HABERLER>DÜNYADAN
22 Mart 2010 Pazartesi - 00:00

''Türk Ordusu'nun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz''

The Wall Street Journal'da yer alan "Türkiye'nin Siyasi Devrimi" başlıklı makalede, "Türkiye'de görülmemiş ve ordunun ülkenin siyasi yaşamı üzerindeki vesayetinin kaldırılmasına doğru götüren siyasi bir dramanın" yaşandığı yorumu yapıldı.’

''Türk Ordusu'nun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz''

The Wall Street Journal'da yer alan "Türkiye'nin Siyasi Devrimi" başlıklı makalede, "Türkiye'de görülmemiş ve ordunun ülkenin siyasi yaşamı üzerindeki vesayetinin kaldırılmasına doğru götüren siyasi bir dramanın" yaşandığı yorumu yapıldı.’
 
NEW YORK - Türkiye'de gelişmeler yurtdışında haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. Son olarak The Wall Street Journal gazetesince yayımlanan, "Türkiye'nin Siyasi Devrimi" başlıklı, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ve Lehigh Üniversitesi Profesörü Henri Barkey imzalarını taşıyan makalede, "Türkiye'de görülmemiş ve ordunun ülkenin siyasi yaşamı üzerindeki vesayetinin kaldırılmasına doğru götüren siyasi bir dramanın yaşandığı" yorumu yapıldı. "Gözaltılarla sarsılan Türk ordusunun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz" görüşü dile getirildiği makalede AKP'nin Türkiye'yi demokratikleştirmek için çok şeyler yaptığını belirtilmekle birlikte partinin "kavga çıkartma" eğiliminin olduğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da "giderek daha otoriter, eleştirileri hor gören bir lidere dönüştüğü" eleştirilerine de yer verildi.
 
ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği "Türkiye'nin Siyasi Devrimi" başlıklı bir makale yayımladı. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ve görüşleriyle zaman zaman tartışma yaratan Lehigh Üniversitesi'nin uluslar arası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey imzalarını taşıyan makalede, "Türkiye'nin sivil-askeri mücadelenin küresel siyasi anlamı var" spotu kullanıldı.
 
Makalede şu görüşler dile getirildi:
"Türkiye'de görülmemiş ve ordunun ülkenin siyasi yaşamı üzerindeki vesayetinin kaldırılmasına doğru götüren siyasi bir drama göz önüne seriliyor. Eğer iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP), önemsiz dini konulardan kaçınarak ve kendi demokrasisini güçlendirerek Türkiye'nin tırmanan kutuplaşmanı azaltmada başarılı olursa İslam dünyası üzerindeki etkisi, dokunulur olmasa da, çok büyük olabilir."
 
Bu konuda Türkiye'nin dostlarının da kendi tutumlarını açıkça belli ederek katkıda bulunabileceğini de ifade eden Abramowitz ve Barkey, makalede Türk ordusunun 2002 yılındaki seçim zaferinin ardından AKP'nin, Türkiye'yi Atatürk'ten miras kalan laik demokrasiden daha dindar ve otoriter bir devlete dönüştüreceğinden kaygılanmaya başladığını belirterek, "Şimdi bildiğimiz gibi bazıları da yeni hükümete karşı komplo kurmaya başladı" diye savundu.
 
’“GÖZALTILARLA SARSILAN ORDUNUN SERT BİR YANIT VERMESİ DIŞLANAMAZ’”
Makalede AKP'nin ise, Türkiye'yi İslami bir devlete dönüştürmediği ancak ordunun siyasi yaşamdaki rolüne sona erdirme konusunda uzun bir mesafe katettiği belirtilirken de makalede bunun "fevkalade" bir gelişme olarak nitelendirildikten sonra şöyle devam edildi:
"Gözaltılarla sarsılan Türk ordusunun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz. Üst düzey yargı ve savcılar, açıkça ordunun tarafında olmayı sürdürüyor, altları değilse de ve ordu, daha önce yaptığı gibi AKP'yi kontrol altına almak için Türk yargısına dayanabilir. Bu konuda başarılı olunursa da lirik bir zafer olur ve nihayet Türk siyasetinin sivilleşme sürecini değiştirmesi olasılığı pek yok."
 
’“TÜRK ORDUSU ÖNEMİNİ YİTİRMEZ, AKP İÇİN DİKEN OLMAYI SÜRDÜRÜR’”
Buna karşın, istikrarsız bir bölgede büyük bir güç olan Türk ordusunun öneminin yitirmeyeceğini de belirten yazarlar, "Bağımsızlığını büyük ölçüde koruyacak ve AKP için bir diken olmayı sürdürecek. Ama hükümetleri kuran güç olma günleri sonuna yaklaşıyor" yorumunu da yaptılar.
 
’“DAVALARIN AKP İÇİN DE BİR BEDELİ OLDU’”
WSJ tarafından yayımlanan makalede askerlere yönelik davaların yarattığı "felç ve şaşkınlığın da AKP açısından da bir bedeli olduğu" savunulurken de "Parti, en popüler ve en güçlü parti olmayı sürdürüyor ancak her zamankinden kırılgan ve oy oranı düşüyor" görüşünü de öne sürüldü. Makalede AKP ile ilgili olarak şu savları da dile getirildi:
"AKP, Türkiye'yi modernize etmek ve demokratikleştirmek için pek çok şey yaptı. Sadece muhafazakar ve dindar bir parti başarabileceği şeyler. Ancak giderek daha mücadeleci olan stili ve anlamlı ekonomik ve siyasi reformlar yapmak yerine içte kavga çıkartma eğilimi, popülaritesinin azalmasına katkıda bulundu. Çok güçlü olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da giderek daha otoriter, eleştirileri hor gören bir lidere dönüştü."
 
ERMENİLERE YÖNELİK TEHDİT EDİCİ ÇIKIŞ
Bu çerçevede Erdoğan'ın İran nükleer programı ve İsrail konularındaki tutumuna dikkat çekildiği makalede siyasi bir partinin sadece dış politika ile ayakta kalamayacağı belirtilirken AKP'nin dış politikasına yönelik eleştirilere de yer verildi.
 
Makalede, "Sayın Erdoğan'ın, bazı ülkelerde 1915 Ermeni Soykırımını tanıyan tasarıların kabul edilmesinin misillemesi olarak 'Türkiye'de kaçak olarak yaşayan 100 bin Ermeni'nin tümünü sınır dışı etme yönündeki çarpıcı tehdit edici çıkışı, Türkiye'nin komşu Ermenistan ile barışmadaki samimiyetini sorgulanmasına neden olabilir ve yurt içinde de eleştirilere yol açtı."
 
’“TÜRKİYE’’NİN TRAJEDİSİ, AKP’’YE MEYDAN OKUYACAK MUHALEFETİN YOKLUĞU’”
WSJ'de yer verilen makaleme muhalefetin durumuna değinilirken de "Türkiye'nin trajedisi, AKP'ye meydan okuyacak ciddi bir muhalefeti olmayışıdır. Bunun sonucunda ortaya çıkan boşluk genellikle ordu tarafından dolduruldu. Muhalefetin ektin bir biçimde ekonomik veya yargı reformuna odaklanamaması, iktidardaki parti için büyük bir nimet olmuş olabilir ancak Türk demokrasisini ciddi olarak zedeledi" yorumu da yapıldı.
 
AKP'nin Batı'dan övgü alsa da Batı'nın tereddütlerine de dikkat çekildiği makalede "AKP, samimi bir serbest Pazar partisi olsa da geleneksel anlamla liberal bir parti değil. Sayın Erdoğan, partisini demir yumruğu ile yönetiyor. AKP'nin de kendisine muhalefet edenlerin ihtiyaçlarına da ayıracak pek zamanı olmadığı gibi görünüyor. Laiklik yanlısı grupların, özellikle kadınların meşru korkularını görmezlikten geldi ve medyayı reform etmekten çok onu kontrol altına alma eğilimini gösteriyor" görüşleri de öne sürüldü.
 
Kürt açılımı gibi bazı alanlarda atılan adımlara rağmen pek bir ilerleme sağlanmadığına da işaret edilirken AKP'nin uzun bir süre "otoriter" Anayasayı ve haksız seçim uygulamalarını değiştirme gereğini görmezlikten geldiğini, gerçekten laik bir parti olduğunu kamuoyuna açıkça belli etmediği savunuldu.
 
Morton Abramowitz ve Henri Barkey, "Türkiye, sadece AKP, kendisini yeniden şekil verir ve Türkiye'yi daha iyi işleyen bir demokrasi haline getirme sözüne uygun bir biçimde hareket ederse ilerleyebilir" de dedikleri ortak makaleye son verirken bu uyarı da yaptılar:
 
"Batı şimdiye kadar AKP'yi övdü ancak, Türkiye'nin AB ve daha geniş demokratik dünyanın bir parçası olabilmesi için esas olan büyük değişimleri ilan etmekten kaçınarak Türklere iyilik yapmıyor. Eğer AKP o mesajı duymaz ve kulak asmazsa, Türkiye'nin Batılı dostlarının görmekten nefret edeceği bir durum yaratabilir. Otoriter bir toplumun yeniden ortaya çıkışı veya belki ordunun geri dönüşü." (ANKA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Türkiye İran’’la bir ittifak inşa ediyor’’
Ortadoğu'da durumun "korkunç" olduğu, Obama Yönetiminin, Kudüs'teki ...
Japon hükümeti: Biraz tatil yapın!
Japon hükümeti ’“işkolizm’” ile mücadeleye geçti. Hükümetin hedefi 2017’’ye ...
''Çözümsüzlükte Türkiye'nin de parmağı var''
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İran ile yaşanan nükleer ...
 
Mucize: Uçak ormana indi ölen yok!
Mısır'dan Rusya'ya dönen uçak havaalanı yanındaki ormanlık alana ...
Birleşmiş Milletler'e şok suçlama!
Independent gazetesi Bangladeş'te 20 milyon kişinin arsenikli su içtiğini ...
Chavez: İnternette komplo var!
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkede interneti sansürleyerek muhalefeti ...
 
Okula uçarak gidiyorlar!
Kolombiya'daki bir köyde yaşayan çocuklar, okula gidebilmek için her ...
Obama’’nın tarihi zaferi
ABD Temsilciler Meclisi, Barack Obama'nın çok önem verdiği sağlık ...
Papa özür diledi ama’…
Papa 16. Benediktus, İrlanda’’yı sarsan "çocuk tacizi" skandalında merakla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva