HABERLER>POLİTİKA
30 Ekim 2014 Perşembe - 09:43

Bakan Çelik’ten çaresizlik itirafı: Bu acı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu acı çekilecek gibi değil. Artık bir çözüm bulmalıyız. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde” dedi.

Bakan Çelik’ten çaresizlik itirafı: Bu acı…

Ermenek Güneyyurt’ta su dolan Has Şeker Madencilik’e ait ocakta mahsur kalan 18 işçiye, işverenin torba yasa bahanesi ile 3 aydır maaş vermediği ortaya çıktı. İki oğlu madende mahsur kalan baba Şükrü Haznedar, “Oğullarım 3 aydır para alamıyordu. Alacaklarının ödeneceği vaadiyle indikleri madenin önünde umutsuz bekliyorum” dedi.
 
Maden işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e aynı maaş sıkıntısını aktardılar, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söylediler. İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:
 
PET ŞİŞEYLE İHTİYAÇ
Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu.
Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu.
Ermenek’te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor.
3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla Ekmeğimiz ‘Torba’ ile kestiler, kazalarda kaç canımızı yediler.”
 
Ocağın kapısında bekleyen Şükrü Haznedar, içeride kalan iki oğlundan ve diğer madencilerden bir haber gelmesini bekliyor. Çaresiz baba Haznedar, “Ali’m 34 yaşındaydı. 3 çocuğu vardı. Kerim’im 32 yaşındaydı, onun 2 çocuğu vardı. 3 aydır alacaklarını alamıyorlardı. ‘Paralarınızı vereceğiz, gelin’ dediler, ocağa indiler. Alacaklarıyla şimdi suyun bastığı madende kaldılar. Allahtan ümit kesilmez ama o kadar tazyikli suda da ümit olmaz. İşçiler bu baskının daha önceden işaret verdiğini söylüyorlar. Ölçüm yapılsaydı, risk ortaya çıkardı ama bunu yapmadılar” diye sitem etti.
 
BAKANDAN ÇARESİZLİK İTİRAFI
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde can önemliyse kapatırız. Ancak ‘Tehlike geliyor’ diyecek olan buradakilerdir. İşverenler ‘İşçiye 3 kuruş ödeyeceğiz’ diye işçiden 5 kuruşu kesiyor. Biz o parayı kesilsin diye vermedik. Buradaki talihsizlik yasanın yeni yürürlüğe girmesi. Keşke kayıpsız aklımız başımıza gelse” yanıtını verdi.
 
Çelik, “Denetime gelen müfettişleri görmüyoruz” diye dert yanan işçilere de “Şerefsizlik yapıyorlarsa bu alçaklıktır” karşılığını verdi.
 
RAMAZAN’DAN BU YANA MAAŞ ALAMAYAN VAR
Torba Yasa sonrası işletmecilerin maliyetten kazanamadığını zamandan kazanmaya çalıştığını bir madenci, Ramazan ayından beri maaşların verilmediğini söyledi. Bir başka maden işçisi ise “Bize işe dönmememiz durumunda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını ve bir daha maaş verilmeyeceğini söylediler. Aramızda kredi borcu olan, eşi hamile olup sigortaya ihtiyacı olan, son kalan 50 günlük primini doldurmak için geri dönenler var” bilgisini verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 30 Ekim 2014 Perşembe 16:19

Bu işin baş sorumlusu sensin hala utanmadan veryansın ediyorsun beceremiyorsan istifayı basıp gideceksin o tatlı koltuğu bırakacaksın çare üretemiyorsan bırak başkaları çare arasın senin çaresizliğine mahkum muyuz be adam!

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 30 Ekim 2014 Perşembe 10:34

SİZ BAŞ SORUMLUSUNUZ. ELBET HESABINII VERECEKSİNİZ. KİMLERİ DEVREYE SOKUPTA, ADAM KAYIRDIKLARINIZ ORTAYA ÇIKACAK. VE SON OLARAKTA İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMAK, ONLARA NE KADAR DEĞER VERDİĞİNİZİN SOMUT GÖSTERGESİ. BİLE BİLE ISRARLA HATALARA DEVAM EDİYORSUNUZ.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir Koordinatörü’yle A’dan Z’ye: Erdoğan gelecek!
Denizli Milletvekili İzmir Koordinatörü Mehmet Yüksel AK Parti’de kongre ...
Kılıçdaroğlu dudakları titreyerek konuştu: Yüreğim yanıyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı’nda, Karaman’ın ...
Ve Erdoğan Ermenek’te: Kritik mesajlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek'te maden kazasının yaşandığı ...
 
Gürsel Tekin'e İzmir'den başdanışman
2011 yılından beri Ankara ve İzmir'de aktif bir şekilde siyaset yapan ...
CHP İzmir'den alternatif 29 Ekim kutlaması
İzmir CHP İl Örgütü, siyasi partilerin Cumhuriyet Bayramı gibi resmi törenlerde ...
CHP’li Vekil manken oldu!
Ankara Yenimahalle Belediyesi Cumhuriyet’in ilanının 91’inci yıldönümünde ...
 
Erdoğan ‘konuşmama’ geleneğine son verdi!
Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez Cumhurbaşkanı olarak katıldığı Ankara Hipodrom'daki ...
Vekil Sait açıkladı: Topbaş’tan ‘İzmir’i alma’ taktiği!
Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu, Ak Parti İzmir Milletvekili Rifat ...
Flaş! Devletin zirvesi Karaman’a gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Karaman’da ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva