HABERLER>POLİTİKA
24 Ekim 2014 Cuma - 10:21

AK Parti İzmir’den ‘yeni gemi’ salvosu!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Bilal Doğan ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Ünal Özsır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sipariş ettiği yeni gemilerin İzmir Körfezi’ne uygun olmadığını vurgulayarak, gemilerin inşalarının derhal durdurulmasını aksi takdirde ileride gerçekleşecek büyük zararların telafisi olmayacağını belirtti.

AK Parti İzmir’den ‘yeni gemi’ salvosu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı deniz ulaşımı için 117 Milyon euroya geçen yıl ihalesi yapılan toplam 15 adet körfez hattı yolcu gemisinden üç tanesinin Yalova’daki tersanede inşaatı tamamlanarak bu yılın Şubat ayından itibaren aralıklarla teslim edildi.

İzmir’e gelen gemiler mevcut iskelelerin yetersiz olması gerekçesi ile yaklaşık 2 ay kadar hiç çalışmadan bekledi. Daha sonra Konak ve Karşıyaka iskelelerinde alelacele yapılan düzenleme ile gemiler Konak-Karşıyaka arası sefer yapmaya başladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ünal Özsır yeni gemilerin İzmir Körfezi’ne uygun olmadığını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni büyük zarara uğrattığını vurguladı.



“ALTINDAN KALKILMAYACAK ZARARLAR MEYDANA GELMİŞTİR”
Gemilerin her birinin 23 milyon Türk Lirasına mal olduğunu uluslararası standartlarda inşa edildiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Gemiler uluslararası standartlarda inşa edilmiş olmalarına rağmen liman dışına çıkamayacaklar. Foça’ya dahi seyir yapamayacaklar. Ancak gemilerde liman seferine uygun personel yerine (geminin özellikleri dolayısıyla) yüksek ücretli uzak yol ehliyetine sahip gemi personeli bulunması mevzuat bakımından zorunlu tutulmuştur. Bu durumda işletme maliyeti yüksek olacak ve İZDENİZ A.Ş’nin altından kalkamayacağı zararlar meydana gelecektir. Bilindiği gibi Kocaeli Belediyesi bu yüksek maliyetlerle baş edemediğinden sahibi olduğu iki gemisini satmak durumunda kalmıştır. Ancak Belediyemiz bu gemileri satmak istese de gemilerin satışı mümkün olmayacaktır. Zira Liman dışında sefer yapma belgesi olmayan bu gemileri alacak müşteriyi bulamayacaktır” dedi.

“PROJE İFLAS ETMİŞTİR”
Gemilerin Şartnamede belirtildiği üzere 18 mil hız yapması gerektiğini ancak körfez içinde kısa mesafede bu hızı yapamadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Gemilerin çalıştığı Konak-Karşıyaka arası yaklaşık 2 mil mesafede bu hızı yaptığı durumda iskeleye yakın mesafede hız kestiğinde gemilerin kendi dalgasına düştüğü ve dalganın etkisiyle aşırı sallandığı görülmüştür. Bu durumda düşük hızda seyir yapmaları zorunlu hale gelmiş olup aynı hatta çalışan Turyol’dan kiralanmış gemilerden fazla bir farkı kalmamış ve hızlı deniz ulaşımı projesi iflas etmiştir. Üstelik Turyol gemileri 600 kişi kapasiteliyken yeni gemilerin kapasitesi 500 kişide kalmaktadır. Ayrıca yeni gemilerin motorları yüksek devirli olmaları, ancak körfez içinde düşük devirde çalıştırılmaları motorların ömürlerini kısaltacaktır” ifadelerini kullandı.

“VİTRİN TUTMADI” 
İlk geminin seçim öncesi vitrin olması için Şubat ayında alelacele getirildiğine ancak eksikleri olan geminin iskelede bağlı halde 2 aylık zaman içinde tamamlanma yoluna gidildiğine dikkat çeken Doğan, “Sonraki gelen iki gemi de eksik olarak getirilmiş eksikleri burada tamamlanmaya çalışılmıştır. Buna rağmen gemilerin eksiklerinin ve hatalarının giderilememiş olmalı ki gemiler inşa edildiği Tersaneye geri gönderilmeye başlanmıştır. İlk olarak ÇAKABEY gemisi gönderilmiştir. Bu gemiler nasıl olmuşta eksik ve hatalı olarak teslim alınmıştır. Teslim alınmış bu gemilerin muayene ve teslim tesellüm raporlarının bizlere, ilgili meslek odalarına ve hemşehrilerimize ibraz edilmesini kamuda bilgi paylaşımı, şeffaflık ve güvenirlilik bakımından uygun görmekteyiz” dedi.

“ALELACELE İSKELELER DÜZENLENDİ”
İzmir Körfezi’nde yeni gemilerin yanaşacağı uygun iskelelerin olmadığına, sadece Konak ve Karşıyaka iskelelerinin alelacele düzenlendiğine ve bunun dışında hiçbir iskele yapılmadığı gibi halen herhangi bir iskele çalışması da görülmediğini belirten Doğan, “Yeni iskeleler yapılması zaman gerektirdiğinden gelecek gemiler çalışmadan bağlı halde beklemede kalacaklardır. Bu durumda gemilerin garanti süreleri beklemede geçmiş olacaktır. Bunlar dışında kompozit malzemeden inşa edilmiş bu gemilerin yıllık bakımları ve onarımlarını yapacak bölgemizde bir tersane de bulunmamaktadır. Bu durumda bakım onarımları için gemilerin İstanbul’a götürülmesi gerekecektir. Bu ise gemilerin bakım onarım maliyetlerini yükseltecektir” şeklinde konuştu.

“ARIZA UFAK TEFEKSE GEMİ NEDEN YALOVA’YA GİTTİ?”
Gemi Mühendisleri Odası İzmir şubesinin bugünkü başkanının Büyükşehir Belediyesinin İZSU yönetim kurulu üyesi olduğu için ÇAKABEY gemisi Tersaneye geri gönderilmesinin kamuoyuna ufak tefek bir arıza olarak gösterildiğinin ancak geminin ufak tefek bir arıza için Yalova’ya gitmeyeceğini belirten Doğan, “Kaldı ki kendi oda yönetimine danışmadan yaptığı bu açıklamanın odanın genel sekreteri tarafından bunun odanın görüşü olmayıp kendi kişisel düşüncesi olduğu açıklaması yapılmıştır. Bu geminin İzmir’de tamirinin olamayacağını ifade etmiştik” dedi.

“İZMİRLİ’NİN PARASINI SOKAĞA ATTILDI”
Gemilerin İzmir’e uygun olmadığını ve yanlış bir yatırım yapıldığını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Ünal Özsır şunları söyledi: “İşletme ve bakım onarım maliyetlerinin yüksek olması Belediyemize büyük zararlara yol açacaktır. İhale sürecinde Gemi Mühendisleri Odası tarafından Büyükşehir Belediyesine rapor halinde gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Ancak şartnamede hiçbir değişiklik yapılmadan ısrarla ihale yapılmıştır. Buna göre en az beşte bir maliyette temin edilmesi mümkün olan bu gemiler, yüksek maliyetlerle temin yoluna gidilmiş ve İzmirli büyük bir borç yükü altına sokulmuştur. Ayrıca gemilerin alım ihalesi sürecinde Türkiye'nin en uzun soluklu ve başarılı bakanlarından olan ve aynı zamanda İzmir Milletvekili ve bir gemi mühendisi olan Sayın Binali Yıldırım'ın görüşlerinden ve tecrübelerinden yararlanılsaydı, böyle sıkıntılar yaşanmazdı. Kaldı ki Sayın Bakanımız Binali Yıldırım bu konuda ve İzmir ile ilgili her türlü projede destek vereceğini açıklamıştı. Ancak Sayın Kocaoğlu böyle bir destek istemediği gibi İzmirlinin milyonlarca Euro'sunu sokağa attı.”


Doğan ve Özsır İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na “Tavsiyemiz bu projenin derhal durdurulması, ilerde telafisi mümkün olmayan büyük zararların önüne geçilmesi, İzmir Körfezine ve İzmirlilerin ortak beğenisine uygun gemilerin temini yoluna gidilmesi İzmir’in ve ülkemizin menfaatine uygun olacaktır” diyerek seslendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
abi 24 Ekim 2014 Cuma 18:31

Abi erzurumda 94 milyonluk kayak pistini toprağa gömdüler.oraya harcanan paralar kimindi.Tabii ki düşüncelerinizi söyleyin ama nalıncı keseri gibi değil.

Yorumu oyla      14      6  
24 Ekim 2014 Cuma 14:28

iddiaya göre bu gemiler günde 2 ton yakıt tüketiyorlarmış. ( eskiler 1 ton), ayrıca gemiler şartnameye uygun üretilmemiş. çakabey in geri gönderildiğini geçen hafta yazmıştım, bazı arkadaşlarda katılmıyorum demişti. gemi geri gitmiş mi, evet. pervanesinde sorun var diyorlar. gemi zaten geçici kabul görmüş. artık ibb ne yapsa şaşırmayacağım. sen bu gemiler üretilirken neden bürokratını göndermezsin. aynı problemi kıyı tasarımda yaşadılar, ondan sonra daire başkanı görevden alındı. 10 tane 800 kişilik klasik vapur yaptırsalar daha ucuza mal olurdu. tanesi 23 milyona gemi ultra lüks.

Yorumu oyla      13      7  
İzmirlim 24 Ekim 2014 Cuma 13:41

Bilal Doğan ve AKP neyin peşinde? Bu gemiler körfeziçi ulaşımı hızlandırmak için alındı. Yunan adalarına falan sefer yapmayacaklar. Gayet uyumlular ve herkes memnun. Çamur atma derdindeler belli.

Yorumu oyla      16      7  
ercan 24 Ekim 2014 Cuma 13:15

Derhal projeyi durudursun diyor. Oldu sayın dagan. Yani milyon dolarlar sokaga atılsın öylemi. Ödenecek tazminatı bilmiyorum ne yapmalı. Bu işe yatırım yapanı da herhalde bir iyilik düşünüyorsunuzdur. Akp nin izmire layık gördügü kişiye bakarmısınız.Söylemlerinin hangi birini ciddiye alacgız.

Yorumu oyla      20      6  
ercan 24 Ekim 2014 Cuma 13:00

Sayın bilal dogan ne anlatmak istiyor. Bahsettigi gemeiye bindim. Söyledigi hiç bir şeyi yaşamadım.Son derece rahat ve hızlı bir seyehat oldu. Derler ya konuşmak için konuşanlar var. Bilal dogan da onlardan biri olmuş anlaşılan.Uzun mesafeye gidicek olanlar daha sonra gelecek sayın dogan. Bir eleştiri yapın ama biraz bilgi sahibi olup ta yapın. Hem basını boşuna meşgul ediyorsunuz hem de komik duruma düşüyorsunuz kusura bakmayın Gemiler gelmeye başlamış insanlar seyehat ediyorlar hiç bir sorun olmadan siz daha nerelerdesiniz. Bence bir tanesine siz de binin ve bu konfordan yararlanın .Eziyet etmeyin kendinize boşu boşuna.Deniz havası iyi gelir iyi gelir.

Yorumu oyla      20      8  
24 Ekim 2014 Cuma 13:00

gemilerle ilgili adam haklı. yakıt konusunda da sıkıntı olduğu söyleniyor. fazla yakıt tüketiyormuş, hatta 6. gemiden sonra üretimin durması için çalışma varmış.

Yorumu oyla      15      13  
kvncozsy 24 Ekim 2014 Cuma 12:08

Yahu o Gemiler belki de Belediyenin halledebildiği en iyi ve tek proje :) Halk ta çok memnun o gemilerden.Yani bir kez daha AKP ye neden oy vermediğimi anladım :) ama CHP ye de oy verirmiyim bir daha o da şüpheli.

Yorumu oyla      20      6  
bülent ışık 24 Ekim 2014 Cuma 12:08

Kocaeli belediyesi iki gemisini satmak zorunda kalmış.Kocaeli belediyesi zaten Türkiye'nin en borçlu belediyesi.Borsa da hangi hisse prim yapar bir türlü karar veremedim.

Yorumu oyla      18      6  
izmirli ye 24 Ekim 2014 Cuma 12:05

aziz nesin der ki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz diye güzel bir sözü var.Bu arkadaş der ki bostanlı tüp geçit diyor ama o projenin 1414 proje arasında olduğunu ve Binali bey seçilirse olacağından haberi yok galiba.Adam seçilmediki yapsın.Siz bitmeyen izban torbalı hattını sorun.2014 haziran dedi daha ortada açılma lafı bile yok.Teleferik,yeni fuar alanı,katı atık bertaraf tesisi hep bunlar aziz beyin bir önceki seçimden kalan vaatleri nerde bunlar bitmedi.Atatürkçülük maskesi arkasına sığınıp milleti kandırmayın

Yorumu oyla      14      14  
KAAN. 24 Ekim 2014 Cuma 11:59

Sayın Doğan ve Sayın ÖZSIR , rica etsek , hazır Binali Bey'e bu kadar yakınsınız , sorarmısınız lütfen ? Türkiye'nin İç ve Dış sularında bayrağını sallandırabildiği 1 tanecik yolcu gemisi kalmış mı? Türkiye Denizcilik İşletmeleri kimin zamanında kapnadı? Cevabınızı yine gazetelere çıkıp verirseniz çok iyi olur...Teşekkür Ederim.

Yorumu oyla      29      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! AK Parti’de Başkent’teki ‘5 başkan’ zirvesinden ne sonuç çıktı?
AK Parti Genel Merkezi tarafından Ankara’ya çağrılan beş ilçe ile görüşmeler ...
Zirvede ilk kriz: Köstebek-danışman tartışması
Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında ilk kriz “köstebek-danışman” tartışmasından çıktı.
CHP’de günden önseçim: Kocaoğlu’nun çıkışına vekiller ne dedi?
CHP Genel Merkezi tarafından düzenlenen Ege Bölgesi Yerel Yönetimler Eğitim ...
 
Kılıçdaroğlu yumurta bekliyordu selfie geldi!
Bilkent Üniversitesi'ne gitmeden önce 'Yumurtalar ve sorular hazırlanıyormuş' ...
'Onlar da terörist, onlar da terörist'
Letonya ziyaretini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani'de ...
Şengül'den dönüşüm salvosu: Kocaoğlu’nun ömrü yetmez!
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Demirtaş’tan flaş açıklamalar: Öcalan…
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda ...
CHP’de beklenen istifa!
CHP'de Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğu doluyor. ...
AK Parti İzmir’de kongre tarihi değişti, gözler Başkent’te!
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından teşkilat çalışmalarına ağırlık veren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva