HABERLER>POLİTİKA
12 Temmuz 2018 Perşembe - 12:19

23 yıllık acı... CHP heyeti Srebrenitsa'da

Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman için Srebrenitsa'da anma programları düzenledi. Program CHP'li vekiller de katıldı.

23 yıllık acı... CHP heyeti Srebrenitsa da

Bosna Hersek’de 23 yıl önce meydana gelen ve 8372 kişinin, Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından katledildiği ve 35 kurbanının da toprağa verileceği Srebrenitsa’daki anmaya CHP’yi temsilen; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bayrampaşa İlçe Başkanı Remzi Albayrak ve Bayrampaşa İlçe Dışişleri Komisyonu üyesi Refik Akova’dan oluşan heyet katıldı.

SREBRENİTSA’DA NE OLMUŞTU?
1995 yılında Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti. Soykırımda, BM'ye bağlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin Bosnalı Müslüman erkek yetişkin ve çocuk, Sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü. Katliamın yaşandığı gün Ratko Mladic şu sözleri söylemiştir: “Büyük Sırp kutsal gününün öncesindeyiz. Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi.” Bu cümle Srebrenitsa’nın kaderini tayin etmiştir. 8372, 12-77 yaş arası erkek sivil Boşnak topluca katledilmiştir. Kadınlar ise tecavüz ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Bosnalı Sırp askerler Boşnakların bazılarını toplu infaz yerlerinde, bazılarını yollarda, bazılarını dağlarda, katliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurarak hunharca katletmişlerdir. Katledilen masum siviller toplu mezarlara gömülmüşlerdir. Daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kepçelerle parçalanarak çıkartılıp, kimlikleri tespit edilemesin diye sayıları tahmini 64 olan toplu mezarlara gömülmüştür.

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEN 35 SİVİL ANIT MEZARLIĞA DEFNEDİLİYOR
Her yıl toplu katliamın yaşandığı 11 Temmuz günü toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlik tespitleri yapılan kurbanlar anma töreninin ardından anıt mezarlığa defnediliyor. Bu yılda kimlikleri tespit edilen 35 kurban kimlik tespitinin yapılmasının ardından anıt mezarlığa defnedildi.

Katliamın 23.yıldönümünde anmaya katılan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır yaptığı açıklamada; “Soykırım tüm dünyanın kabul ettiği bir insanlık suçudur. Bizim Türk Ceza Kanunu’muzun 76.maddesinde de, ‘Soykırım; Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yok edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı, kasten öldürme, kişinin bedenine ya da ruhsal bütünlüğüne ağır zarar verme, gruba ait çocukların bir başka gruba zorla nakledilmesi soykırım suçunu oluşturur’ diye açıkça ifade edilmiştir. Bir Milletvekili ve her şeyden önce bir “İnsan”  olarak belirtmek isterim ki; gerçekleşmiş olan bu katliam insanlığın yaşamış olduğu bu yerkürede kara bir leke, bir utanç olarak anılmaya devam edecektir. Birleşmiş Milletler’in göz yumduğu, Dünyanın gözü önünde, Avrupa'nın göbeğinde 8372 masum canın katledildiği ‘Srebrenica Soykırımı’nı unutmadık ve unutturmayacağız. Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızı anarken, bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını diliyorum” dedi.

 
Ünlülerin kabusu! Şantaj yapmışlar
 
Bakan Albayrak'tan flaş enflasyon açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muharrem İnce bugün sessizliğini bozacak!
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kurultay tartışmalarına ilişkin ...
CHP Bornova’da kriz aşıldı… Başkan Güven: Yolumuza devam ediyoruz!
İlçe Başkanı Asım Güven, yönetimin düşürülmesi için eski Başkan Kavalar ...
NATO bildirisinde çok önemli Türkiye detayı!
NATO Zirvesi sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, "Türkiye'ye yönelik ...
 
Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı istifa etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Ali Arif Özzeybek ...
Başkan Erdoğan'dan Srebrenitsa mesajı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden Srebrenitsa katliamının ...
CHP'li Bakan'dan kabine değerlendirmesi: Mücadele etmek boynumuzun borcu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı ...
 
CHP ve İP'nin meclis başkan adayı belli oldu
CHP'nin Meclis Başkanı adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak oldu. ...
Dışişleri'nden Almanya'ya 'derin devlet' vurgusu!
Dışişleri Bakanlığından Almanya'da 8’i Türk 10 kişinin öldürüldüğü NSU ...
CHP’li eski Başkan Güven yaşadığı kırılmayı anlattı: Genel merkez İzmir’i dışlamıştır!
İzmir İl eski Başkanı Güven Genel Başkan Kılıçdaroğlu’ndan kopuşu için, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva