HABERLER>POLİTİKA
22 Kasım 2014 Cumartesi - 10:50

Bakan’dan Yırca tepkisi: Nasıl kıydın ona ya!

Bakan Güllüce, Yırca’da termik santral yapımı için Kolin İnşaat tarafından 6 bin zeytin ağacının bir gecede kesilmesine sert tepki göstererek, “Nasıl kıydın ona ya... Yaptığı tarifi zor bir şey” dedi.

Bakan’dan Yırca tepkisi: Nasıl kıydın ona ya!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yırca’da termik santral yapımı için Kolin İnşaat tarafından 6 bin zeytin ağacının bir gecede kesilmesine sert tepki göstererek, “Nasıl kıydın ona ya... Yaptığı tarifi zor bir şey” dedi.

Bakan Güllüce, Hürriyet’in gündeme ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:


AKILLI BİR ADAM OLSAYDI...
“Yırca’daki zeytin ağaçlarının kesilmesi meselesi kabul edilecek bir şey değil. (Yapan) Akıllı bir adam olsaydı, boş zeytin olmayan bir araziyi satın alırdı, 200-300 bin liraya iki makine alır günde 40-50 ağaç taşırdı, 6 ay sürerdi. Zaten ÇED vesaire derken başlaman 6 ayı alır. Zeytin ağacı kolay tutar. Darıca’da zeytin ağaçlarını söken bir adamdan 6 zeytin satın alıp ceviz bahçeme diktim, hepsi tuttu. Adam sanırım, parasının kuvvetiyle, ‘Kim bana ne yapabilir ki’ diyerek düşündü ve girdi dozerlerle. Nasıl kıydın ona ya... Yaptığı tarifi zor bir şey.
 
YAPILSIN ISRARINDA DEĞİLİM
(Topçu Kışlası) Herkeste bir paradoks var. Çok kıymetli bir eseri kazma kürekle yıkmışlar. Siyasi de olmuş. Topa tutmuşlar. O zamanın bir vandallığıdır. O eserin yok edilmiş olmasının yeniden ihyası olarak da bakabilirsiniz. Bugün yapılmasa olmaz mı olur... Yapılsın ısrarında değilim. Cumhurbaşkanımız her kentin meydanı olsun istiyor. Maalesef şehirlerimizde meydan yok. Sivas’ta valilik binasının önünde keyif alacağınız estetik görüyorsunuz. Hoşunuza gidiyor. Sivas’ta 1950’den sonra yapılmış onun gibi bir bina göster. Ankara Ulus’ta o binaları seyrederken haz alıyorsunuz. Çiçeğe bakar gibi.
 
İSTANBUL’DA ÖLÇÜ KAÇTI
İstanbul’da plansız bir yer yok. Planların değiştirilmesiyle ilgili bir sorun var. Her karış toprak planlı. Ancak buralarda emsal bazında değişiklik yapılıyorsa bu başka bir problem. Çok önemli bir fark bu... Yüksek binanın olmadığı kent sağlıklı değil. Ancak bu konuda da plan tekniği hatası var. İstanbul da o hatayı yapıyor. Yüksek binaları bir yere toplayıp yüksek binalar bölgesi yapılabilir. Kurtköy civarında bunu yapabilirsiniz ama Zeytinburnu’na yüksek bina yaptırmazsınız. İstanbul’da ölçü kaçtı, gördüğüm kadarıyla Ankara da ayarlı değil.
 
GECEKONDUYU ANLAMAZ
Şehir işi bir kültür. Bunun parametreleri var. Herkesin, hepimizin kültür sorunu var, medeniyet sorunu var, ekonomik sorunlar var, göç var... Göç hiçbir kural tanımayan bir güç. Bir Alman’a ‘gecekondu’yu anlatamadım. Gecekondu deyince ‘Gece beton kalitesi düşük olur’ diyor. Ne beton kalitesi hocam, gecekondu bu. Birebir tercüme edince anlamıyor. Çünkü bir insanın gelip devletin ya da başka birinin arsasına ev yapması durumunu bilmiyor. Bizim sosyolojimizden kaynaklanıyor. Gecekondu yapıyor, sonra tapu isterim diye Meclis’i basıyor. Bunu Fransız’a anlat, anlamaz.
 
BİTMİŞ DEMİRLE OLMAZ
11 yerde ömrü bitmiş demir yakalandı ve ceza verildi. Bunu yaparak bir kesimi karşımıza, bir kesimi yanımıza aldık. Ömrünü bitirmiş binalar nedeniyle kentsel dönüşüm yapıyorsunuz, ömrü bitmiş demir kullanıyorsunuz. Demiri alan adam, müteahhit nereden bilsin, cebinde laboratuvar taşıyacak hali yok. Demiri denetlemek devletin görevi. Ancak demir piyasaya çıktıktan sonra yapı denetim elemanlarının baktığı aşama çok geç bir aşama. Çözüm olmuyor. Baştan da yoklama yapmak, sistem getirmek lazım.
 
DENETİM FIRILDAKLAR İÇİN
Müteahhitlerle ilgili yasa hazırlıyoruz. Yapı denetimlerini artırıyoruz. İyi ‘yapı denetimi’ yapanlar üstüne alınmasın; kötüler ortaya çıksın, saf dışı kalsın. Aynı şey müteahhit için de olmalı. Bir daireyi üç kişiye satan devre dışı kalsın. Düzenlemeler, denetimler, kaliteli iş yapan adam için sorun değil, onunla haksız rekabet eden fırıldak adam için geçerlidir.
 
UÇAN KAÇAN PROJELER DEĞİL
Türkiye’de toplumun çok önemli sorunlarından biri zamanla ilgili. Matematik ve zaman konusunda toplumun altyapısı yok. Batı’da insanlar zamanın kıymetini biliyor. Bakanlık’taki vizyonumu düşünüyorum. Uçan-kaçan projeler değil. Bakanlık olarak, vatandaşın işini kısa sürede, süresinde, bekletmeden yapmayı sağlayabilirsek Bakanlığı bir yere getirmişiz diyebilirim. Bir gün ÇED Genel Müdürü evrak imzalatırken ‘900 milyon dolarlık imza attınız’ dedi. Baktım gerçekten öyle. ‘Biz bunu bir gün geciktirsek sadece finans değerini düşün, baba bir paradır’ dedim. Bakanlığı işte bu formata getirmek lazım. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler katsayısı konusunda en arka sıralarda. Uygulayıcımızın ‘Yarın yaparız’ yaklaşımı var. Mevzuatla ilgili de sıkıntı var. 3 yılda ÇED olur mu?
 
PUTİN AMCA’YA RAZI OLACAKSINIZ
Bakanlığın şöyle bir dezavantajı var: Bir fanatik çevrecilik oluşmuş. Her şeyin fanatikliği kötü. Doğa, çevre, ekoloji, hiçbirine hayır demek mümkün değil. Bunlar insani şeyler. Diğer taraftan da Türkiye enerji fakiri mi, evet. Tüketim artacak, enerji sıkıntısı yaşayacağız. Ya her tarafı doğalgaz çevrim santralı yapıp Putin Amca’yla İran’a razı olacaksınız, dövize bağlı olarak elektrik fiyatı artacak. Putin vanayı kapatırsa, evde tıraş bile olamazsın, banyo yapamazsın. Nasıl olacak? Enerji üreteceksiniz. Nasıl? ‘Termik yapma’ desek bir kesimin, ‘Ne demek ihtiyacımız var yapın’ desek başka bir kesimin tepkisi gelecek. İkisinin ortasını bulmak şart. Giresun Dereli’ye giderken gördüm. Çok sinirlendim. HES yapması doğru ama işi yanlış yapmış. Ancak fanatik çevreci, ‘Dereli’deki bu yanlış’ demiyor. ‘HES’e hayır’ diyor. HES’i doğasına uymadan yapmayın. Uzungöl’ün başına gelene bakın, vahşet. Eminönü olmuş.
 
YAPACAKSAN ADAM GİBİ YAP
Köyündeki dere HES nedeniyle kuruyan nine haklı. Mühendislik hatası yapılmamışsa o derenin canlılığını koruması gerekiyor. Çünkü sadece suyun fazlası alınıyor. Kurumuşsa ya mühendislik hatası ya uygulayıcının adiliği... Uygulayıcı, sahtekârlık yapıyorsa yanlış. İlk başta söylemiz lazım: ‘Adam gibi yap, yapmayacaksan da yapma.’ Uygulama yanlışına karşı çıkalım ama işin felsefesine karşı çıkmayalım.
 
RANT PARADİGMASI DEĞİŞMELİ
Rant paradigmasının da değişmesi lazım. Eviniz var, 30 metrekare dükkânınız var. Kimseyi tanımazsınız. Bir gün dükkânınızın önüne metro durağı yaptılar. 700 liralık dükkân 10 bin liralık oldu. Şimdi bu rant mı? Rantın bir gayri hukuki elde edileni bir de doğal olanı var. Emsal işiyle sağlanan rantla biraz önce söylediğim şehrin gelişmesiyle gelen aynı şey değil. İkisi karıştırılıyor.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
FRANSA ATA SÖZÜ 22 Kasım 2014 Cumartesi 11:13

FRANSIZLARIN BİR ATA SÖZÜ VAR**ÖNCE UYUT...SONRA UNUT**HÜKÜMETİN BAKANI BAŞKA NE DİYEBİLİRKİ..NELER UNUTULMADKİ BU UNUTULMASIN..SEVGİLER..

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O planı anlattı: CHP’yi 3’e bölmek istiyorlar!
Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP’yi 3 parçalı gösterme daha sonrasında ise 2 ya ...
AK Parti Sait’ten uluslararası anlaşma raporu!
AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, Türkiye’yi ...
Kadir İnanır Erdoğan’a kırgın çünkü…
Sanatçı Kadir İnanır, Ahmet Kaya ile ilgili bir konuşması nedeniyle Cumhurbaşkanı ...
 
Ve Biden İstanbul’da: Davutoğlu’nu güldüren sözler
ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın buradaki "En son Başbakan’ı gördüğüm zaman ...
Davutoğlu’ndan 'MİT iddiası'na ilk tepki
Irak dönüşü basın açıklamasında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ...
Flaş! Türmen’den ‘MİT’e gerek yok’ açıklaması
CHP İzmir Milletvekili, Meclis’te söylediği "Biz yeteri kadar karışığız ...
 
CHP’li Vekil Kılıçdaroğlu’nun ‘seceresi'ni açıkladı
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
MHP’li Vekil’den Bakan’a şok ‘bilardo’ yanıtı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin eleştirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ...
Türmen’den bomba sözler: MİT’e ihtiyaç var mı?
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva