HABERLER>EKONOMİ
18 Eylül 2014 Perşembe - 12:43

Bakan Zeybekci İzmir’de: İnönü’nün sözüyle rest!

Avrupa ile Amerika arasında ticareti serbestleştirecek anlaşmada Türkiye'nin devre dışı bırakılmasına tepki gösteren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 'Yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini alır' sözünü hatırlattı. Transatlantik Yatırım Anlaşması ile Türkiye'nin ticari ve ekonomik olarak Amerikan istilası altına gireceği uyarısında bulunan Zeybekci, "Türkiye boş duramaz, kendi dünyasını kurmak zorunda" dedi.

Bakan Zeybekci İzmir’de: İnönü’nün sözüyle rest!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki imzalanacak olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın Türkiye üzerinde Amerikan istilası anlamına geldiğini söyledi.

- TARİHİ KORBEYDE ŞARKILI TÜRKÜLÜ KARŞILAMA

Zeybekci, Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından düzenlenen 'Yeni Dönemde Türkiye-Amerika-Avrupa Perspektifi: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı; Fırsatlar ve Riskler Konferansı'nda konuştu. Konferansa İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu ve Rıfat Sait, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican ve ABD ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen konuşmacılar ve yatırımcılar katıldı.



İNÖNÜ'NÜN SÖZÜYLE REST
Konferansın açılışında konuşan Zeybekci, merhum Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 'Yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini alır' sözünü hatırlattı. Zeybekci, "Dünyanın ekonomik haritası yeniden çizilecek. Biz bu organizasyonun içindeyiz. Ama Transatlantik Yatırım Anlaşması ticari ve ekonomik anlamda Türkiye üzerinde Amerikan istilası demektir. Böyle bir şeye yol açar. Biz aynı takımın içinde olmak istiyoruz. Biz eşitlik, rekabet, eşit rekabet istiyoruz. ABD ürünlerinin ticaretinin hizmetlerinin bize gelmesine asla hayır demiyoruz. Ama biz de size gelelim. Biz rekabet gücümüze güveniyoruz. Bütün anlaşmalara otomatik taraf olalım önerisinde bulunduk. Gerçekten müttefik ve dostsak bizim anlaşmanın dışında kalmamız sözkonusu olamaz. Ola ki bizsiz imzalayıp yürürlüğe koyarsanız maalesef Gümrük Birliği bizim için sürdürülebilir olamaz" dedi.

'TÜRKİYE BOŞ DURAMAZ'
Bugün burada olduğunu, pazartesi Amerika'da olacağını belirten Zeybekci, Kurban Bayramı öncesi Avrupa, Kore, Japonya'ya gideceğini söyledi. Zeybekci, "Kore ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Hizmetleri ve tarımı da ekliyoruz. Japonya ile resmi müzakerelere başladık. Singapur ile görüşmeye başladık. Malezya ile anlaşma imzaladık. Türkiye boş duramaz, kendi dünyasını kurmak zorunda. Çaresizce bekleyecek genetik yapıya sapip değiliz. Türkiye Orta Asya'yı, kuzeyindeki ülkeleri ihmal etmeyecek. Ortadoğu'daki menfaaftlerinden vazgeçmeyecek. Balkanlar bizim için çok önemli. Rusya bizim için ihmal edilecek coğrafya değil. Tarifeli serbest ticaret anlaşması yönünde uzlaştık" şeklinde konuştu.
Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasından Türkiye'nin kazançlı çıktığını söyledi. Anlaşmaya o günün şartlarıyla bakılması gerektiğini belirten Zeybekci, şöyle konuştu: "Anlaşmanın detaylarına baktığımız zaman hiçbir egemen ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma. Hiçbir karar mekanizmasında yer almadığımız, oy kullanma hatta istişare hakkımız bile olmayan bir anlaşma. Ama ülke olarak hedefimiz Gazi Mustafa Kemal'ın koyduğu muassır medeniyet seviyesi hatta daha ötesidir.  Ama maalesef AB üyelik görüşmelerinin üzerinden 53 yıl geçti. Benimle yaşıt. 53 yıldır kapıda bekliyoruz. Ülkemizin kalıcı olarak AB gibi bir hedefi karşımıza koymuşuz. Evet, AB'ye tam üyelik önemli. Ama önemli olan tam üyelik sürecini yaşamak ve tamamlamak. O gün geldiği zaman 20 bin dolar kişi başı gelire, Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisine sahip Türkiye bu işi referanduma götürecektir."



ANLAŞMA RAHATSIZLIK VERİYOR
Gümrük Birliği anlaşmasının bugün itibariyle rahatsızlık veren bir anlaşma olduğunu savunan Zeybekci, "Düzenleme ve tamiratını yaparak sürdürmemiz gereken bir anlaşmadır. Bırakın karar mekanizmasını, istişare mekanizmalarında bile yoksunuz. Ama AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı tüm anlaşmalara tabisiniz. Bu anlaşmalar bizi incitmeye başladı. Avrupa Birliği üzerinden geldiği için de ürünlerin kontrolünde zorlanıyoruz. Biz tabiki kendi şartlarımızı uygulamaya başladık. Serbest ticaret anlaşması imzalamaya yanaşmayan ülkelerin ürünlerini gümrükte tek tek yakalamaya çalışıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gümrük Birliği anlaşmasının zaman içinde iç piyasadaki sanayiciyi o şartlara getiren kazanımlar getirdiğini söyledi. Toprak, "Ama bu tip anlaşmalar ortak menfaat içinde yürütülmeli. Doğrudan yatırımla İzmir'e gelen firmalar bu anlaşmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor. Onlardan da destek bekliyoruz" diye konuştu.

'PAZARLIK GÜCÜNÜ TESLİM ETTİK'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye'nin yarım asırdır Avrupa Birliği kapısında bekletildiğini söyledi. 1994 yılında imzalanan karşılıksız Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye'nin önüne 20 yıl sonra engel çıkardığını savunan Kocaoğlu, "AB kapısında 50 yıldır kapıda bekliyoruz. Bir türlü AB'ne dahil olmayı beceremedik. Burada birçok iniş çıkışlar, müdahaleler, Türkiye'nin özgün koşulları, ülkenin büyüklüğü engel olduğu kadar Gümrük Birliği'ne girmemiz de engel. Yani elimizdeki pazarlık gücünü teslim etmemizin payı olduğuna inanıyorum" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi konumu, dış politikası son derece zor bir ülke olduğuna vurgu yapan Kocaoğlu, "Bulunduğumuz coğrafyayı kimseye tarif etmeye gerek yok. Bu coğrafyanın getirdiği yükler ve çok önemli görevler var. Bunların bedelini Türkiye yıllardır ödüyor. Ülkemizde resmi rakamlara göre 1.5 milyon, ama daha fazla Suriyeli nüfusu var. Bursa kadar bir nüfusun barındırılması, geçinmesi ülkemizin üzerinde büyük yüktür. Bunu Birleşmiş Milletler ve dünya karşılamalı. Türkiye çok büyük bedeller ödeyerek Ortadoğu'nun istikrarı, Balkan ve Kafkaslar'ın istikrarı için çok büyük emek veriyor. Ama aynı Türkiye AB kapısında yarım asırdan fazla bekletilmiştir. Burada hükümete ve bakanımıza düşen en büyük görev ya AB ya ABD ile çok kapsamlı bir ticaret anlaşması ile Transatlantik Anlaşması'nın Türkiye'ye vereceği zararları dünya kamuoyuna sunup anlaşmayı kopartmamız gerekiyor. İnanıp başarmaktan başka çaremiz olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

'TEHDİT DEĞİL FIRSAT OLSUN'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ile Amerika arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını istedi. Yorgancılar, "Türkiye ve Amerika uzun süredir güçlü bir siyasi ilişkiye sahip olmasına rağmen ekonomik ilişkiler yeterli seviyede değil. İki ülke arasında emtia ticareti artıyor. Türkiye'nin doğrudan yatırımlarında Amerikalı firmalar büyük rol oynamaya başladı. Türk iş dünyasının çatı örgütü olan TOBB olarak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nda Türkiye'nin dışarıda bırakılması olumsuz sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Türkiye'nin bu anlaşmaya dahil olması veya ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalaması, riskleri potansiyel fırsatlara çevirecek. Güçlü serbest ticaret anlaşması ülkemizin ek reformlar yapmasına da katkıda bulunacak. Anlaşmayı tehdit değil derin ilişkilerin kurulacağı bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

'İZMİR'LE YATIP KALKIYOR'
ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, Bakan Zeybekci'ye teşekkür ederek, konuşmasına başladı. Güler, "Sayın Bakan atandığında 'bölgemiz Bakan, İzmir Bakan kazandı' demiştik. Bizi utandırmadı. Bakan olduktan sonra kaç kere geldi hatırlamıyorum. Kendisi İzmir ile yatıp kalkıyor. Bölgemize bile ikinci kez geldi" dedi. ESBAŞ olarak asıl görevlerinin  Türkiye'de yatırımı artırmak, yabancılara Türkiye'yi tanıtmak ve daha çok yabancı yatırımcıların gelmesini sağlamak olduğunu belirten Güler, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Anlaşması'nın yatırım ortamını değiştireceğini söyledi. Güler, "BU anlaşma sıradan bir anlaşma değil. Dünya ticaretinin yüzde 60'ı yeniden şekillenecek. Taraflar arasında gümrük vergileri sıfırlanacak, tarife dışı engeller kalkacak. Türkiye, AB üyesi olmadığı için ama Gümrük Birliği anlaşması da dikkate alınmadan anlaşma sürecine dahil edilmedi. Türkiye'nin uluslararası yatırım ortamını değiştirecek Transtatlantik Anlaşması'nın içinde yer alması gerekiyor" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadir 18 Eylül 2014 Perşembe 13:52

Leyla hn.size kayılıyorum..İnciraltı gibi bir yerin Molozlardan ve seyyar satıcıdan geçilmeyen bir yer olması acı veriyor gerçekten..Oraya hiç bir şey olmayacaksa parklar yapılsın tüm izmirli oraya çocuklarını getirsin.nasıl olsa değeri yok oranın..

Yorumu oyla      17      7  
LEYLA SÖNMEZ 18 Eylül 2014 Perşembe 12:51

SAYIN BAKANIM KAÇ KEZ GELDİĞİ DEĞİL,İZMİRE NE KATTI ONU KONUŞALIM..SAYIN BAKANIM İZMİRE İYİLİK YAPACAKSANIZ İNCİRALTINI SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ İLAN EDİN..İZMİRE VE TÜRKİYEYE İYİLİK YAPARSINIZ..YAZIK KURBANLAR GELDİKÇE TÜM DÜNYAYA TANITTIĞIMIZ İNCİRALTI KOKU İÇERİSİNDE BİZE BAKIYOR..BİZDE ONA..

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'FED faizi' etkisi: Dolar 2.23’e dayandı
ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin ...
İzmir’in antik kenti para bastı!
İzmir turizmindeki durgunluk, müze ziyaretçilerine de yansıdı. Yılın ilk ...
Yönetmelik hazır: İşte ‘2023’le uyumlu DEİK!
DEİK’in AK Parti'nin 2023 hedefleriyle uyumlu hale gelmesini hedefleyen ...
 
Aslan’dan isyan: Projelerimize sahip çıksalardı…
Ege-Koop Başkanı Aslan: Yerel seçim sürecinde Ege-Koop Proje Merkezi olarak ...
IBM İzmir’de iş dünyasıyla buluştu
İzmir’de düzenlenen IBM Türk etkinliğinde, kurumların yeni dünyada rekabet ...
Müteahhitlik yasası sil baştan!
Değiştirilmesi söz konusu olan yasa, Türkiye’deki yaklaşık 300 bin müteahhitin ...
 
İzmir’in patronlarından ‘işçi’ zirvesi: Masada güvenlik!
İşçi sağlığının ve güvenliğinin işverenler tarafından benimsenmesi için ...
Zeytinyağında kalpazanlık yeniden hortladı!
Stokları dibe vuran, litre fiyatı 10 liranın üstüne çıkan zeytinyağında ...
Babacan’dan ‘FED’ güvencesi: Karamsar olmaya…
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva