HABERLER>SAĞLIK
5 Mart 2012 Pazartesi - 08:13

4 aylık Hasret Bebek'e İran'dan yeni hayat!

İran'da organları bağışlanan çocuğun kalp kapağı, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde ölümle pençeleşen Hasret Su bebeği hayata döndürdü

4 aylık Hasret Bebek e İran dan yeni hayat!

İZMİR - Türkiye ve İran sağlık bakanlıkları arasında jet anlaşmanın ardından kapak, Prof. Dr. Atay ve ekibi tarafından minik kıza başarıyla nakledildi.
 
Yeni Asır’dan Erkan Doğan’ın haberine göre, İran'da organları bağışlanan bir yaşındaki çocuğun kalp kapağı, Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi'nde ölümle pençeleşen ve yaşamı uygun kapak bulunmasına bağlı olan 4 aylık Hasret Su bebeğe hayat verdi. Türkiye ve İran Sağlık Bakanlıkları arasında jet hızıyla imzalanan anlaşmanın ardından -80 derecede buz içerisinde saklanarak İzmir'e getirilen kapak, EÜ Hastanesi'nde Prof. Dr. Yüksel Atay ve ekibi tarafından, kalbinde iki delik ve bir kalp kapaksız dünyaya gelen minik kıza başarıyla nakledildi.
 
Türkiye'de Hasret Su'ya uygunlukta küçük kapak bulamadıklarını belirten Atay, "Küçük kızın yaşamı bu kapağın bulunmasına bağlıydı. Türkiye'de çocuk organ bağışı olmadığı için bu kadar küçük kapak bulamıyoruz. Bakanlıkların hızlı anlaşmasının ardından İran'dan gelen kapağı Hasret Su'ya taktık. Sağlığı çok iyi olan kızımızı taburcu ettik" dedi. Bankacı anne ve baba, "Çocuklarının organlarını bağışlayan İranlı aileye minnettarız, onlarla tanışmak istiyoruz" dedi.
 
BAKANLIĞI ARADI
Bankacı Nurcan (41) - Ahmet (43) Keskin çiftinin ilk bebekleri Hasret Su 4.5 ay önce dünyaya geldi. Yapılan tetkiklerde şirin bebeğin kalbinde iki delik ve akciğerine temiz kanı taşıyan kapak olmadan dünyaya geldiği anlaşıldı. Küçük Hasret'in hayatı ona uygun bir kalp kapağın bulunmasına bağlıydı. EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay, küçük kıza uygun kalp kapağı bulmak için çalışma başlattı. Kendi kliniklerindeki 'Homogreft Bankası'nda da Hasret'e uyabilecek küçük kalp kapağı yoktu. Sağlık Bakanlığı'na bu konudaki ihtiyacı Hasret henüz dünyaya gelmeden resmi yazı ile bildiren Atay, bakanlık ile yeniden irtibata geçti ve Hasret'in hayatının kapak nakline bağlı olduğunu ve durumun acil olduğunu bildirdi.
 
KALBİ 99 DAKİKA DURDU
Bunun üzerine T.C. Sağlık Bakanlığı, küçük kıza uygun kapağın bulunduğu İran Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçti. İki bakanlık arasında jet hızıyla bir protokol imzalanarak, İran Homogreft Laboratuvarı'ndaki kalp kapağı ve benzeri dokuların Türkiye'ye getirilerek kullanılmasının önü açıldı. İranlı doktorlar, 15 Şubat 2012 tarihinde -80 derecede dondurulan kapağı İzmir'deki EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne getirdi.
Kapağı teslim alan Atay, Azrail ile savaşan minik Hasret Su'yu hemen ameliyata aldı. Operasyon sırasında 99 dakika kalbi durdurulan Hasret Su, kalp akciğer pompasına bağlı olarak yaşamını sürdürdü. O sırada Atay ve ekibi, İran'dan getirilen kapağı, küçük kızın kalbine taktı. Doktorlar, Hasret Su'nun kalbindeki iki deliği de kapattı. Minik kız, İran-Türkiye ekseninde gelişen dayanışma sayesinde hayata sımsıkı sarıldı. Hasret Su, Atay'ın yaptığı son kontrolün ardından 2 Mart günü hastaneden taburcu oldu.
 
'Hiç zamanımız kalmamıştı'
Hasret Su Bebek'in 'Turungus Artiyozis Tip 1' isimli bir kalp hastalığıyla dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. Atay, "Bu hastalıkta kalpten akciğer giden pulmoner kapak olmuyor. Ve akciğere giden damarlar, vücuda temiz kan taşıyan aortun içerisinden çıkıyor. Yani iki damar tek kökten çıkıyor. Akciğere kirli kanı götüren kapak ise hiç oluşmamış oluyor. Küçük kızın ayrıca kalbinde iki delik vardı. Bulabildiğimiz en erken dönemde ameliyat edilmesi gerekiyordu" dedi.
"4 bin 600 gram ağırlığındaki Hasret'e acil olarak bir kalp kapağı bulmalıydık" diyen Atay, minik kızın filmleri aratmayacak yaşama tutunma öyküsünü şöyle anlattı:
 
TÜRKİYE'DE YOK
"Ya sığır kapağı ya da kadavradan bir kapak onu hayata döndürecekti. Sığır kapağının en küçüğü 12 milimetre çapındadır. Bu büyüklükteki bir kapak Hasret Su'nun kalbine uymuyordu. Hasret Su'ya uygun, 11 militmere çapındaki insan kapağını İran Sağlık Bakanlığı'na ait Homogreft Bankası'ndan bulduk. 1 yaşında organları bağışlanan bir çocuktan alınmış bir kapaktı. Bu bebek dünyaya gelmeden önce, Türkiye'de küçük çocuklarda organ bağışı olmadığı için küçük kapakları Sağlık Bakanlığı'na resmi yazı yazarak İran'dan talep etmiştik. Hasret Su'nun acil kapağa ihtiyacı olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı ile İran Sağlık Bakanlığı arasında anlaşma imzalandı. Kapak İran'dan getirildi. 15 Şubat 2012 tarihinde İran'dan gelen kapağı Hasret Su'ya naklettik. Kalbindeki iki delikten birini diktik, diğerini de yamayla kapattık. Hasret Su'nun ameliyat sırasında 99 dakika kalbini durduk. Kalp akciğer pompasına bağlı olarak yaşamını sürdürdü."
 
'AVRUPA'DA BULAMADIK'
Prof. Dr. Atay, Avrupa, Afrika ve Asya'da kemik, kalp gibi insan dokularının saklandığı doku bankaları birlikleri bulunduğunu belirterek, "Biz ihtiyaç duyduğumuz çocuk kalp kapakçıklarını almak için Avrupa'daki bankaya başvurmuştuk. Ancak tahmin ettiğim kadarıyla kendilerinin de ihtiyacı olduğu için bize kapak vermediler. Yaptığımız araştırmada Asya Birliği'ne bağlı İran'da çocuk kalp kapakçıklarının saklandığını öğrendik. Sağlık Bakanlığı'na bu kapakların ülkemize getirilmesi için resmi yazı yazdık" dedi. Prof. Dr. Atay, şöyle konuştu: "Hasret Su bebeğin acil kapağa ihtiyacı olunca Sağlık Bakanlığımız ile yeniden görüşmelerde bulunduk. Bakanlık da, İran Sağlık Bakanlığı'ndan Hasret için gerekli kalp kapakçığını istedi. İki ülkenin sağlık bakanlıkları arasında acil olarak bir protokol imzalandı. Hasret Su için uygun kalp kapağı, Kish şehrinden İranlı doktorlar tarafından İzmir'e getirildi. İki ülke arasında yapılan bu protokolle İran'dan talep ettiğimiz kalp kapakçıklarını alabileceğiz. Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum."
 
'İran'a gidip bağış yapan aileye teşekkür etmek istiyoruz'
Hasret'in bankacı anne ve babası, İran ve Türkiye sağlık bakanlıklarına ve doktorları Prof. Dr. Atay'a minnettar olduklarını belirtti.
 
'TANIŞACAĞIZ
Minik kızlarının yaşama tutunması nedeniyle büyük mutluluk yaşayan Nurcan-Ahmet Keskin çifti, "Kızımıza hayat İran'dan geldi. İran'da organ bağışında bulunan aile ile tanışmak istiyoruz. Onlar da kabul ederse İran'a gidip, aileye teşekkür etmek istiyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnatçı hıçkırık hastalık habercisi olabilir
48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, akciğer ve beyin tümörü ...
Karın yağlarıyla kafatası yaptılar
İngiltere'de su borusundan düştükten sonra kafatasının bir kısmı alınan ...
Bu besinler selülitten kurtarıyor
Bahar aylarına yaklaştığımız şu günlerde, kıştan kalma portakal kabuğu ...
 
Çift kol ve bacak nakli 'kaçak' çıktı!
Sağlık Bakanlığı'nın Şevket Çavdar'ın ölümüyle sonuçlanan operasyon için ...
D vitamini eksikliğini ciddiye alın!
Vücudun kalsiyum ve fosfor dengesini korumaya yardımcı olan D vitaminin ...
Obezite meme kanserini 4 kat arttırıyor
İzmir'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ...
 
Bunun adı vicdansızlık: Sahte kanser ilacı sattılar!
Türkiye’de merdivenaltı olarak sahtesi üretilen kanser ilacı Avastin’in ...
Kızılay araçları yeniden Konak ve Karşıyaka’da
Büyükşehir ve Karşıyaka belediyelerinin koyduğu yasak kalktı. Kemeraltı ...
Gamze, içini milyonlara döküyor
İzmir'de 3 yaşındaki oğlu Atakan'a yazdığı mektupla tüm Türkiye'nin kalbini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva