HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2014 Cuma - 15:20

ALTO: Katma değer oluşturacak ürünler üretmeliyiz

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesinin düzenlediği Dış Ticaret Yol Haritası Konferansına katılan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Türkiye’nin büyüme trendini devam ettireceği en önemli etkenin ihracat olduğunu söyledi. Rekabet tanımının yeniden yapıldığı dünya piyasalarında ayakta kalmanın eskisi kadar kolay olmayacağına dikkat çeken Saka, dünya ekonomisinde oluşan yeni koşulları göz önüne alarak kısa, orta ve uzun vadeli dış ticaret stratejisinin uygulanması gerektiğini belirtti.

ALTO: Katma değer oluşturacak ürünler üretmeliyiz

İZMİR - Dış ticaretin gelişmesinde ve ihracatta sürdürülebilir küresel rekabet gücünün artırılması için katma değer oluşturacak ürünler ihraç etmemiz gerektiğini belirten Saka, “Burada tabii önemli olan ürüne katma değer katmak, yani bir ürüne ilave bir değer katabilmek. Bu süreçteki en kıymetli girdi de bilgi. Bilgi toplumu olmayı özümsemeliyiz. İhracatımıza baktığımızda bunun önemli bir kısmının katma değeri düşük ürünler olduğunu görüyoruz veya hammadde ya da yarı değerlendirilmiş ürünler olduğunu görüyoruz. Ekonomide de sanayide inovatif olamadığımız sürece bu kulvarda uzun süre yol alamayız” dedi.

DIŞ TİCARET BELGELERİ HIZLI VE PROBLEMSİZ YÜRÜTÜLMELİ
Oda olarak dış ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde önemli role sahip olan belgelerin hızlı ve titiz bir şekilde hazırladıklarını ifade eden Saka, Dış ticaret faaliyetinin gerçekleştirilmesinde pek çok belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelerin doğru olarak dikkatle ve itina gösterilerek düzenlenmesi dış ticarete ilişkin işlemlerin daha hızlı, problemsiz yürütülmesinde büyük öneme sahiptir. Ancak bu şekilde kayıpların önüne geçilebilir, gecikmeler önlenebilir ve müşteriler açısından karşılıklı güven unsurunun devamlılığı sağlanabilir” diye konuştu. Saka, bölgelerinde dış ticaretin gelişmesi için çalışmalar yürüttüklerini ve bünyelerinde dış ticaret birimi oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

ALİAĞA ÇOK BÜYÜK GELECEK VAAD EDİYOR
Dış ticaretin en önemli sac ayaklarından biri olan lojistiğin Aliağa’daki potansiyelini dile getiren Saka, Ege Bölgesinin 17 milyar dolarlık ihracatının 10.2 milyar doları Aliağa limanlarından gerçekleştiriliyor. 800 yıllık Hamburg limanı yılda 100-120 milyon ton elleçleme kapasitelidir. Yaklaşık 30 yıllık liman bölgesi olan Nemrut’ta ise yıllık 40 milyon ton kapasite elleçleme çalışması varsa, bu çok büyük gelecek vaadeden bir olaydır” dedi.

BÖLGESEL TEŞVİK YERİNE SEKTÖREL TEŞVİK VERİLMELİ
Konuşmasında bölgesel teşvikler yerine sektörel teşviklerin hayata geçirilmesi gerektiğinin de altını çizen Saka, Manisa ile Aliağa Organize Sanayi Bölgesi arasında 18 kilometre mesafe var. 18 km mesafe içinde böyle bir teşvik olduğu zaman bizim bölgemizden dahi fabrikasını söküp Manisa’ya götürenler oldu. Çünkü sökme takma işleminin maliyetini iki yıl içinde teşvik dolayısıyla geri kazanabiliyor. Uzun sürede teşviğide kullanacağı için çok karlı sistem oluyor. Artık bölgesel teşvik sisteminden çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Sektörel bazda teşvik verilmesi daha sürdürülebilir olacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda ALTO Başkanı Saka, öğrencilere öğrencilik hayatından iş hayatına geçiş sürecini ve bu süreçte bazı yapılması gereken hedef ve planlamaları anlattı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD’tan Kordon raporu: Mitinglere kapatılsın!
Kültürpark ile ilgili rapordan sonra Kordon Raporu'nu açıklayan Ege Genç ...
2 milyon dolarlık ikramiyeyi reddetti!
ABD’de bir CEO, hak etmediğine inandığı için 2 milyon dolarlık ikramiyesini şirkete geri verdi.
TÜGİAD büyük proje: Eğitime serbest bölge!
TÜGİAD’ın uzun süredir çalıştığı ‘İzmir Uluslararası Eğitim Merkezi Projesi’ne ...
 
İZKA’dan ‘dünya mirası’ Bergama’ya tanıtım desteği
İZKA Kalkınma Kurulu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Bergama ...
İzmir'de 'hediyelik' rüzgarı: SOUVENIR kapılarını açtı
Türkiye’nin 7 bölgesinden dünyanın 4 bir yanından her zevke hitap eden ...
Türk gemi söküm sektörü S.O.S veriyor
Aliağa'da Gemi Geri Dönüşüm sektörü can çekişiyor. Gemi söküm sektöründe ...
 
Demirtaş'tan turizm için Ege adaları çıkışı!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı ...
Putin ihracatçıyı vurdu!
Rusya'da başlayan kriz, Egeli ihracatçıyı vurdu. Birçok firmanın alacağı ...
Dolara Fed freni: Zirveden uzaklaşıyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında "acele etmeyeceği"ni vurgulaması, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva