HABERLER>POLİTİKA
26 Kasım 2015 Perşembe - 17:03

Anadol’dan bir döneme ışık tutan kitap: Filmi Geriye Sarınca!

Türkiye’de 1950-1980 yılları arasındaki siyasal gelişmeleri ‘Filmi Geriye Sarınca’ adlı kitabında toplayan siyasetçi Kemal Anadol, Türk Parlamenterler Birliği’nde yapılan konferansta okuyucularıyla bir araya geldi. Anadol, “Dününü bilmeyen bir toplumun, bugün lümpen bir yaşam biçimi içinde olması, yarın için de bir proje üretememesi kaçınılmazdır” dedi.

Anadol’dan bir döneme ışık tutan kitap: Filmi Geriye Sarınca!

Yeşim YAVUZER / EGEDESONSÖZ - Uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapan, 15. ve 16. dönem Zonguldak, 18. ve 22. dönem ise İzmir Milletvekili olan Kemal Anadol, 1950-1980 yılları arasındaki siyasal gelişmeleri ‘Filmi Geriye Sarınca’ adlı kitabında topladı.

‘Filmin sonrasına bakmak yerine, filmi geriye sarmak’ görüşünden hareketle kaleme aldığı kitabıyla ilgili Türk Parlamenterler Birliği’nde yapılan konferansta okuyucularıyla bir araya geldi. Konferansa eski ve yeni bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin yöneticileri katıldı. Işılay Saygın, Suat Çağlayan, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Bülent Baratalı, Erdal Karademir, Muharrem Toprak, Canan Arıtman, Mehmet Ali Susam, Cevat Durak, Sıtkı Kürüm, Serdar Yasa, Abdül Batur, Hüseyin Mutlu Akpınar, Gökhan Demirağ gibi isimlerin yanı sıra İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ile Anadol’un dostları ve okurları da konferansta hazır bulundu.



Gazeteci Ümit Yaldız, kitapla ilgili bir sunum yaptı. Katılımcılara kitabını anlatan Anadol, konferans sonunda ise kitaplarını imzaladı.

‘KİTABI OKURKEN TARİHİN TEKERRÜR ETTİĞİNE SANIKLIK ETTİM’
Kitabı matbaaya gitmeden önce okuduğunu söyleyen Yaldız, “Tarihsel ve siyaset merakı olan benim için çok kıymetli bir hazineydi, bir çırpıda okudum” dedi. Kitaptan aldığı notları paylaşan Yaldız, kitabın bir yandan biyografi niteliğinde olduğunu diğer taraftan ise, o dönemde tanık olduğu toplumsal olayları olabildiğince objektif olarak aktarmaya özen gösterdiğini ifade ederek, “Tarih derslerinde, tarih tekerrürden ibaret midir? Değil midir? tartışması yapılır. Tarihten ders almazsan tekerrür eder. Ben kitabı okurken, son 20 yıla yakından tanıklık etmiş genç bir gazeteci olarak, tarihin ülkemizde bol bol tekrrür ettiğine sanıklık ettim” diye konuştu.



‘KİTAP, ANADOL HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİRECEK’
Kitabın Anadol hakkındaki düşüncelerin değiştirdiğini vurgulayan Yaldız, “İzmir’de, Kemal Anadol’un genel merkezde belli ilişkileri olan, o ilişkiler üzerinden siyasette var olan bir siyasetçi olduğunu duyarız. Fakat kitabı okuduğunuzda Anadol’un siyasi çizgisiyle ilgili düşünceleriniz değişiyor. Bu düşünceyi, bu iddiayı yalanlayan müthiş bir siyasi mücadele ve tırnaklarıyla kazınmış bir siyasi kariyer görüyorsunuz” dedi. En büyük hayranlığının ise, Anadol’un hafızasıyla ilgili olduğunu söyleyen Yaldız, “Yaşadığı yılların hiçbir santimetre karesini unutmadan, rakipleri dahil kimsenin adını soyadını, mesleğini atlamadan detaylarıyla kaleme alınmış inanılmaz bir hafıza karşısında şapka çıkarmak gerekiyor. Çok doyurucu bir eser. Kitaplar gelecek nesiller için yazılır, iyi ki filmi geriye sarmışsınız” diyerek sözlerini tamamladı.

‘GERÇEK DEMOKRASİNİN BAŞLANGICI 1950’DİR’
Kitabı yazarken bazı gerçeklerle karşılaştığını söyleyen Anadol, “1950-1980 yılları, Türkiye Cumhuriyeti demokrasisi için önemli bir dönemdi. 1950 yılı gerçek demokrasinin başlangıcıdır. 3 askeri darbe var. 2 başarısız darbeye karşın kalkınan bir Türkiye görüyoruz; eğitimiyle, sağlıyla, iktidarıyla, muhalefetiyle ve işleyen parlamentosuyla. Bu darbeleri atlatan bir ülke, elbette demokrasiye geçerken çocukluk hastalıklarını da yaşayan bir ülke. İleriye gidişten rahatsız olan iç ve dış güçler Türkiye’yi hızla 12 Eylül’e götürdü. Ben, gerek 12 Mart’ta, gerek 12 Eylül’de Türkiye’deki sağ, sol, mezhep, din tartışmalarının ve kavgalarının kendiliğinden olmadığını, birtakım güçlerin planladığını iddia ediyorum” dedi.



‘DÜNÜNÜ BİLMEYEN TOPLUM, YARIN İÇİN PROJE ÜRETEMEZ’
Türkiye’de 1950-1980 yılları arasında yaşananları herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizen Anadol, “Biz, 1950-1980 arasını ciddi bir şekilde ayrıntılarıyla öğrenmek durumundayız. Israrla söylüyorum; 1950-19800 arasını detaylarıyla bilmeyenler, bilmediği halde öğrenmeyenler, aralarında tartışıp değerlendirmeyenler iyi politikacı, iyi gazete yorumcusu ve iyi siyaset yorumcusu olamaz. Çünkü dün, bugün ve yarını birbirine bağlayan tarihtir. Dününü bilmeyen bir toplumun, bugün lümpen bir yaşam biçimi içinde olması, yarın için de bir proje üretememesi kaçınılmazdır” ifadelerinde bulundu.

 
Purçu sözünü tuttu: Ve kırmızı plaka Roman çadırında!
 
Mesir'de üzün gelişme: Baharatlar artık ithal!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Purçu sözünü tuttu: Ve kırmızı plaka Roman çadırında!
Naylon çadırda doğup büyüyen ve Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan ...
Flaş! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özür dilemeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'a konuştu. Erdoğan, ...
CHP Konak’ın yeni yönetimi Ata’nın huzurunda!
İlçe Başkanı Başak ile yönetim kurulu Cumhuriyet Meydanı’na giderek Atatürk ...
 
Kurtulmuş: Kürtler için demokratik adımlar atacağız!
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "terör örgütünün ...
Medvedev Türkiye için talimat verdi!
Rusya Başbakanı Medvedev Türkiye ile ortaklık içeren bazı projelerin iptali ...
Erdoğan’dan Putin’e IŞİD petrolü yanıtı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: DAEŞ'ten petrol aldığımızı iddia edenler ispatla ...
 
MHP'de Koray Aydın da sahneye çıkıyor
Eski Trabzon Milletvekili Koray Aydın da adaylığını açıklıyor.Aydın, cumartesi ...
Gaziemir'deki 24 Kasım ayıbına Genel Merkez el koydu!
Öğretmenler Günü’nde Gaziemir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mehmet Tuncer’in ...
CHP Buca’da Güngör Kaya’ya ‘eskilerden’ destek
CHP Buca’da gerçekleştirilecek ilçe kongresi öncesinde Belediye Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva