HABERLER>POLİTİKA
16 Nisan 2015 Perşembe - 17:31

Anadol’dan adaylara, hükümete ve yerel idareye İzmir’e 2.havaalanı çağrısı!

CHP’de en uzun süre Grup Başkanvekilliği görevi yapan İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadol, adayları, yerel iradeyi ve sivil toplum örgütlerini 35 Proje içinde yer alan ‘Vecihi Hürkuş Hava Alanı’ projesinin hayata geçmesi için mücadeleye çağırdı.

Anadol’dan adaylara, hükümete ve yerel idareye İzmir’e 2.havaalanı çağrısı!

Cumhuriyet Halk Partisi’nde en uzun soluklu grup başkanvekilliği yapan isim olan İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadol’dan kent kamuoyuna önemli bir çağrı geldi.

Milletvekili adaylarına, yerel iradeye ve sivil toplum örgütlerine seslenen Anadol, İzmir’e ikinci havaalanının açılması için mücadele çağrısı yaptı.
 
Kaklıç’taki havaalanın yeniden hizmete alınmasının gerekliliklerini 4 maddede özetleyen Anadol, AK Parti’nin yerel seçim sürecinde vaat paketi ‘35 İzmir 35 Proje’ kapsamında ‘Vecihi Hürkuş Hava Alanı’ ismiyle yer alan projenin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İŞTE ANADOL’UN AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi İzmir'in hava ulaşımı 1987 yılına kadar Çiğli Hava alanından karşılanıyordu. Buraya giden yolun adı hala Hava Alanı Caddesidir. Uzmanların ifadesine göre burası en güvenli hava alanlarından biriydi. Yer seçimindeki isabet, iklim koşulları, rüzgarlar ve hava akımları, çevresinde engebe ve tepe olmaması gibi nedenlerden kaynaklanıyordu. Ancak bu tesis Hava Kuvvetleri'ne pilot yetiştirmek için eğitim amacıyla kullanıldığından 2. Ana Jet Üssüne tahsis edilerek sivil trafiğe kapandı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in özel ilgisiyle hemen yakınında bulunan Kaklıç  mevkiinde sivil hava alanı yapılmaya başlandı. Alt yapısı ve pistler tamamlandı. Ancak 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında askerler buraya da el koydular. Kurulan yeni hükümet de yeni hava alanı için yine yakınında askeri bir hava alanı bulunan Gaziemir mevkiini seçti. Yer seçiminin isabetli olduğu söylenemez. Pilotların "pas geçme" dedikleri, yere inmek üzere iken havalanmaya uygun olmadığı, çevresinde fazla yüksek olmasa da tepeler bulunduğu, gelen uçakların inerken Kuşadası'na kadar dolaştığı günümüzde de tartışılıyor. Adnan Menderes Hava alanı olarak 1987 yılında hizmete aşılan liman günümüzde de hizmet veriyor. Genişleme çalışmaları yapılmış, yolcu kapasitesi çoğaltılmıştır.

Halen TAV tarafından işletilen tesis 8 milyon 230 bin metrekare alan üzerindedir.13 Eylül 2006 ile 12 Eylül 2007 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede, 14.217 uçak iniş-kalkış yapmış ve 1 milyon 657 bin yolcu taşınmıştır. Genişleme ve kapasite artırma çalışmaları yakın bir süre önce tamamlanmıştır. Şu anda bu rakamların çok üstünde bir durum söz konusudur. Bu tesisler ülkemiz ve İzmir için önemli bir kazanımdır. Ancak ikinci bir hava alanı gereksinimi de sürüyor! Şöyle ki:
 
1-) EXPO 2015 İzmir'de gerçekleşseydi çok zor durumda kalacaktık! Çünkü ilk altı ayda en az 37 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin geleceği öngörülüyordu. Adnan Menderes Hava limanı ne kadar genişlerse genişlesin bu gereksinimi karşılaması olası değildir.
2-) Adnan Menderes Hava limanı İzmir metropolüne ve İzmir'in güneyindeki il ve ilçelere hitap etmektedir. Oysa Edremit körfezindeki yerleşim yerlerinden, Manisa’nın Akhisar, Kırkağaç, Soma ilçelerine ve  tüm Bakırçay bölgesine uzanan Kuzey Ege'de yaşayan yurttaşlarımız için Kaklıç Hava alanı gerçek ve acil bir ihtiyaçtır.
3-)  Karşıyaka'dan başlayarak kuzeye uzanan bölgede nüfus yoğunluğu giderek artmaktadır. PETKİM çok büyük yatırım ve genişleme çalışması içindedir. Gediz ve Katip Çelebi Üniversiteleri Çiğli ve Seyrek kampüslerinde eğitime başlamışlardır. Binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretim üyeleri burada yaşamaktadırlar. Çandarlı'da Avrupa'nın en büyüğü olacağı söylenen bir liman yapımı sürmektedir. Çiğli Atatürk ve Aliağa Organize Sanayi ve Menemen Serbest Bölgeleri bu alanda faaliyet göstermekteler. Sağlık alanında özel sektör ve kamu hastaneleri her geçen gün bu bölgede yoğunlaşmaktadır.
4-) Kuzey Ege ve Bakırçay havzası sanayinin dışında çok önemli bir tarım ve turizm alanıdır.
 
Bu amaç ve nedenlerle 25 Eylül 2007 günü İzmir'de bir basın toplantısı yaparak konuyu kamuoyu ile paylaşmıştım. 14 Aralık 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanı tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi vermiştim. Yasal süreler içinde yanıt verilmeyince konuyu tekrar TBMM gündemine getirmiştim. TBMM'nin 22 ve 23. Dönemlerinde ikinci hava alanına karşı tavır alan AKP iktidarı 2011 seçimlerinde durumu tekrar inceleyerek 35 projesi arasına Kaklıç Hava alanını da aldı. Ama geçen dört yıl içinde bu vaat unutuldu gitti!
 
Kaklıç Hava alanını açmak, yeni bir yatırım yapmaktan ve zaman kaybetmekten devleti kurtaracaktır. Milli Savunma ve Ulaştırma Bakanlıkları arasında imzalanacak bir protokol yeterli olacak ve hava alanı sivil trafiğe açılacaktır. Uyum ve iyileştirme çalışmalarından başka bir masrafı da olmayacaktır.
 
2011-2015 yılları arasındaki TBMM 24.Döneminde hiçbir İzmir Milletvekilinin konuyu Meclis gündemine taşımaması nedeniyle üzgünüm. Şu anda Milletvekili listeleri oluşmuş, adaylar belirlenmiştir. İktidar mensubu adayları AKP'nin 35 projesi içinde yer alan "Vecihi Hürkuş Hava alanına" sahip çıkmaya çağırıyorum. Siyasette vaat kolay, yerine getirmek zordur. Ama yerine getirilmeyen her vaat, sahibine "güvenilmez" damgası vurulmasına yol açacaktır. Muhalefet partilerinin adaylarını ve özellikle ikinci bölge adaylarını konuyu mercek altına almaya davet ediyorum. Seçildiklerinde konunun parlamentoda takipçisi olacaklarına dair söz vermelidirler. Tüm bunların ötesinde demokratik bir toplumun ana öğesi olan Belediye Başkanları ve sivil toplum örgütlerini ve medya organlarını sorunu izlemeye ve sürekli gündemde tutmaya davet ediyorum.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 17 Nisan 2015 Cuma 08:56

Nihayet aklı başında bir proje yapımı teklifinde bulunuldu. Eskiden Çiğli havaalanı vardı. Buradan havaalanının kaldırılması çok kötü oldu. Aziz Kocaoğlu'nun Çiğli'ye zerre miktar faydası yok. Bu havaalanının açılması Çiğli'yi uçuracaktır. Ben karşıyakaki Çiğlideki evimden Adnan menderese izbanla zor zar 1 saatten fazla süren yolcukla varıyorum. Alsancağa gir çık vs. Zaman zaman yolda kalıyoruz. Acilen Çiğli Havaalanı açılmalıdır. Ayrıca, Çiğli'nin yıldızı dahada parlayacaktır.

Yorumu oyla      14      7  
17 Nisan 2015 Cuma 01:18

kesinlikle desteklenip hayata geçirilmesi gerekir,

Yorumu oyla      15      6  
izmirli 16 Nisan 2015 Perşembe 23:04

Çok güzel yazmış helal olsun

Yorumu oyla      15      6  
karşıyakalı 16 Nisan 2015 Perşembe 22:54

İzmirin güney kısmında fuar izmir vs bir çok etkinlik yapılıyorsa aynı şekilde kuzey tarafında da ciddi anlamda bir gelişme için bu projenin gerçekleşmesi şart. Kemal Anadolu bu çıkışı ve milletvekili adaylarına yaptığı bu çağrı için tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      14      6  
merkez 16 Nisan 2015 Perşembe 19:40

Desteklenmesi gerek.

Yorumu oyla      23      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Bozkır'dan Mahçupyan'ın sözlerine tepki
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Etyen Mahçupyan'ın "Bosna ...
RTÜK'e Kılıçdaroğlu için 'Vecihi' şikayeti
CHP kontenjanından seçilen Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyesi Ali Öztunç, ...
Flaş! Erdoğan’dan Avrupa Parlamentosu’na sert yanıt
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki ...
 
Kılıçdaroğlu: İktidarla ortak metin imzalayabiliriz
CHP lideri Kılıçdaroğlu, AP'nin "soykırım" kararıyla ilgili "Bu konuda ...
Başbakan Davutoğlu’ndan kadın adaylara tavsiye
Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantıda kadın adaylara, ...
Bahçeli sonuçları masaya koydu: 16 ile öncelik verecek!
MHP, seçim kampanyasında, 2011 genel seçimi sonuçlarına göre 1 milletvekili ...
 
Başdanışman Mahçupyan görevinden ayrıldı
Başbakan’ın Başdanışmanı Etyen Mahçupyan yaş haddinden dolayı görevinden ayrıldı.
Okan Bayülgen'in annesi Perinçek'e danışman oldu
Vatan Partisi Genel Merkezi'nde dün yapılan üye katılım töreniyle ünlü ...
CHP'li Çıray'dan İGC'ye tebrik ziyareti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve yeni dönem adayı Dr. ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva