HABERLER>EKONOMİ
18 Nisan 2015 Cumartesi - 21:37

Bakan açıkladı: Elektriğe ve doğalgaza zam gelecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kur artışının akaryakıt, elektrik ve doğalgaz fiyatlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Bakan açıkladı: Elektriğe ve doğalgaza zam gelecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dolardaki, paritedeki her artış bizim maliyetlerimizi, ham petrol kadar hatta zaman zaman daha fazla etkiliyor" dedi.
 
Yıldız, Organize Sanayi Bölgesi Güneş Enerjisi Santrali'nin açılış töreni öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı.
 
Bir gazetecinin "Dünyada akaryakıt fiyatları düşerken bizde sürekli yükseliyor, bunu neye bağlıyorsunuz" diye sorması üzerine Yıldız, petrolü dolarla alıp Türk lirasıyla sattıklarını söyledi.
 
Yıldız, ham petrol varil fiyatlarını, bu yılın başıyla 13-15 Ocak'a göre mukayese ettiklerinde, yaklaşık yüzde 30'luk artış olduğunu, 46 dolardan 60 dolarlar seviyesine geldiğini ifade ederek, döviz paritesinin ise 2,28'den 2,70'lere yükseldiğini, bunun oranlanması halinde yüzde 18'lere tekabül ettiğini anlattı.
 
Gerek benzine gerekse motorine bu süre içinde gelen zam oranlarının ise yüze 8,5-10,3 seviyelerinde olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:
 
"Dolardaki, paritedeki her artış bizim maliyetlerimizi, ham petrol kadar hatta zaman zaman daha fazla etkiliyor. Biz, ne varsa vatandaşımızın, sanayicilerimizin lehine kullanıyoruz. Bu konuda herhangi şekilde fazladan zam yapma ihtimali yok. Her zaman olduğu gibi enerji politikalarımızı bu yönde kullanıyoruz. Bildiğiniz gibi doğalgazda aldığımız yüzde 10,25'lik indirimin yanında yüzde 19'luk dolardan dolayı gelen fark vardı ama biz o aradaki yüzde 7-8'lik puanı vatandaşın aleyhine yansıtmama kararı aldık. Eğer onu yansıtıyor olsaydık doğalgaza yüzde 8'ler civarında zam yapmış olacaktık."
 
"BU TÜR UYGULAMALARIN AZALDIĞININ BİLİNMESİ LAZIM"
Yıldız, gazetecilerin "muhalefet seçim vaadi olarak mazotu 1,5 liraya vereceğini, doğalgazı dağıtacağını söylüyor. Bu konudaki görüşleriniz nedir?" sorusu üzerine, "Sırtında yumurta küfesi olmayanların özellikle bu seçim dönemindeki vaatlerine aldanmamak lazım. Bunu yalnızca bir siyasi kişilik, milletvekili, bakan olarak söylemiyorum. Teknik olarak da bu açıklamalar ülke yönetimine zarar veren açıklamalardır. Kılıçdaroğlu 1,5 liraya motorini satacağını söylüyor. Şu anda giriş maliyetleri 1,8 lira civarında. Yani her motorin kullanana litre başına 30 kuruş da sübvansiyon veriyorsunuz demektir. Bugün sosyal demokratlık adına Küba'da dahi bu tür uygulamaların azaldığının bilinmesi lazım" diye konuştu.
 
Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"(Doğalgaz dağıtılacak) deniliyor, duyuyor tebessüm ediyorum. Doğalgaz bizim cari açığımızı artıran ithal kaynağımız. Biz onun yerine sülfür ve kükürt oranları düşük kömür alıp kullandırılması konusunda valiliklerimize, kaymakamlıklarımıza talimat verdik. Eğer TKİ veya bağlı bulunduğu, ilişkide olduğu kuruluş yanlış bir kömür gönderdiyse onu iade edin diyoruz, temiz kömürün kullanılması adına. Bir yanda bizim yaptığımız 2 milyon aileye 2,3 milyon tonluk yerli kömürün dağıtılması işi var, bir yanda da bir vaadi var, 'Biz bunu ithal kaynak doğalgazdan dağıtacağız' diye. Arkadaşlar biraz ülke yönetiminden anlamak lazım. Tamam anladık bu kadar yıldır muhalefettesiniz ama bunu da bu kadar rahat söylemlerle harcamamak lazım. Ben vatandaşımızın bu tür söylemlere artık aldanmadığını, eğer aldansaydı Genç Parti'nin zamanında yaptığı vaatlere çoktan aldanacağını düşünüyorum. Vatandaşımızın hamdolsun sağ duyusuyla, basireti ferasetiyle bu tür söylemleri ayıkladığını bol keseden atanlara prim vermediğini 7 Haziran'da görmüş olacağız."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’den Güney Kore’ye levrek ve çipura
Türk su ürünleri sektörü, gözünü Güney Kore pazarına çevirdi. Su Ürünleri ...
Ekoloji Fuarı’na Tire Süt damgası!
Organik ürün denildiğinde Ege Bölgesi'nin akıllara ilk gelen kuruluşu ...
Akhisar Borsası Fatih Terim’e arazi bakıyor!
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytinyağındaki fiyat artışına ...
 
İzmirli gazetecilere EBSO onuru
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın ekonomi gazeteciliğini teşvik etmek üzere ...
Denizciler Körfez’e yatırım istiyor!
Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Genel Müdür Yardımcısı Arif ...
Benzine iki gün üst üste zam: İşte yeni tarife
Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 7 kuruş ...
 
İzmir’de otomobilciler zirvesi!
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 2015 yılı üye toplantılarının ...
Medeniyetler Korosu İzmirliler'le buluşuyor
İZSİAD-İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği, barış ve kardeşliğin sembolü ...
Milli sörfçü Kubat: Alaçatı'da sezon uzasın
Dünyanın en önemli sörf turizmi merkezlerinden biri haline gelen Alaçatı’da, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva