HABERLER>POLİTİKA
19 Şubat 2013 Salı - 08:37

Bakan Bayraktar'dan müteahhitlere yeni hedef: İzmir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitleri başta İzmir olmak üzeri Anadolu illerine yönelmeye davet etti.

Bakan Bayraktar dan müteahhitlere yeni hedef: İzmir

ANKARA- Bayraktar, "Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelirler elde etme devri bitti. Bunlar şu aşamada İzmir’e yatırım yapmalılar. Baraj doldu, İzmir taştı taşacak. Tabiatı ve tarihi yanında bir defa Avrupa şehri. Aydın Manisa gibi uyduları var. Bundan böyle İzmir önemle ele alınmalı. Bursa da öyle. Bursa, yeni yol ile İstanbul’a bağlanacak. Burası, yatırım için ideal. Yine Antalya, Denizli ve Gaziantep’e önemli yerlere el atılmalı" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne katıldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in de konuk olduğu zirvede inşaat sektörü temsilcilerine hitap eden Bayraktar, “Dünyanın yarıya yakını şehirlerde bulunuyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 78. Tabii artan şehirleşme çevre sorunlarına da sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yapıların büyük bölümünün enerjiyi savurduğundan dert yanan Bayraktar, şöyle devam etti: “Maalesef yalıtımı yeterli olmayan yapılar kaynak kullanımını artırmakta. Onun için 14 milyon konutun ısı yalıtımı, mantolama durumu büyüteç altına alınmalı. Biz, 6,5 milyon konutu yenileme adına planları yaptık. Bu konutlar fay hattındadır. Burada gayemiz binaları yenilemektir. Ülkeyi ilerletme, müreffeh kılma adına afet riskli alanları dönüşümüdür. Bununla afet sonrası can ve mal kaybı gerileyecektir. Salaş ve dayanıksız yapılar yıkılarak enerji tasarruflu modern binalar yapılacaktır. Dönüşümün ardından flora ve fauna öne çıkacak. Tükenen endemik bitki ve hayvan türlerinin hayatının devamı için gerekenler yapılacak."

İlgili kurumlar olarak bundan böyle ortaya koyacakları büyük montanlı birimler içinde ekolojik birimlere yer vereceklerini de aktaran Bayraktar, "Hibrit oto ve bisikletlerin girdiği, fosil yakıt tüketen taşıtların girmediği bölgeler oluşturacağız. Şu an birey başına yeşil alan 8-10 metrekare. Dönüşüm alanlarında 18 metrekare olacak. Yani etkin ve edilgen yeşil alan adedini artıracağız" dedi.

İstanbul’da 2 yeni şehir projelerine de değinen Bayraktar, "Bu anlamda Kayaşehir iddialı bir proje. Orada birey başına yeşil alan 15 metrekare. Kamberra ve Kuala Lumpur örnekleri gibi. Kayaşehir’de sosyal alanlar ise modern hayatın gerektirdiği oranda. 2 şehir projemiz dâhilinde yeni havaalanını içerecek, Kemerburgaz ile Kayabaşı’nı ihtiva edecek. 1,5 milyonu barındıracak uygulamamız var. Bunun için ihale bitti, haritalandırma yapılacak. Umuyorum yeni havaalanını içerecek bu proje, dönüşüme katkı sunacak, İstanbul’u salaş yapılardan kurtaracaktır" şeklinde konuştu.

Almanya dahil Avrupa’nın önemli ülkelerinin enerjiyi savurmayan binalar yaptığına işaret eden Erdoğan Bayraktar, bu mimari anlayışın tüm dünyaya yayılması temennisinde bulundu. Türkiye’de enerjiyi çok kullanmayan, yeşil binalara da rağbetin arttığını vurguladı.
 
Bayraktar, “Bu binalar cari açığı da indirecektir. Şu an cari açık 48 milyar dolar. Bunu afet riskli binaları yenileyerek daha da indireceğiz.” dedi. İnşaat projelerinin İstanbul’da arttığını anlatan Bayraktar, müteahhitlere de şöyle seslendi: "İstanbul’da kalifiye binalar üretiliyor; çevreye duyarlı, akıllı yapılara önem veriliyor. Fakat artık gelişmekte olan şehirlere gidilmeli. Oralarda da büyük gelirler elde edilebilir. Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelir elde etme devri bitti. Artık İzmir’e gidip yatırım yapmalılar. Baraj doldu, İzmir taştı taşacak. İzmir’in iklimi iyi, tabiatı ve tarihi de iyi. Bir defa Avrupa şehri. Aydın Manisa gibi uyduları var. Ulaşım yönünden iyi. İzmir önemle ele alınmalı. Bursa da öyle. Yeni yol ile İstanbul’a bağlanacak. Bursa yatırım için ideal. Yine Antalya, Denizli ve Gaziantep’e el atılmalı."

“BİNALARDA ENERJİ KULLANIMI YÜZDE 40 İNECEK”
18-19 Şubat tarihli Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne verilen arada gazeteciler ile bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, binaların enerji kullanımına dair sorulara, “Afet alanlarında bulunan binaların dönüşümü devam ediyor. Buna bağlı olarak 20 sene içinde binaların yüzde 90-100’ünü enerji tasarruflu yapmayı planlıyoruz. Şu an enerjiye ödediğimiz para 55 -70 milyar dolar civarında. Enerji tüketimi devamlı artıyor. Binaları enerji tasarruflu kıldığımız takdirde kaynak kullanımları yüzde 30-40 daralır. Biz, uygulamalarımızla yüzde 10-15 enerji tasarrufuna imkân tanıyacağız. Yani 8 ila 15 milyar dolar arası tasarrufu mümkün kılacağız” karşılığını verdi.

“MAKET SATIŞLAR İLE İLGİLİ YÜRÜTÜLEN BİR ÇALIŞMA VAR”
Esenyurt ile tartışmaların odağına oturan maket satışların engellenip engellenmeyeceği sorularını da Erdoğan Bayraktar, “Konu ile ilgili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Yürütülen bir çalışma da var. Bu da halkın mağdur edilmemesi adına maketten satış yapılmasını engellemeye değil, sigorta altına almaya yöneliktir” diye cevapladı. Bayraktar, basın mensupları için Kayaşehir’de yapılması planlanan konutların durumu ile ilgili olarak da “Çalışmalar devam ediyor. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay konu ile ilgileniyor." açıklamasında bulundu. Bayraktar’ın gazetecilere yönelik, “Parası olmayana konut yok, para biriktireceksiniz” sözleri de gülüşmelere neden oldu.

"TOKİ OLARAK 1,5 MİLYON METREKARELİK ALANI YEŞİLLENDİRDİK"
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından tertip edilen zirvede söz alan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise ürettikleri konutların enerji kullanımını en aza indirdiğini dile getirdi. Karabel, TOKİ’nin binalarında ısı yalıtımı olduğunu da belirtti. Çevreye uyumlu mekanlar üretmeye odaklandıklarını aktaran Karabel,15 milyon metrekare alanı yeşillendirdiklerini duyurdu. TOKİ olarak yatırımlara 49 milyar lira ödediklerini, 265 bini aşkın proje yürüttüklerini bildirdi. Ahmet Haluk Karabel, idarenin İstanbul’da 13,5 milyon metrekare alanda afet riskli binayı dönüştürme faaliyetlerinde bulunduğunu da ekledi. Zirvede ayrıca yeşil bina sertifikası ile ilgili bir protokol parafe edildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’e plaket takdim edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yılmaz Sarıışık 20 Şubat 2013 Çarşamba 13:44

sanayinin büyük şehirlerde olmasından dolayı trafik çekilmez hale geldiği gibi göçü de önlemek mümkün değil. Almanyada eyalet şehirlerinin çoğu 50 senedir hala bir milyonu geçememiştir. Çünkü sanayi küçük şehirlerde kurulmuş o bölge gelişmiş ve herkes işine kısa zamanda ulaşmış hatta arabayı bırakarak toplu taşıma vasıtası veya bisikletle ulaşmaktadırlar. Cumhuriyetin ilk kurulduğu seneler şeker ve tekstil iğer fabrikalar anadoluya serpiştirilmiştir.Bu şekilde milli gelire katkıda bulunabiliriz.

Yorumu oyla      13      5  
AK Partili Yorumcu 19 Şubat 2013 Salı 12:35

Çok güzel bir gelişme.

Yorumu oyla      11      8  
megaköylü 19 Şubat 2013 Salı 10:33

Klişelerle günü kurtaran, bayatlamış ezberlerin arkasına sığınan, kalıplaşmış, kokuşmuş söylemlerin esiri olan, iş yerine laf üreten, dedikodularla beslenen yapının hemen her kademede tasfiye edilmesi gerekiyor. Ve köprüden, altgeçitten önce, gecekondu dönüşümünden de önce zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var bu kentin.BU YAZI ÜMİT YALDIZIN KALEMİNDEN.TESPİT DOĞRU.İZMİR ÖNCELİKLE ZİHNİYETTEN KURTULMASI LAZIM

Yorumu oyla      14      9  
Kazım EMİR 19 Şubat 2013 Salı 09:33

mütaahidler aklınızı başınıza devşirin İZMİR de TALAN YOK HA

Yorumu oyla      19      13  
Ahmet Türkan 19 Şubat 2013 Salı 09:07

Tamam şimdi yandık!

Yorumu oyla      23      9  
Kadir Bedestenli 19 Şubat 2013 Salı 09:05

Sayın Bakan,siz gelin de İzmir'deki salaş yapıları görün.İzban'a Halkapınar'dan binin ve Gaziemir'e kadar çevreyi gözleyin yeter.Ne kadar çarpık,düzensiz ve kalitesiz yapı varsa görebilir ve tiksinirsiniz.Tabii;bu başıboşluğa göz yuman eski belediye başkanları hala rahmet ve minnetle anılıyor.Ona da hayret etmemek mümkün değil.

Yorumu oyla      18      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’de Genel Merkez’den örgütlere: Alana çıkın!
CHP Genel Merkezi, İzmir’e gönderdiği genelgede toplantıların salonlarda ...
Güler’den ‘Anayasa’ çıkışı: AKP kendi vekillerinden saklıyor
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, “Ben AKP’li milletvekilleriyle ...
‘Öcalan’ın ilanı’na ilk yorum: Sabotaj!
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Guardian'da yayımlanan "Öcalan'a özgürlük" ...
 
AK Partili Sait’ten Diyarbakır açılımı
Sivil toplu örgütü Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin (TkMM) İzmir ve Diyarbakır ...
Türeli'den Bakan Eker'e: Hayvancılığı bitirdiler
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
AK Parti Bayraklı Bekar'a emanet
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdal Seyitler’in genel merkez tarafından ...
 
‘Bilim’ Bakanı’ndan ‘Darwin’ çıkışı!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Darwin'in Evrim Teorisi tartışmalarını ...
Şengül'den Başkan'a cevap: Ben Kocaoğlu uzmanıyım
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Mustafa Sarıgül’e farklı bir bakış: Solun umudu...
Akşam Gazetesi yazarı Gürkan Hacır Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva