HABERLER>SAĞLIK
9 Eylül 2012 Pazar - 12:02

Acil hekimi açığına 'geçici görev' çözümü!

Acil servislerde çalışan hakimlerin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile aile hekimliğine geçmesiyle acillerde ortaya çıkan hekim açığı, 'geçici görevlendirme emri' ile kapatılmaya çalışılıyor. Sağlık çalışanları temsilcileri bu durumu, "Hem vatandaşa, hem hekim arkadaşlarımıza hürmetsizlik" olarak değerlendirdi.

Acil hekimi açığına  geçici görev  çözümü!

İZMİR - Dr. Güray Kılıç ile birlikte yaptığı araştırma hakkında bilgi veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Denetleme Kurulu üyesi Ergün Demir, acil servislerde yaşanan sıkıntılarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapılan düzenlemeler ile sağlık ocaklarının kapatılarak aile hekimliği sistemine geçildiğini hatırlatan Demir, buralarda çalışan hekimlerin tercihe zorlandığını söyledi.

'ACİL AÇIKLAR' GEÇİCİ KAPATILIYOR
Sözleşme imzalayan pratisyen hekimlerin aile hekimliği merkezlerinde, imzalamayanların ise toplum sağlığı merkezleri, 112 Acil Komuta ve devlet hastanelerinin acil servislerinde çalışmaya başladığını kaydeden Demir, bu gelişmeler üzerine özellikle acil servislerde pratisyen hekimlerin sayısının giderek azaldığını, ilçe devlet hastanelerin acil servislerindeki yoğun hekim açıklarının ise geçici görevlendirmelerle kapatılmaya çalışıldığını dile getirdi. Geçici görevlendirmelerin kısa süreli ve rızaya dayalı olması gerektiğini de vurgulayan Demir, koroner yoğun bakım, diyaliz, kanser kayıt gibi alanlardan alınan hekimlerin hiçbir acil eğitimi verilmeden çalıştırıldığını savundu.

TEDAVİ GÖREN HEKİMLER DE ACİLLERE ATILDI
Demir, bir çok hekimin acil deneyimi olmadığı halde kendi isteği dışında acil servislerde emirle görevlendirildiğini de öne sürerek, "Bunun adı işyerinde psikolojik şiddet uygulamaktır, mobbing'dir. Bu zulüm politikasına dayanamayan birçok hekim ya emekli olmakta ya da istifa ederek işyeri hekimliği yapmak üzere kamudan ayrılmaktadır" dedi. Acillerde hekim açığı arttıkça devletin yanlış bir çok yönteme başvurduğuna işaret eden Demir, "Bugün durum o kadar içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir ki, şu anda aktif olarak hekimlik yapan ancak ciddi bedensel ve ruhsal bozukluk tanılı sağlık raporları alan hekim arkadaşlarımıza dahi acil servislere geçici görevlendirmeleri yapılmaktadır" dedi.

"HÜRMETSİZLİK"
Sağlıkta önceliğin 'idare etmek' değil 'hastaya zarar vermeme' ilkesi olduğunu da vurgulayan Demir, "Beden ve ruh sağlığı bozulan, ağır bedensel ve ruhsal bozukluk tanılı raporu olan hekimleri acil serviste geçici görevlendirmek acil servise müracaat eden hastalara ve bu hekimlere karşı yapılmış hürmetsiz bir davranıştır. Bu durum iş stresini artırmakta ve aynı zamanda hasta bakım hizmetlerinin niteliğini de etkilemektedir. Ayrıca hastane acil servis ortamlarında ağır bedensel ve ruhsal hastalığı olan hekimlere görev yaptırılması ile hastalıklarının seyrinin kötüleşmesine ve yeni nöbet ataklarının ortaya çıkmasına yol açabilecektir" diye konuştu.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkizleri hayata bağlayan operasyon
İzmir’de geçirdiği bir operasyon nedeniyle yaşadığı üç gebeliği düşükle ...
Pedallar sağlık için çevrildi
81. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Ege Pedal, İzmir Bisiklet Derneği ...
Çocuklarınızın gözlerine baktırdınız mı?
2012/ 2013 öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Göz Hastalıkları ...
 
Türk gençleri mutsuz ve öfkeli!
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Türk ...
İzmir ‘gün batımında sağlık sohbeti’ yapıyor
Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin 81. İzmir Enternasyonal ...
Veliler çocuklarınızın çantasına dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Özer, ...
 
Ette hile bitmiyor: Su enjekte ediyorlar!
Gıda ürünlerinde sahtekarlık sınır tanımazken et sahtekarları, kıymada ...
Ekol, Göz Tıp Merkezi'ni de açtı
Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ilk kulak burun boğaz hastanesini mavişehir ...
Dış gebeliğe kanama bile olmadan çözüm
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva