HABERLER>SAĞLIK
31 Ağustos 2015 Pazartesi - 11:49

4 yıl önce dondurulan kök hücreleri imdadına yetişti

Bundan 6 yıl önce bir kanser türü olan Multipl Miyelom tanısı konulan, 4 yıl önce kemik iliği kök hücre nakil olan 55 yaşındaki Fadıl Yavuz'a, hastalık nüksedince dondurulmuş yedek kök hücrelerle ikinci nakil gerçekleştirildi. 4 yıl önce dondurulan kök hücrelerin çözülerek hastaya nakledildiği belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, "Hastamız şanslıymış, çünkü hastalardan her zaman kök hücre toplamak mümkün olamıyor. Yedek kök hücreleri tedavi için yeni şans, yeni umut oldu" dedi.

4 yıl önce dondurulan kök hücreleri imdadına yetişti

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yaşayan 8 çocuk 3 torun sahibi Fadıl Yavuz, 6 yıl önce sürekli kilo kaybetme ve ayak tabanlarında yanma şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu söyledi. İzmir Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Multipl miyelom (Kemik iliği kanseri) tanısı koyulan Yavuz burada kemoterapi gördü, tedavi ve kontrolleri yapıldı. 2 yıl sonra kemik iliği kök hücre nakli olması için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hematoloji Profesörü Filiz Büyükkeçeciler'in hastası olan Yavuz'dan kök hücre toplandı ve nakil yapıldı.
 
DONDURULAN KÖK HÜCRELERİ İMDADINA YETİŞTİ
4 yıl önce gerçekleşen naklin ardından kendini çok iyi hissedip bir daha doktora ve hastaneye gitmediğini belirten Yavuz, 7- 8 ay önce hastalığının ilk başındaki benzer belirtiler üzerine telefonla doktorunu aradı. Doktorunun 'zaman kaybetmemesini' istediği Yavuz, İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi'ne başvurdu. Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeciler ve Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü tarafından yapılan tetkikler sonucunda Yavuz'un hastalığının nüksettiği ortaya çıktı. Yeniden nakil kararı verildi. Yavuz'un 4 yıl önce dondurulmuş, yedekte bekletilen kök hücreleri ikinci nakil için imdadına yetişti.  Aferez Teknik Sorumlusu Biyolog Okan Fırat O tarafından çözdürülen yedek kök hücreler 24 Ağustos'ta Fadıl Yavuz'a nakledildi.
 
İKİNCİ NAKİL ŞANSI OLDU
İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Hematolog Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, 'yedek kök hücre ve nakil' konusunda şunları söyledi: "Otolog nakil planlanan bir hastadan, en az iki kez nakil yapmaya yetecek kadar kök hücre toplanması önerilir. Bunda iki amaç vardır; risklere karşı dozu yüksek vermeden 6 ay veya bir yıl arayla ikinci kez nakil yapmak ya da nüks halinde tekrar nakil yapmak. Bu kök hücreler hastadan toplandıktan sonra donduruluyor. Ve çözülerek hastaya naklediliyor. Her zaman her hastadan yeteri kadar kök hücre toplamak mümkün olamıyor. Bu hastanın böyle bir yedeği olmasaydı tekrar toplama işlemine gidilecekti. Ancak hastanın daha önceki nakilde ve nükste kullanılan kemoterapötik ilaçlar kök hücre toplanmasını zorlaştırıyor, bazen de ortadan kaldırıyor. Böyle bir risk vardı, kök hücre toplayamayabilirdik. Hastamız çok şanslı ki 4 yıl önce EÜ Hastanesi'nde iki defalık kök hücre toplanıp dondurulmuş. Yedeğini kullandık, nakile başlandı. Kemik iliğinin çalışmasını bekliyoruz. Hastamızın şu an durumu iyi."
 
'İYİLEŞTİM DİYE KONTROLLERİMİ AKSATTIM'
Öte yandan ilk kök hücre naklinden sonra sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve doktora gitmeyi ihmal ettiğini belirten Yavuz şunları anlattı: "Tabii bu çok büyük hataydı, doktorumun söylemesine karşın kontrollerimi çok aksattım. Ama tedavi sürecinde çalışamaz hale gelince evimi, arabamı satmak zorunda kaldım. İki çocuğum üniversitede okuyordu. Ekonomik sıkıntılardan, sağlığım da iyi diye 3 yıl hiç doktora gitmedim. Meğer hastalık sinsi sinsi hortluyormuş, aynı belirtiler yeniden ortaya çıktı. Daha önce toplanmış olan kök hücreler sayesinde ikinci nakil gerçekleşti. Çok şanslıyım, aynı süreçleri bir daha yaşamadım, belki hiç hücre de toplanamayabilir, durumum zora girebilirdi. İlk nakilde olduğu gibi bundan da iyi sonuç alacağımıza inanıyorum ve tüm doktorlarıma, hemşirelerime teşekkür ediyorum."(dha)
 

 
Şehit polisin fenalaşan annesi hastaneye kaldırıldı
 
İEF’de Funda Arar rüzgarı esti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıllarca mücadele ettiği hastalıktan nakille kurtuldu
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde, Kanser Erken Tanı Merkezleri'nin kurulumu, ...
Uzmanında zayıflama hapı çıkışı: Zarar gören hakkını aramayınca...
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Petek, ...
İzmir’de ‘yüzyılın yatırımı’ 9 Eylül’de açılıyor
İzmir’de 9 Eylül’de açılacak Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ...
 
Karaturp böbrek taşına birebir!
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları ...
Dikkat: ‘Susuzluk’ öldürebilir!
Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baturalp Abduşoğlu, ...
Bilinçli Sağlık Platformu’nun ilk durağı İzmir: Hayati uyarılar
Bilinçli Sağlık Platformu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, sağlıkta bilgi ...
 
Çeşme’deki ‘Çizgenakat’ isyanında bakanlıktan açıklama: Mevzuat gereği…
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Çeşme’deki yeni devlet hastanesinin ...
Terör olayları psikolojileri bozdu!
Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Dr. Hasan Semih Bilgin, ...
Kemalpaşa Kızılay’dan geleneksel sünnet töreni
İlçede tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları neşeli bir organizasyonla sünnet ettirildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva