HABERLER>DÜNYADAN
18 Eylül 2014 Perşembe - 08:24

Amerikan Senatosu'nda Türkiye için şok sözler

Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Amerikan Senatosu’ndaki oturumuna IŞİD’in Türkiye’de sattığı ileri sürülen petrol damga vurdu.

Amerikan Senatosu nda Türkiye için şok sözler

Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Amerikan Senatosu’ndaki oturumuna IŞİD’in Türkiye’de sattığı ileri sürülen petrol damga vurdu. Kerry, IŞİD’in petrol sattığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Senatör Ed Markey ise “Türkiye’nin IŞİD için ana para kaynağı haline gelmesi şuursuzca” dedi. Kerry, konuyu basına kapalı görüşmeyi teklif etti.
 
Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın haberine göre; IŞİD’in Türkiye’ye petrol kaçakçılığı yaptığı iddiaları, Amerikan Senatosu’nda düzenlenen ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de ifade verdiği “ABD’in IŞİD’i yenme stratejisi” başlıklı oturuma damga vurdu. İki senatör tarafından gündeme getirilen iddiaları Kerry de doğruladı ve IŞİD’in Türkiye’de kaçak petrol satması konusunda çalıştıklarını söyledi. IŞİD’in elindeki rehineler yüzünden Türkiye’nin zorluklar yaşadığını belirten Kerry, konunun detaylarını ise basına kapalı bir görüşmede paylaşabileceğini belirtti. Senato’da Kerry’ye yakın isimlerden, Kerry’nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından onun yerine Massachusetts Senatörünü olan Ed Markey ise “Türkiye’nin IŞİD için ana para kaynağı haline gelmesi şuursuzca” diye konuştu.
 
TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK
Yaklaşık dört saat süren IŞİD oturumunda örgütün en büyük gelir kaynaklarından olan kaçak petrol meselesini, Demokrat Parti’nin Senato Grubu başkanvekili, Illinois Senatörü Dick Durbin gündeme getirdi. Kongre’nin en güçlü isimlerinden Durbin, IŞİD’in bölgede yarattığı tehlikeye değindikten sonra Kerry’ye “Hangi ülkeler, kaynak, ekipman ya da silah sağlayarak veya savaşmak için kendilerine kaynak oluşturmaları konusunda ticaret imkânı tanıyıp IŞİD’in amaçlarına yardım ediyor” diye sordu. Kerry, soruya “Şu aşamada (IŞİD’in) bunun devlet destekli olduğunu düşünmüyoruz. Musul’daki bankayı ele geçirmelerindeki başarı ve petrol satışı” diye cevap verdi. Durbin, bunun üzerine “Petrolü hangi ülkeye satıyorlar” deyince, Kerry ,“Petrolü ülkenin dışına nasıl çıkarıyor olabildikleri konusunu bölgedeki birçok ülkeyle görüştük. Kaçakçılıkla yapıyorlar” diye konuştu. Durbin, bu sefer petrolün kaçakçılık yoluyla hangi ülkere geçirildiğini sordu. Kerry de “Belli ki, Suriye’nin sınırı olan ülkere. Ya Türkiye’ye ya da Ürdün’e” dedi. Durbin, bu ülkelerin kaçakçılığı önlemede ABD’nin çabalarına destek olup olmadıklarını sorunca da, Kerry “Evet, ama açıkçası Türkiye’nin şu anda zorlukları var. 49 rehine var. Bunu kamuoyu önünde de açıkladılar. Türkiye ile bazı görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmelerimiz devam edecek” dedi.
 
TÜRKİYE DESTİNASYON OLDU
Durbin’in ardından, baştan sona gergin bir havada geçen oturumda IŞİD’in petrol gelirleri konusunu yeniden gündeme getiren diğer isim ise Ed Markey oldu. Senato’ya geçen sene Kerry’nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından giren ve Kerry’nin yerine Massachusetts Senatörü seçilen Markey, soru sırası kendine geldiğinde “Türkiye” dedi ve sonra şöyle devam etti: “Türkiye askeri operasyona katılmak istemiyor çünkü IŞİD’in elinde Türkiye’den rehineler var. Ama Türkiye, aynı zamanda IŞİD ordusunun hem Suriye hem Irak’ta ele geçirdiği petrol için de bir destinasyon haline geldi. Bu da günde 1-3 milyon dolar, yılda 300 milyon dolar - 1 milyar dolar demek. Doğrusu kaçak petrol, IŞİD Ordusu’nun yaşam kaynağı haline geldi. O yüzden biraz Türkiye hakkında konuşun. Ve bunu durdurmak için çabalarımız neler olacak? Çünkü bu para olmazsa, (IŞİD’in) Hollywood tipi videolar üretmek için de, askerlerine ödemek için de, ele geçirdikleri kent ve kasabalar için de paraları olmaz. Bunu sona erdirmeleri için Türkiye konusunda ne yapmamız gerektiğinden bahsedin.”
 
KAPALI GÖRÜŞME DAHA İYİ
Kerry de bunun üzerine şu cevabı verdi: “Senatör, bu bizim de üzerinde çalıştığımız, çok çok anlamlı bir soru. Türkiye’nin hassasiyetlerini tamamen anlıyoruz. Dürüst olmak gerekirse, bu yüzden bunun hakkında çok konuşmak istemiyorum. Bu konuda basına kapalı bir konuşma yapmamız daha iyi olur. Ama zaman içinde ilerledikçe, bu meseleyi daha kolay halledebileceğimiz biçimde mevcut dinamiklerin biraz değişebileceğinden umutluyum. Türkiye zorlukları anlıyor. Bana inanın. Bu konuda çok samimi konuşmalarımız oldu. Türkiye önümüzdeki günlerde bu konuda kararını verecek. Ne olacağını görelim.
 
TÜRKİYE IŞİD’İN ANA PARA KAYNAĞI
Kerry’nin ardından bir kez daha söz alan Markey ise Türkiye’yi Amerikan Dışişleri Bakanı’nın da teyit ettiği petrol ticareti yüzünden şuursuzlukla suçlayarak şunları söyledi: “Türkiye’nin IŞİD için ana para kaynağı haline gelmesi şuursuzca. Eğer bunu durdurabilirsek, bu savaşı finanse etme kabiliyetlerine de neredeyse sınırsız bir zarar veririz. Burada Türkiye’yi tam merkeze oturtmak, dünyaya da (Türkiye’ye) bunu durdurmak zorunda olduklarını söyletmek zorundayız.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kral trafik kazası geçirdi
İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, trafik kazası geçirdi. Kazada araçta maddi ...
Dünyanın gözü İskoçya’da: Bağımsızlık mı bağlılık mı?
Ülke Birleşik Krallık’tan ayrılıp bağımsız olmayı oylamak için sandık başında…
Flaş! IŞİD'in Musul Komutanı öldürüldü!
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Ajansı, IŞİD’in Musul Askeri Sorumlusu ...
 
Gülen'den ABD gazetelerine IŞİD ilanı
Fethullah Gülen, ABD'nin en önemli gazetelerine ilen vererek IŞİD terör ...
Kosova'da IŞİD operasyonu
Kosova'da ülke genelinde gerçekleştirilen polis operasyonlarında, aralarında ...
Ve John Bass Ankara için onayı aldı
ABD Senatosu, Obama'nın Ankara Büyükelçiliği için aday gösterdiği John Bass'i onayladı.
 
Obama’dan flaş IŞİD açıklaması: Savaş emri...
IŞİD operasyonuna ilişkin açıklama yapan Obama, "Bazı müttefiklerimiz ...
IŞİD ABD’yi Hollywood usulü tehdit etti!
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ABD’nin tehditlerine karşı ...
Milletvekilini çöpe attılar!
Milletvekili Vitaly Zhuravsky, parlamento binası önünde protestocu bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva