HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2012 Salı - 08:53

Bakanlıktan çok tartışılacak taslak: Operaya mescit

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 42 maddeye çıkardığı “yapı denetimi” taslağı tamamlandı. Taslak tartışma yaratacak birçok madde barındırıyor.

Bakanlıktan çok tartışılacak taslak: Operaya mescit

ANKARA – Hürriyetcom.tr’den Nuray Babacan’ın haberine göre İmar ve kıyı kanunlarında çok önemli değişiklikler yapan, opera, tiyatro gibi yerlere mescit zorunluluğu getiren “Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı’nın” tartışma yaratacak maddeleri şöyle:

TSK’DAN BELEDİYEYE

- İmar planlarında, meydan, yol, park, yeşil saha, otopark, toplu taşıma istasyonu, garaj ve terminal gibi ulaşım hizmetleri için ayrılmış alanlar ve tesisler ile askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliği ile doğrudan doğruya ilgili TSK’ya ait harekat ve savunma amaçlı yerler, belediyelere devredilebilecek. Bunun için Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşü alınacak. Uygun görüş halinde Maliye Bakanlığı’nın onayı ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeye devredilebilecek. Belediye ve mücavir alan hudutları dışında özel idareye bedelsiz terk edilecek ve tapu kaydı terkin edilecek. Bu yerlerin üzerinde bina bulunduğu takdirde, arsası hariç yalnızca binanın bedeli ödenecek. Mevcut yasada devir işlemlerinde askeri araziler ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arazileri hariç tutuluyordu.

DİYANET’İN GÖRÜŞÜYLE
- İmar planlarında site büyüklüğündeki konut alanlarında, alışveriş merkezi, çarşı, pasaj gibi ticaret alanlarında, işhanı, büro, yönetim binası gibi ticaret hizmet alanlarında, müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kreş, ibadet yeri ve oyun alanı için ilgili kamu kurumlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşleri alınarak, yeterli alanlar ayrılacak. Yeni düzenlemeye göre, gazino, düğün salonu gibi eğlence yapılarında, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalarda, eğitim, özel eğitim, hastane, sağlık ve özel sağlık tesislerinde, kamu hizmeti için kullanılan resmi binalarda, kara limanları, deniz limanları, hava limanları, terminal, tren garı, metro istasyonları gibi ulaşım yapı ve tesislerinde, otel, yurt ve özel yurt binalarında çalışanların veya müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kreş, ibadet yeri ve oyun alanı yapılacak. Aynı biçimde ilgi kurumların görüşü alınarak, bakanlığın hazırlayacağı yönetmeliğe göre yer ayrılacak.

KIYIYA NÜKLEER SANTRAL
- Kıyı kanunun 6’ncı maddesinde yapılan değişiklikle de kıyılara belli mesafede olmak zorunda olan enerji tesislerine ilişkin yasağında kaldırılması öngörülüyor. Buna göre, kıyılarda “enerji üretim, teşhir, pazarlama, depolama tesisleri, kamuya ait olmak üzere akaryakıt istasyonları ve enerji tesisleri” kurulabilecek. Ayrıca, kıyı alanının gerisinde, ekolojik özellikler dikkate alınarak deniz, nehir veya göl ile bağlantılı kanal ve göletler yapılabilecek. Bu düzenleme, nükleer santral, nükleer santral göleti, soğutma depoları ve doğalgaz depolama tesisleri, termik santral kurmaya olanak sağlanacak. Aynı düzenleme ile kıyılardan “devlet yolu, demiryolu” geçmesine de olanak sağlandı.

% 40 DEĞER ARTIŞ PAYI
- Özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu kurum ve kuruluşlarının, imar planı ve değişikliklerinde katkı payı alınacak. Artan değerin yüzde 40’ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Değer artış payı olarak hesaplanan miktarın yüzde 30’u bakanlığa ödenecek. Geri kalan yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye, büyükşehir belediye sınırları içinde plan onanan hallerde ise ilgili idarece alınan miktar büyükşehir belediyesi ve ilgili ilçe belediyesi arasında eşit olarak paylaştırılacak. Değer artışına yol açan plan değişikliği Bakanlıkça onaylanan hallerde, değer artış payının tamamı Bakanlığa ödenecek. Değer artış payı olarak alınan miktarlar, kentsel dönüşüm uygulaması hizmetleri dışında kullanılamayacak.

MERADAKİ KAÇAKLARA AF
- İmar yasasının ek-4’üncü maddesine “İl genelindeki toplam mera, yaylak ve kışlakların fiilen kullanılan yerleşim alanlarının binde beşi aşması halinde mevcut kullanılan yerleşim alanları muhafaza edilir ancak yeni yerleşim alanı açılamaz” fıkrası eklenecek. Kaçak yapılara af getirilirken, yeni yerleşim alanları açılması engelleniyor. Ak Parti iktidarı döneminde bir af daha çıkartılmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Gafur 5 Haziran 2012 Salı 13:23

Anadolu islam sultanlığı.....

Yorumu oyla      12      5  
Sinan Öztan 5 Haziran 2012 Salı 12:16

Sanat severler opera veya bale izlerken oyun aralarında "Haydi namaza" nidalarıyla zorunlu olarak namaz kılmaya mecbur tutulacak(!)İbadet yerinin opera yada tiyatro binalarında ne işi var.Bu yöetmeliği hazırlayanlar şaşkınlık içinde,ülkemizi dünyaya rezil etmenin yollarını arıyorlar.

Yorumu oyla      16      5  
Ahmet Türkan 5 Haziran 2012 Salı 11:33

Niyet belli, yoruma bile gerek yok.

Yorumu oyla      15      5  
AHMET NEVZAT GÜVEN 5 Haziran 2012 Salı 11:25

BU ADAMLAR HER TÜRLÜ YENİLİĞİ HAYATA GEÇİRİYORLAR.TÜRKİYE CAMİLERİNDE MEVLÜT OKUMAK DİYE BİR ADET VAR.HALBUKİ DİNİMİZDE MEVLÜT,İLAHİ OKUMAK VE AYİN YAPMAK DİYE BİR ŞEY YOK.BUNLARIN HEPSİ BİDAT DENİLEN VE BAZILARI SAPKINLIĞA VARAN,DİN DIŞI ŞEYLER.BUNDAN DOLAYI OPERAYA MESCİT YERİNE,MESCİTTE OPERA OKUNSA DAHA İYİ OLMAZ MI? BÖYLECE DİNDE DE YENİLEŞMENİN ADIMLARI ATILMIŞ OLUR.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zahid Akman Kanal 7'nin başına geçti!
Açıklama, Akman ile birlikte Deniz Feneri davasında yargılanan kanalın ...
Demirkazık'ta 1 dağcı öldü 4 dağcı mahsur kaldı
Niğde’nin Çamardı İlçesi’nden Aladağlar’daki Demirkazık Zirvesi’ne tırmanış ...
Binbir surat Emrah bu kez polisten kaçamadı
Sahte kimliklerle ve eşkal değiştirerek, farklı bankalardan 17 bin 500 ...
 
Bilge Köyü katliamı'nda şok eden mektup
Bilge Köyü'nde 2009 yılında 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesi ile ilgili ...
Selçuk'ta kürtaj protestosu
Selçuk'ta, kürtajın yasaklanmak istenmesi basın açıklamasıyla protesto edildi.
Koca dehşetine 16 yıl 8 ay hapis
İzmir'de, daha önce de sırtına jiletle ismini kazıyıp işkence yaptığı ...
 
Kalbine yenilen Ulukartal son yolculuğuna uğurlandı
İstanbul'da spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren ...
Alacak kavgasında 3 tutuklama
Konak'ta sokak ortasında alacak yüzünden çıkan, 24 yaşındaki Aytaç Özağaç'ın ...
Mucize kurtuluş: 5. kattan atladı ölmedi
Basmane’de, şizofreni tedavisi gördüğü bildirilen 32 yaşındaki M.M., kaldığı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva