HABERLER>GÜNCEL
2 Aralık 2019 Pazartesi - 08:31

23 kez şikayet etmişti: Ayşe böyle öldürülmüş!

Eskişehir'de eski eşi tarafından başına satırla vurularak öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın yaptığı her şikâyetin uzlaştırma bürosunagönderildiği ortaya çıktı. İstanbul Sözleşmesi'ne göre kadına yönelik şiddet olayında alternatif süreçler açıkça yasak.

23 kez şikayet etmişti: Ayşe böyle öldürülmüş!

Eskişehir’de yaşayan iki çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan (44), eski kocası Yalçın Özalpay'ın tehditleri ve hakaretleri nedeniyle 2017-2019 arasında 23 kez Eskişehir Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunup çok sayıda koruma kararı aldırmıştı. Dava dosyalarına göre Arslan'ın şikâyetleri üzerine eski koca hakkında 10 iddianame düzenlendi, 2 dosya birleştirme kararı ile, 1 dosya ise mükerrer kayıt nedeniyle kapatıldı. Ayşe Tuba Arslan'ın yaptığı 10 şikâyetine ilişkin de delil yetersizliği gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

CAYDIRICI CEZA VERİLMEDİ
Açılan davalar üzerinden yapılan incelemede ise mahkemelerin eski koca Özalpay hakkında caydırıcı bir cezaya hükmetmediği anlaşıldı. Özalpay'a yaralama ve tehdit suçundan Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılanda davada sadece 3 bin lira para cezası verildi. Kişilerin huzur ve sükununu bozma ile hakaret suçlarından Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada ise hükmün açıklanması geri bırakıldı. Hakaret suçlamasıyla açılan 3 ayrı davada ise Özalpay hakkında beraat karar verildi. Beş dava ise devam ediyor.

UZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILDI
Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre dava dosyalarındaki en çarpıcı ayrıntı ise Ayşe Tuba Arslan'ın her şikâyeti sonrasında dosyanın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca uzlaştırma bürosuna gönderilmesi. Yani Başsavcılık Ayşe Tuba Arslan ile katili kocasını sürekli uzlaştırmaya çalışmıştı. Örneğin Ayşe Tuba Arslan'ın 3 Mart 2019'daki şikâyetiyle eski eşi hakkında kasten yaralama suçundan soruşturma başlatılmış ancak savcılık bunu da uzlaştırmaya göndermişti. Uzlaştırmacılar gelecekte yaşanacak faciayı şu sözlerde raporda belirtmişti: "Müşteki Ayşe Tuğba Arslan uzlaşma istemediğini, çünkü şüpheli eski eşinin bu olay sonrasında da hâlâ tehdit ve hakaretlerine devam ettiğini, kendisini rahatsız etmeye devam ettiğini bildirmiştir."

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI
Arslan cinayetine ilişkin dosyayı takip eden avukatlardan Pınar Çelik Arpacı, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (İstanbul Sözleşmesi) hükümlerini anımsatarak, “Kadına yönelik her türlü şiddet olayında arabuluculuk, uzlaştırma ve diğer zorunlu anlaşmazlık giderme gibi alternatif süreçler açıkça yasaklanmıştır. Eskişehir Başsavcılığı İstanbul Sözleşmesi'ne aykırı olarak uzlaştırma işlemleri yapmıştır. Bu uzlaşma görüşmeleri hem Arslan'ın yeni saldırılara uğramasına zemin hazırlamış, hem uzlaştırma sürecinin uzunluğu eski eş hakkında dava açılma sürecini geciktirmiştir. Bu saldırı göz göre yaşanmıştır" dedi.

HSK, İHMAL İDDİASINI İNCELEYECEK
Eskişehir'de boşandığı eşi tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın, 5 Temmuz 2019'da Ankara Aile Mahkemesi'ne başvururak "Ölümün gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz" dediği ortaya çıkmıştı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, olayın incelenmesi için gerekli iznin verildiğini bildirdi. 

Yılmaz, Twitter hesabından, Arslan'ın öldürülmesi olayına ilişkin açıklamada bulundu. 

Olayla ilgili tüm ayrıntıların, soruşturmayı yürüten Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyu ile paylaşıldığını anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"HSK olarak söz konusu hususun incelenmesi için gerekli izin verilmiştir. İnceleme sonucunda ihmali görülen kamu görevlileri hakkında gereğine tevessül olunacağı ve sonucun yine kamuoyu ile paylaşılacağı hususu saygı ile duyurulur. Yargının tarafsız, hızlı ve adil işlediği, güven verdiği, birlik ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir hukuk devleti ve ülke çocuklarımıza borcumuz."

 
Başkanların WhatsApp grubunda neler yazıldı?
 
İzmir'de ev sahibi-kiracı kavgası cinayetle bitti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’e ilk karın düşeceği tarih belli oldu!
Aralık ayının başından itibaren İzmir’de hava sıcaklıklarında düşüş başladı. ...
Sporcuları taşıyan minibüs devrildi: 2 ölü, 15 yaralı!
Ordu'dan Yozgat'a maça giden hentbol takımını taşıyan minibüsün Yozgat'ın ...
Milyonluk araç hurdaya döndü
Antalya'da, Ukraynalı Mark First'in kullandığı yaklaşık 1 milyon liralık ...
 
Bakan Akar'dan NATO'ya mesaj: Buradayız!
Milli Savunma Bakanı Akar, Euronews için yazdığı makalede NATO'ya mesaj ...
Uyuşturucu parası vermeyen annesini öldürdü
Adana’da uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen Erol G.’nin (33), uyuşturucu ...
Kılıçdaroğlu'ndan sosyal yardım eleştirisi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu sosyal güvenlik haklarının iktidara gelmenin ...
 
Köy mezarlığını çiçek bahçesine çevirdi
Ödemiş ilçesinde Şükrü Kocabıyık (60), 5 dönümlük köy mezarlığını çiçek bahçesine çevirdi.
Pasaport polislerine yeni kıyafet
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü ...
Cumhuriyet Kadınları'ndan 5 bin fidanlık orman
TBMM Çevre Komisyonu CHP sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva