HABERLER>GÜNCEL
18 Kasım 2013 Pazartesi - 08:35

Af sinyalinin detayları: Cezaevleri nasıl boşalacak?

Erdoğan’ın “Cezaevleri boşalacak” sözü, PKK’nın silahları tamamen bırakılmasıyla hayata geçecek. Af, KCK’lılarla birlikte Ergenekon ve Balyoz için de uygulanacak.

Af sinyalinin detayları: Cezaevleri nasıl boşalacak?

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da söylediği “Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak” sözleri dikkatleri genel af çalışmasına çevirdi. İddialara göre;  AKP kurmayları genel aftan çok, TMK ve TCK’da yapılacak değişikliklerle KCK Ergenekon ve Balyoz davası hükümlülerinin serbest bırakılmasının doğru olacağını savunuyor. Söz konusu proje silahların tamamen bırakılması ile hayata geçirilecek.
 
İLK PAKETTE ÖN ÇALIŞMASI YAPILDI
Taraf gazetesinin iddialarına göre; KCK ve PKK üyelerinin serbest bırakılmasına yönelik talep BDP’nin taleplerinin başında geliyor. Demokratikleşme paketinin hazırlık aşamasında da bu talep AKP’nin “mutfağında” masaya yatırıldı. Ancak bu talep için erken olduğuna karar verildi. Söz konusu düzenlemenin, “çözüm sürecinin son aşamasında” hayata geçirilebileceği konusunda görüş birliğine varıldı. Ve söz konusu paketin, “toplumsal barış” adı altında kamuoyuna açıklanması gerektiği, pakette sadece KCK’lıların değil, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının da yer alması gerektiği dile getirildi ancak çalışmalar mutfak aşamasında kaldı.
 
OGÜN SAMAST VE GARİPOĞLU ENDİŞESİ
Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ise “genel af” düzenlemesi gündeme geldi. Ancak AKP kurmayları, genel aftan çok “terör suçlarını kapsayan” bir düzenleme yapılmasının daha doğru olacağını görüşünü dile getirdi. Genel afla birlikte, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan, Ogün Samast ve Cem Garipoğlu gibi hükümlülerin de salıverilmesi gündeme gelecek. Bunun toplum vicdanını yaralamasından endişe ediliyor. Bu nedenle genel affa şimdilik sıcak bakılmıyor.
 
Yeni hazırlanacak düzenlemenin daha çok Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılacak değişikliklerden oluşması planlanıyor. Buna göre, öncelikle terörün tanımı değiştirilecek. Yapılacak değişiklik ile hâlen dağda bulunan örgüt mensupları ile hapiste bulunan KCK’lıların serbest bırakılmasına imkân tanınacak.
 
PAŞALAR SERBEST KALACAK
AKP kurmayları, yapılacak düzenlemenin özünde devletin milleti ile barışması olacağını bildirdiler. Dolayısıyla devlete karşı işlenen suçlara af getirilecek. Bu yönde yapılacak değişiklik aynı zamanda, Ergenekon ve Balyoz gibi derin yapılanmalarda yer alan askerlere verilen cezaları da kapsayacak. Ve bu kapsamda hâlen tutuklu bulunan birçok paşanın serbest bırakılmasının kapısı aralanacak.
 
Düzenlemenin ayrıntıları yapılacak çalışma ile netleşecek. Düzenlemenin hayata geçmesine ilişkin tarihi ise çözüm sürecinin seyri belirleyecek. Bu kapsamda, yapılan değerlendirmelerde mevcut pişmanlık yasasının yeterli olmadığı görüldü. Bunun yerine topyekûn silah bırakmayı özendirecek bir düzenleme yapılmasının sürece katkı sağlayacağı dile getiriliyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şevleda 18 Kasım 2013 Pazartesi 12:30

Yarı Kürd'üm ama kadına mal muamelesi yapan, bu adamları bırakmayın. Sonra yıllarca terörist diye yakaladıklarınızı, yakalayanlarla aynı kefede serbest bırakıyorsunuz. Bu ne perhiz :-)))

Yorumu oyla      15      6  
Akıl Küpü 18 Kasım 2013 Pazartesi 10:55

Ah ülkem ah... Binlerce yıldır da aynı son yüz yıl da aynı. Kazananların yazdığı tarih bilimine inanan bu toplum ortaya bir fikir koyabilir mi? Sorgulayan bir toplum lazım bize. Kürt sorununu iyi anlamak lazım. Lozanı Sevri bilmeden ne desen boş? Kırık dökük bandırma vapurunun gerçek fotoğarfını görmeden vatan haini Vahdettin öyle mi?:)) Atatürkü sevmek minnet duymak ayrı şey ( ben öyleyim) Atatürk'e tapar seviyede 30 ların ruhunu 21. yuzyıla aynen eklemlemek ayrı şey. Her şey sorgulanacak bu 100 yılda dindar arkadaşlar da dikkat etsin yalnız ŞEYTAN AYETLERİ diye bişey de var:)) doğanın size verdiği aklı kullanın artık lütfen lütuf size verilen...

Yorumu oyla      15      6  
Lombak 18 Kasım 2013 Pazartesi 10:28

Yani teröristler vatan haini, askerler de "vatan haini". Yok yav? Yemezler. Urfa'daki Araplar ne olacak? Orada şehir isimleri üç dilde yazılsın. Nedir bu Kürt pozitif kayırmacılığı anlayamadık.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli dershanecilerden bilboardlu tepki: Yasak hemşerim!
İzmir Özel Dershaneler Derneği (İZÖDER), dershanelerin özel okula dönüşmesini ...
Kuzey Iraktan kaçan 9 PKK'lı Habur'da...
PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarından değişik tarihlerde kaçan 9 PKK’lı, ...
Emekliliği yaşa takılanlardan İzmir'de develi eylem
Emekliliğe ilişkin 1999 yılında çıkarılan yasayla sosyal güvenlik prim ...
 
Surilyeli kaçaklara müdahale : 3 ölü
Mardin'de sınırı kaçak geçmeye çalışan Suriyeli gruba müdahale edildi. 3 kişi hayatını kaybetti.
Pompalı tüfekle 5 evde dehşet saçtı: 3 ölü
Malatya'nın Hekimhan ilçesinin Başak köyünde 5 ayrı eve pompalı tüfekle ...
İstavarit avlarken 400 kiloluk dev karıştı!
Marmara Denizi'nde istavrit yakalamak için ağ atan balıkçıların ağına ...
 
Anlamlı gösteri: Melis’lere hayat bayram olsa!
İzmir'de, löseminin pençesinden kurtuldu derken hastalığı yeniden nükseden, ...
İzmir’de Meclis'te türban tepkisi
Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubeleri ve Çocuk İstismarı ile Mücadele ...
Türban Meclis’ten sonra TRT’ye girdi
İki hafta önce türbanlı vekillerin TBMM Genel Kurulu'na girmesinin ardından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva