HABERLER>DÜNYADAN
28 Nisan 2015 Salı - 08:31

ABD'de OHAL: Bir hafta sokağa çıkma yasağı

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde, polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra olaylar çıktı.

ABD de OHAL: Bir hafta sokağa çıkma yasağı

Polis şiddetini protesto eden göstericiler, işyerlerini yağmalayıp, ateşe verdi. Gösterilerde polis ve sivil kişilerin araçları da tahrip edilip ateşe verildi.Olayların ardından Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette 'olağanüstü durum' ilan edip, olayların son bulması için Ulusal Muhafızları devreye sokarken, Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake ise kentte Salı gününden başlamak üzere, akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında, bir hafta boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Çakı bulundurmak suçundan 12 Nisan'da gözaltına alınan ve polis aracına kilitlenen Freddie Gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 Nisan'da hastanede hayatını kaybetmişti. Üzerindeki sır perdesi hala aralanamayan Gray'ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılırken, siyahi genci gözaltına alan altı polis açığa alınmıştı.


Gray ailesinin avukatı Bill Murphy törendeki konuşmasında, Gray'ı gözaltına alan 6 polisin kamuoyuna içeride neler olduğu izah etmesi gerektiğini belirtti. Murphy'nin "gerçekleri öğrenmemizin zamanı" şeklindeki sözleri törene katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.


Törene katılmak isteyenler iki saat öncesinden kilise önünde kuyruk oluşturmaya başlarken, içeriye girişler başladığı sırada Gray'ın cenazesinin bulunduğu tabut açıldı ve insanların fazla yaklaşmasını önlemek için tabutun önüne ip serildi. Bu esnada projektörle duvardaki iki ekrana "Siyahların Yaşamı Değerli ve Tüm Yaşamlar Değerli" sözlerinin yansıtıldığı görüldü.

Aralarında kongre üyelerinin de yer aldığı bazı üst düzey isimlerin de katıldığı yaklaşık 2 saat süren törene, New York'ta geçen yıl polisler tarafından boğularak öldürülen diğer bir siyahi Eric Garner'ın kızı Erica Garner da geldi.


Garner konuşmasında, Gray'ın gözaltına alınışının yer aldığı görüntüleri izlerken, babasının polislerce gözaltına alınırken "nefes alamıyorum" diye bağırışını hatırladığını söyledi. Garner, kendilerini siyahilere karşı ayrımcılığın en üst seviyede olduğu 1950'li yıllara geri dönmüş gibi hissettiklerini kaydederek, "Sanki hesap verebilirlik, adalet yok gibi" ifadesini kullandı.

 
 Törende, rahip Jamal Bryant'ın duygu yüklü konuşması yoğun alkış aldı. Bryant, "Freddie'nin ölümü boşa gitmeyecek. Bugünden sonra, yürümeye devam edeceğiz. Bugünden sonra, adalet aramaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 
Gray'ın gözaltına alındığı noktaya yakın bir yerde patlak veren olayda protestocular polise taş, tuğla ve şişeler fırlatırken, ilk belirlemelere göre 7 polisin yaralandığı bildirildi.
     
Amerikan medyasında yer alan haberlerde, bir polisin bilincinin kapalı olduğu, yaralanan diğer polislerden de bazılarının kemiklerinin kırıldığı yönünde bilgiler yer aldı.
Polisin, protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanırken, protestocuların polis araçlarını tahrip ettiği ve bir polis aracını ateşe verdiği, bunun yanında yağmalama vakalarının da olduğu belirtildi.
     
Olaylar nedeniyle civardaki iş yerleri kepenklerini indirirken, yakın caddeler de trafiğe kapatıldı, metro ve otobüs faaliyetleri askıya alındı.

   

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye ile Vatikan arasındaki buzlar eriyor
EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, 1915 Olayları’nı “soykırım” ...
İntihar etmek isteyen genci öğrenciler kurtardı
İntihar etmek için 13 katlı okul binasının tepesine çıkan üniversite öğrencisini ...
Obama’dan o iddialara İslam dünyasını kızdıracak cevap
ABD Başkanı Başkan Barack Obama, Müslüman olduğu yolundaki iddialara kimilerine ...
 
28 yaşında parti lideri oldu
İsveç Hıristiyan Demokratlar Partisi’nin liderliğine, 28 yaşındaki Ebba ...
Nepal’da bilanço ağırlaşıyor: 20 atom bombası gücünde!
Nepal'de cumartesi günü meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde hayatını ...
100 milyon yıllık 'dinozor yolu' bulundu
Kanada'da 115 ila 117 milyon yıllık olduğu tahmin edilen yüzlerce dinozor ...
 
Kazakistan'da Nazarbayev yüzde 97,7 ile yeniden başkan
Kazakistan'da devlet başkanlığı seçimi sandık çıkış anketlerine göre, ...
Rus hackerlar Beyaz Saray'ı delik deşik etmiş!
New York Times gazetesi, geçen yıl Beyaz Saray bilgisayar sistemine giren ...
Nepal'de büyük yıkım: Ölü sayısı 2 bine dayandı!
Nepal dün 7,8 büyüklüğündeki depremle sallandı. Nepalli yetkililer depremde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva