HABERLER>GÜNCEL
7 Mart 2021 Pazar - 09:32

7 bin personeli ilgilendiren toplu sözleşmede Büyükşehir’den ilk teklif!

İzmir'de yaklaşık 7 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi ( TİS) süreci için kritik viraja girildi. Sendika 7 bin işçi için istedikleri toplu zam oranını Büyükşehir'e sunarken, Büyükşehir'in de işçilere ilk etapta sunduğu zam oranı belli oldu. Konuyla konuşan Genel-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Bizlerin sunduğu teklifte bu zam oranı yüzde 35.Büyükşehir cephesinden de bize cuma günü bir teklif yapıldı Büyükşehir cephesinden. Bizlere verilen ilk öneri yüzde 15 oldu.  İlk teklifler bunlar" ifadelerini kullandı.

7 bin personeli ilgilendiren toplu sözleşmede Büyükşehir’den ilk teklif!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden otobüs, itfaiye, mezarlıklar ve İZSU'da görev alan yaklaşık olarak 7 bin personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde sona yaklaşıldı. TİS süreci için Genel-İş Sendikası ve Büyükşehir Belediyesi masaya otururken, TİS sürecinde sendikanın istediği ve Büyükşehir'in ilk etapta önerdiği zam oranları da netlik kazandı.

Gazetemize konuşan Genel-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, sürecin şu anlık olumlu gittiğini belirtirken, TİS sürecinin masada çözülmesi istediklerinin altını çizdi. Topal, "Şu an toplu sözleşme sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile arabuluculuk aşamasına girdik. Birçok maddemizi imzaladık, şimdi geriye yaklaşık olarak 15 adet maddemiz kaldı. Şu anlık iki taraf açısından işleyen uyuma baktığımız zaman görüşmelerimiz oldukça olumlu geçiyor" diye konuştu.

KALAN MADDELER, BUNDAN SONRAKİ SÜRECİ BELİRLEYECEK MADDELER
TİS sürecinde geriye kalan maddelerin en önemli maddeler olduğunu belirten Genel-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Şu an da kalan maddelerin tamamı maddi konular. Bunlarda uzlaşı içinde tamamlayacağımızı umuyoruz. Burada işveren olarak Büyükşehir ile işçi tarafı olarak bizlerin arasında gelişen olumsuz herhangi bir durum yok. TİS sürecinde tabii ki masada bazen gerilimler bazen ortak sevinçler yaşanabiliyor ancak şu anlık her şey yolunda. Kalan 15 maddeye baktığımızda bundan sonraki süreç çok önemli bir hal taşıyor. Çünkü aslından bizlerin istediği temel maddeler bunlar.  Şu an kalan maddeler bundan sonraki süreci belirleyecek maddelerdir. Bizlerin toplu sözleşme ilk olarak ve sıklıkla da dile getirdiğimiz cümle aslında en temel hak olan 'Eşit işe eşit ücret' talebi. İşçilerin  aynı işi yaptığı kişiler ile eşit ücreti talep etmesi en doğal hak olarak görüyoruz" diye konuştu.

İLK TEKLİFLER VERİLDİ
Sendikanın çalışanlar için istediği toplu zam oranı ile Büyükşehir'in önerdiği zam oranı hakkında da konuşan Topal, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"Bizlerin tabi toplu sözleşmede toplu bir zam talebimiz de bulunuyor. Bizlerin yüzde 35 zam teklifinde bulunduk. Büyükşehir cephesinden de bize cuma günü bir teklif yapıldı. Bizlere verilen ilk öneri yüzde 15 oldu.  İlk teklifler bunlar. Toplu sözleşmenin arabuluculuk sürecine girmesi ile teklifler sunuldu. Ancak tabii ki bu rakam burada kalamaz. Biz bu yüzde 15'lik teklifi değerlendirmeye bile almadık. Bundan sonraki maddelerde nasıl bir yol işleyeceğini göreceğiz. Biz de şu an en düşük maaş miktarı 4 bin TL'lerde. Ülkedeki enflasyon ortada… Yüzde 15 diyorlar ancak çarşı ve pazarın enflasyonu daha yüksek rakamlar. Bizi bu nedenle belediyeden istediğimiz rakamlar oldukça makul, bu yüzden masada anlaşacağımızı düşünüyoruz. Ancak bu istediğimiz rakamlar verilmezse 'ne yapalım belediyemiz böyle uygun gördü' diyecek değiliz. Ancak ben en iyi TİS'in masada çözülen TİS olduğunu ısrarla söylüyorum."

İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA GELMEZSE GREV KARTI KULLANIRIZ
Süreçte uzlaşı sağlanamaması halinde sendikanın tutumunun ne olacağının sorulması üzerine konuşan Engin Topla, şu ifadeleri kullandı;

"Bu 25 yıldır yapılan bir sözleşme. Maddelerin birçoğu oturmuş durumda. Bizlerin 2 dönemlik bir şube başkanlık tecrübemiz var. Burası yeni bir şirket değil, belediyenin ilk kuruluşu sonuç olarak.  Kontak kapatma bu kadar basit olamayacak ancak haklarımızı almak için  gereken bütün çalışmaları yürüteceğiz. İstediğimizi alamayınca mecbur olarak grev kartı masaya konacaktır tabii ki. Otobüs, itfaiye, mezarlıklar ve İZSU bizlere bağlı. Yani aslında İzmir'de bütün işleyişi sağlayacak alanların tamamı bu toplu sözleşme içinde yer alıyor. Pazarlık masasında istediğimiz noktaya gelemediğimiz zaman tabii ki grev kartını kullanacağız."

 YÜZDE 50'SİNİ ALABİLECEKLER
Çalıştıkları gün üzerinden ücret alındığını belirten Topal, yeni hazırlanan sözleşmeye konulan madde ile hastalık sürecinde maaş kesintisinin daha düşük olacağını belirtti. Topal, "Pandemide sağlık tedbirlerini Belediye en üst düzeyde aldı. İlk başta Türkiye'de tüm kurumlarda bir aksaklık yaşandı ancak sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT çok üstün bir performans gösterip tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Tabi bu süreçte bir de bizlerin çalışamadığı günlerde işçilerimizin kayıpları olmaya başlamıştı.  Hasta olan arkadaşlarımızın hak kayıpları oluşuyordu. Bizde bu konuyla ilgili bir madde koyduk ve masanın ucunda bulunan yetkililerde bu konuya olumlu yaklaştı. Bu madde ile arkadaşlarımız hastalıktan dolayı evde kaldıkları süre boyunca daha önce alamadıkları ücretlerinin yüzde 50'sini alabilecekler" diye konuştu.

 
Pandemi kısıtlamaları iklim değişikliğini etkileyecek mi?
 
Karaçorlu'dan Kültürpark yorumu: Daha geniş kesimler tarafından korunmalı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yolcu 11 Mart 2021 Perşembe 13:23

Aynı masada oturuyoruz Aynı işi yapıyoruz Yanlarla beraber toplam yıl içinde aldığımız her şeyi ekleyip 12 ye böldüğümde iş arkadaşlarımızın aldığı maaşının yarısına ulaşamıyoruz. Mühendis/Mimar/Şehir Plancıları boşuna okumuşuz. Aldığımız sorumluluklar aynı fiyatlar yarı yarıya bile değil. Hani Eşit İşe Eşit Ücret ??????

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet Şen 8 Mart 2021 Pazartesi 08:18

En düşük maaşın 4000 TL olduğunu söylemek doğruları yansıtmamaktır.3.200 TL maaş alan her ay maaşından %30 kesinti olan bir işçi olarak yazıyorum.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 7 Mart 2021 Pazar 11:53

Her fırsatta tüik'in hesaplamış olduğu enflasyon oranına haklı olarak itiraz eden chp, iş kendi çalışanına zam yapmaya gelince chp çatısı altında siyaset yapan bir başkanın tüik verilerini baz alması hangi partinin zihniyetine sahip olduğuna dair ışık tutmaktadır. Chp, işine geldiği zaman akp gibi darvranmaktan vazgeçmelidir.

Yorumu oyla      2      3  
zfg 7 Mart 2021 Pazar 11:16

Senin memurdan farkın ne?Kapının önünde binlerce işsiz bekliyor.

Yorumu oyla      2      3  
İzenerji 7 Mart 2021 Pazar 10:42

Eşit işe eşit ücret

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandemi kısıtlamaları iklim değişikliğini etkileyecek mi?
Yeni bir araştırmada, pandeminin uzun dönemli olarak iklim değişikliği ...
Üniversitelerdeki kadın akademisyen sayısı artıyor
Yükseköğretim Kurulu verilerine göre, Türkiye'deki 170 bin 561 akademisyenin ...
Sokağa çıkma kısıtlamasında, alkollü ve ters yönde yakalandı!
İzmir'in Konak ilçesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ...
 
İzmir için kara rapor!
2020 yılı için hazırlanan iş cinayeti raporlarına göre Türkiye’de 2 bin ...
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte öfke yönetimi
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte öfke yönetimi
Mehmet KARABEL yazdı... Ya bugün ölürüz, ya vatan kurtulur!
Mehmet KARABEL yazdı... Ya bugün ölürüz, ya vatan kurtulur!
 
Eski eşini, kızının gözü önünde sokakta dövdü!
Samsun'da, İbrahim Z. (27), 3 yıl önce boşandığı eski eşi E.M.'ye (24) sokak ...
İzmir'de kafelere korona denetimi
İzmir'de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede kontrollü normalleşme ...
Konya'da eğlence mekanına baskın: 64 kişiye ceza!
Koronavirüs vaka artışında kırmızı kategoride olan Konya'da denetimlere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva