyor. Bir çok atelyede çalışıyorlar. Tahminlerimize göre Suriyeli çalışan sayısı 2 bin 500 civarında. Bu durum kendi işçilerimizin ekmeğinin bölünmesine yol açıyor. Burada işçiler yerden göğe kadar haklılar. Ama sitede gerginliğin de büyümesini istemiyoruz. Dün Valimiz ve Emniyet Müdürümüz ile 2 saat birlikte toplantı yaptık. Sayın Valimiz bu konuda bize yardımcı olacağını söyledi. Önce polisiye tedbir alınacak. Çünkü huzursuzluk devam ediyor. Bazı olaylar da çıktı. Daha ileri gitmemesi için önlem alacaklar. Hükümet de Suriyelilerin istihdamı ile ilgili çalışmalar yapıyormuş” diyor.

Suriyeli işçilerin kamplara gönderilmesini istemediklerini dile getiren Ata, şunları söylüyor: “Gelen arkadaşlar ekmek bulmak zorundalar. Bu nedenle ucuz ücrete çalışıyorlar. Toplatıp da kamplara götürme düşüncesi doğru olmaz.” Sitede Suriyeli işçilerin gece çalıştırıldığı ve üzerlerine kapının kilitlendiği iddialarını sorduğumuz Ata, “O konuda ben de duyum aldım. Ama doğruluk derecesini bilemiyorum” şeklinde konuşuyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serkan Çallı 22 Ağustos 2014 Cuma 10:45

Milliyetçilik ve Devletçilik ilkesi diye 2 ilke var. Bu ülkenin bütün bakanlarının bu 2 ilkeyi okumalarını istiyorum. O zaman belki bu insanların neden yürüdüklerini anlarlar. Ama anlayana sivrisinek saz,anlamayana davul zurna az.

Yorumu oyla      11      5  
Sinan 21 Ağustos 2014 Perşembe 17:20

Işıkkentte yaşananlara dair bir çok ırkçı şiddeti çağrıştıran haberler yapıldı.Biz dernek olarak Yaşanan duruma ilişkin tutumumuzu anlatanbuna bir açıklama yaptık.Yaptığınız haberde gerçeği doğru yansıtan bir haber olmuş sitede barışı kardeşliği savunan Kundura işçileri olarak teşekkür edriz.

Yorumu oyla      13      5  
HASAN 21 Ağustos 2014 Perşembe 16:23

YAPILAN YANLIŞ POLİTİKALAR SONUCU HEM SURİYEYİ BÖLDÜK HEM DE ÜLKEMİZDE İŞSİZLİK ÇOĞALDI.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Lice protestosu
İzmir’de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, Diyarbakır'ın ...
Yeşildere’de şafak vakti can pazarı: 2 yaralı
Konak’ta aşırı hız nedeniyle sürücünün direksiyon kontrolü yitirdiği otomobil ...
İzmir’deki ‘paralel’ operasyonda flaş gelişme
İzmir merkezli olarak 13 ilde düzenlenen operasyon kapsamında, sabah erken ...
 
Bomba iddia: IŞİD’e rehinelere karşılık o türbe!
Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndaki 49 personeli rehin alan IŞİD'in, ...
Kara haber: Baraj gölü 4 çocuğa mezar oldu
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde serinlemek için Karakaya Baraj Gölü'ne ...
İzmir’de mısırların arasında zehir tarlası!
İzmir’in Tire İlçesi'nde, jandarma ekiplerinin istihbarati çalışması sonucu ...
 
Flaş! ‘Paralel operasyonda’ son durum: Gözaltılar tamam
İzmir'de yasa dışı dinlemelere yönelik olarak düzenlenen operasyonda, ...
İzmir’de teslim olan müdürlerden sert sözler!
İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen ...
İzmir’de korkunç ölüm: Süt sağma makinesi...
İzmir’in Tire İlçesi'nde, 61 yaşındaki Şükran Çaylıoğlu, süt sağma makinesini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva