HABERLER>EGE
7 Mart 2015 Cumartesi - 01:43

Antik mezar yolu tartışmasına nokta koyan karar

Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük mahallesinde, 2010 yılında Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi çalışmaları sırasında bulunan Helenistik Döneme ait mezarların gün ışığına çıkarılması için başlatılan kazı çalışmaları nedeniyle kapatılan yolda, çalışmaların ardından alınan karar ile mezarların üzeri kapatıldı.

Antik mezar yolu tartışmasına nokta koyan karar

Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi çalışmaları sırasında Gümüşlük mahallesinde, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak'ı birbirine bağlayan yolun geçtiği Kardak Sokak'ta Helenistik Döneme ait 2 bin 200 yıllık mezarlar bulunmuştu. İkisi yolun geçtiği yerde biride mezarların yakınında 3 mezarın gün ışığına çıkarılması için 2013 yılı Eylül Ayı'nda kazı ve kurtarma çalışması başlatıldı. Bu nedenle mevcut Gümüşlük-Yalıkavak yolu kapatılırken, ulaşım alternatif yola verildi.
 
Gümüşlük sınırlarındaki Antik Myndos Kenti'ndeki konuyla ilgili kazının ardından yol trafiğe açılmadığı için vatandaşlar mağdur olduklarını belirterek geçen sene Haziran Ayı'nda, koruma kurulunun 'Mezar kapatılabilir yol açılsın' kararı olduğu ve buna rağmen açılmadığını belirterek eylem yapmıştı. Yetkililerin çeşitli zamanlarda incelemelerde bulunduğu bölgede yolun açılması için vatandaşlar imza toplarken, son olarak 24 Ocak 2015 tarihinde Müzeler Müdürlüğü yetkilileri inceleme yaptı. 

VATANDAŞLARI SEVİNDİREN KARAR
Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 'Mezar kalıntısı kurulumuz üyelerince yerinde görüldü. Yapılan görüşmeler sonucunda uygun biçimde kapatılmasına karar verildi' denilen 20 Şubat 2015 tarihli kararı bölgedeki özellikle esnafları sevindirdi. Kararda, izlenen süreçteki yetkili kurumların raporlarının incelendiğine de yer verildi. Karar üzerine Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden gelen yetkiler tarafından çalışma başlatıldı. Mezarların üzerine önce 'jeotekstil' örtülerek belirli yerlerine toprak atıldı. Saha sonra kazı alanının üzeri demir levhalarla kapatılarak üzerine toprak serildi.
 
VATANDAŞLARIN YAŞAMLARINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BURADAYIZ
Bölgeyi ziyaret eden Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp'te bir açıklama yaparak bu konuda gelinen süreçle ilgili kendilerinin de çalışma yürüttüklerini belirtti. Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 6 aydır inceleme yaptığını kaydeden Demiralp, "Şu anda mezar kapatılıyor, ama korunarak kapatılıyor. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Korunarak kapatılması çok önemli. Kapatıldıktan sonra yolun açılmasıyla ilgili yerel yönetimler karar verir. Bizim için önemli olan hem tarihi korumak hem de burada yaşayanların yaşamlarını daha kolay hale getirmek. Bunun için buradayız. Bir süredir bizlerde bu konuda çalışma yapıyoruz. Çok olumlu bir karar olarak görüyorum. Vatandaşlarda çok mutlu oldu. Bizde emeği geçene herkese teşekkür ediyorum. Mezarı da sakın yanlış anlaşılmasın, evet kapatıyoruz, kapatarak koruyoruz" dedi.
 
Açılıp açılmaması tartışması yaşanan yolda, mezarların üzerinin koruma amaçlı kapatılmasının ardından trafik akışı da başladı. Yol güzergahında at çiftliği bulunan Sedat Sadıkoğlu, gelişmeler karşısında çok sevindiklerini söyledi. Sadıkoğlu "Ulaşım turizm için şart olan bir şey. İnsanlar girdikleri yoldan geri dönmek istemiyorlar. O yüzdende bu yola girmiyorlardı. Ulaşım olunca ekonomide olur. Bir buçuk yılda ekonomik anlamda ciddi kaybımız oldu. Şimdi mutluyuz. Turizm bakanımıza, hükümete, herkese çok teşekkür ederiz" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla’da eşitsizliğe karşı mor bayrak!
Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe'de, ülke genelinde son günlerde artarak ...
Manisa’daki ‘1 milyon dolarlık’ sorguda flaş karar
Manisa’nın Saruhanlı İlçesi'nde, jandarma tarafından ABD'de sayılı olarak ...
Soma polisinden ‘ideolojik çatışma’ tatbikatı!
Manisa’nın Soma İlçe Emniyet Müdürlüğü, olası bir ideolojik çatışma olayına ...
 
5 saatlik ikna mesaisi: Kızı kaçırılan baba…
Denizli’de kızını kaçırdığını ileri sürdüğü gencin babası ve bir yakınını ...
Yıkımda ölen belediye işçisine son görev
Didim’de bir binanın bitişiğindeki iki katlı ve tek odalı kaçak bölüm ...
Soma'da polisten ideolojik tatbikat!
Soma İlçe Emniyet Müdürlüğü, olası bir ideolojik çatışma olayına nasıl ...
 
Denizli'de kahreden olay: Kocasının ardından...
Denizli'de, eşinin hastalığına dayanamayıp ortadan kaybolan ve ertesi ...
Engelli Yıldız'ın kahreden sonu...
Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde, 5 katlı bir apartmanın zemin katında elektrik ...
Kolin'in yeni santral arayışı dört köye umut oldu!
Termik santral kurmak için Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva