HABERLER>GÜNCEL
27 Nisan 2015 Pazartesi - 11:34

Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan 53.yıl mesajları!

Anayasa Mahkemesi'nin 53. yıldönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan açıklama yaptı. Arslan, 'Yeni anayasanın önündeki en önemli engellerden biri telifi çok zor görüş ve önerilerin her şeye ve herkese rağmen anayasallaşmasının istenmesi olabilir' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan 53.yıl mesajları!

İşte Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'ın açıklamalarından satır başları:
 
"Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.
 
Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir. Anayasa mahkemesinin varlık nedeni anayasal adaleti gerçekleştirmektir. Mahkememizin hak eksenli anlayışla verdiği kararlar farklılıkların bir arada yaşaması idealine de katkı sağlamaktadır.
 
Mahkememizin hak eksenli özellikle ihlal kararları bireysel başvuru sayısının giderek artmasına neden olmaktadır. 18 bin 9 başvuru elimizde vardır şu anda. Mahkeme olarak sistemi daha etkin hale getirecek tedbirleri almaktayız. Bireysel başvurunun, kanundan sonra bir yeni ve süper bir temyiz imkanı sunmadığını bilmemiz gerekmektedir.
 
"HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYİ DEĞERLİ KABUL EDİYORUZ"
AYM olarak kararlarımıza ve uygulamalarımıza yönelik her türlü eleştiriyi değerli gördüğümüzü söylemek isterim. Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Anayasa için uygun bir iklimin oluşması lazım. Bu iklimin oluşması için ayrıştıran değil birleştiren pozitif bir tavır gerekmektedir.
 
Yeni anayasa arayışı bugüne has bir durum değildir. Bu ülke yaklaşık 150 yıldır anayasasını arıyor.  Yeni anayasa yapım sürecinde oluşan anayasa geleneğinin hesaba katılması gerekmektedir. Kopyala yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik anayasaların olmazsa olmazlarını almadan bir anayasa yapmaya çalışmak o derece yanlış olur. Güçler ayrılığına dayalı iyi ve etkin bir sistem kuran bir anayasa yapılması mümkündür.
 
"BİR ADIM GERİ ATMALARI GEREKEBİLİR"
Yeni anayasanın önündeki en önemli engellerden biri telifi çok zor görüş ve önerilerin her şeye ve herkese rağmen anayasallaşmasının istenmesi olabilir.
Bu durumda sürece katılan aktörlerin maksimalist taleplerini gözden geçirmeleri, belki de bulundukları pozisyondan bir adım geri atmaları gerekebilir.
Esasen gelinen noktada olağan bir dönemde halkımızın kendi dinamikleriyle yeni bir anayasa yapabileceğini göstermek sosyal psikoloji açısından yapılacak anayasanın içeriğinden çok daha önemli hale gelmiştir.
 
"HAŞİM KILIÇ'A ŞÜKRANLARIMIZI SUNMAK İSTİYORUM"
Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir değnek de değildir. Sayın Haşim Kılıç’a mahkememize katkılarından dolayı şükranlarımız sunmak istiyorum. Sayın Kılıç 25 yıl boyunca bu mahkemeye ve ülkemize büyük hizmetler yapmış ve paradigma değişiminin öncüsü olmuştur. Kendisine emeklilik hayatında huzur diliyorum."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baytak 27 Nisan 2015 Pazartesi 12:14

Anayasa ve yasalara uymadıktan sonra, YENİ ANAYASA yapsan ne olacak? Önemli olan milletin vekillerini kendisinin seçmesi, LİDER SULTASININ sona ermesi. GÜÇLER AYRILIĞI ve BAĞIMSIZ YARGIDIR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çelik kasa imalatı atölyesinde hırsızlık şoku
İzmir'in Buca İlçesi'nde, çelik para kasası imalatı yapan atölyeye giren ...
İzmir’in büyük hastanesinin bahçesi hurda yığını!
İzmir’deki Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nin arka bahçesinde, ...
22 Temmuz operasyonunda tahliye kararlar iade!
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında ...
 
İzmir'de ülkeyi şok eden ölüm: 12 yaşında...
İzmir'in Buca İlçesi'nde, 12 yaşındaki ortaokul 7 sınıf öğrencisi A.K. ...
Bu oyuncaklar Dr. Behçet Uz'da yüzleri güldürecek
Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Topluluğu üyesi öğrenciler, hasta ...
Bakımevi işkencesi: Çocuklara kelepçe, büyüklere ölüm!
İbn-i Sina Özel Bakım Merkezi'nde çalışan üç hasta bakıcı fotoğraflarla ...
 
KKTC'nin yeni lideri belli oldu
KKTC'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların 98'i açıldı. ...
Feyzioğlu: Türkiye'de Tayyip Erdoğan dönemi bitmiştir
Marmaris'te 'Çıkış Yok' adı altında düzenlenen bir konferansa konuşmacı ...
YÖK az öğrencisi olan bölümleri kapatıyor
Temel bilimler bölümleri tercihlerinin giderek azalması ve artan boş kontenjanlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva