HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2017 Çarşamba - 09:21

23 milyar TL'ye yeniden yapılandırma

Meclise geçtiğimiz hafta gönderilen kanun teklifi ile sigorta primleri yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor.

23 milyar TL ye yeniden yapılandırma

Meclis gündemine gelen prim yapılandırması kapsamında neredeyse bütün sigorta primleri var. 2017 yılı Mart ayı öncesinde ödenmesi gereken 4/a, 4/b ve 4/c sigorta primleri yeniden yapılandırılacak. Bu sayede, SGK’ya prim borcu bulunan işverenler teşviklerden yararlanabilir hale gelecekler. Yürürlükte olan sigorta prim teşviklerinden SGK’ya prim borcu olan işverenler yararlanamıyor. Borç yapılandırması kapsamında borcunu yapılandıran ve ödemeye başlayan işverenlerin teşviklerden yararlanması söz konusu olacak.

Bağ-Kur’lu da kapsamda

Prim yapılandırması kapsamında kendi primini ödeyen 4/b’liler, yani eski adıyla Bağ-Kur’lular da var. Kendi dükkânı olan küçük esnaf çoğu kez kirasını ödeyip, giderlerini karşılıyor fakat sigorta primlerini ödemeye imkân bulamıyor. İşte bu nedenle, birikmiş sigorta primi borcu bulunan Bağ-Kur’lular da kapsama alındılar. Borç yapılandırması kapsamında primlerini ödeyen Bağ-Kur’lular emekli olabilecekler veya sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecekler. Geçmiş dönemde Bağ-Kur’lu çalışması olan ancak primlerini ödeyememiş kişiler bugünlerini emekliliklerinde değerlendirme şansına kavuşacaklar.

İsteğe bağlı sigortalılar da kapsamda

Prim yapılandırması kapsamında isteğe bağlı sigortalılar da var. 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kur’lu olarak değerlendiriliyorlar. Bu çerçevede, kendi primini ödeyen isteğe bağlı sigortalıların 2017 yılı mart ayı öncesinde ödenmemiş primleri de yapılandırma kapsamında. Diğer yandan, şu an uygulanmayan topluluk sigortası çerçevesinde prim borcu bulunan ve bu nedenle bu kapsamdaki günleri SGK’da gözükmeyen kişilerin de primleri yapılandırma kapsamında ödenebilecek.

1 Mart 2016 itibarıyla emekli olduktan sonra Bağ-Kur’lu olmayı gerektirecek şekilde çalışması olan kişiler için sosyal güvenlik destek primi kaldırılmıştı. Dolayısıyla, bu tarihten sonra emekli olarak köşede bir emlakçı dükkânı açan emeklinin maaşında bir kesinti yapılmıyor. Ancak bu tarihten önce emekli olup Bağ-Kur’a tabi çalışması bulunan ve bu nedenle SGDP ödemesi gerektiği halde ödemeyen kişilerin adına borç birikmişti. Bu kişilerden halen borcu olanlar, yapılandırmadan yararlanarak borçlarının gecikme zammı ve cezasını sildirerek taksitle ödeme imkânına kavuşacaklar.

Eksik işçilik tutarı

Borç yapılandırması kapsamında işverenlerin eksik işçilik tutarları da yer alıyor. Bu tutarlar üzerinden hesaplanan sigorta primleri, gecikme zammı ve cezaları da yapılandırma kapsamındaki borçlardan. Dolayısıyla, işverenler 2017 yılı mart ayı öncesindeki eksik işçilik tutarları için yapılandırmadan faydalanabilecekler. Prim yapılandırması kapsamında işverenleri ilgilendiren bir diğer husus ise idari para cezaları. Yapılandırma kapsamında 2017 yılı mart ayı sonuna kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları ve bu cezalara ilişkin gecikme zamları ve cezaları da yer alacak.

Öncekiler de geçerli

Daha önce hayata geçmiş borç yapılandırmalarından faydalanmakta olan kişilerden yapılandırması devam edenler, yeni yapılandırmadan yalnızca 1 Temmuz 2016 ila 31 Mayıs 2017 tarihleri için yararlanabilecekler.

Bu kişilerin yalnızca bu tarih aralığındaki borçlarının yeniden yapılandırılması söz konusu olacak. Meclis gündemine gelen kanun tasarısının yasalaşması gecikirse 31 Mayıs 2017 tarihi ötelenecektir.

Borç yapılandırması kapsamındaki borçlar için 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuru yapılması gerekecek. Yine Meclis’te kanunun yasalaşmasıyla ilgili süreç uzarsa, bu tarih de uzayacaktır.

Ancak tasarının yasalaşması sonrası kapsamdaki borçlar için bir an önce başvuru yapılması yerinde olacaktır. Bu nedenle, bu konudaki evraksal sürecin şimdiden başlatılması gerekmektedir.

Gecikme cezası ve zamları

Prim borcu yapılandırması çerçevesinde kapsamdaki borçların gecikme zammı ve cezasının tamamı silinecek.

Borç asılları Yİ-ÜFE oranında güncellenecek ve peşin veya taksitle ödenebilecek. Borcun peşin olarak ödenmesi halinde Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan güncelleme miktarının yüzde 50’si kadar indirim yapılacak.

Borcun taksitle ödenmesi halinde ise seçilen taksit sayısına göre vade uygulanacak. Borcun 36 aya kadar taksitlendirilmesi mümkün olacak. (NTV)

 
Urla'nın 'bostan korkulukları' festivale hazırlanıyor
 
Türk Büyükelçiliği önünde gergin dakikalar...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elektrik kesintileri tarih olabilir!
Pilot bölge olarak İstanbul Başakşehir'de hayata geçirilen yeni bir uygulama ...
Kamuya 61 bin 500 personel alınacak
2017 yılı için kamuya 20 bin öğretmen, 24 bin asker, 15 bin büro çalışanı ...
İzmir yeniden rotaya girdi: Kruvaziyer sevinci!
Kruveziyer turizminin dev şirketlerinden Carnival Corporation'un bünyesindeki ...
 
Dikkat: SGK borçları için son 16 gün!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Ünsal Kaya, “SGK’ya borcu ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat dönemi işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
Bakan açıkladı: Trafik ve HGS cezalarında yeni dönem
Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi ...
 
İzmir turizminin Nisan raporu umut verdi
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nce (ETİK) yayımlanan ...
İMEAK Medya Yarışması'nda ödülleri alan isimler beli oldu
Türk denizciliğini ileri götürmek, İzmir ve Ege Bölgesi’nde deniz kültürüne ...
Özdilek'ten Ramazan ayına özel kampanya
Özdilek, Ramazan ayında gerek sevdiklerinize güzel bir hediye sunmak, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva