HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2017 Salı - 13:05

22 Yıldır kapanmayan yara: Srebrenitsa katliamı

Tarihin en karanlık dönemlerinden biri... Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bir katliam... Aradan 22 yıl geçti ama Srebranitsa yarası kapanmadı.

22 Yıldır kapanmayan yara: Srebrenitsa katliamı

Srebranitsa katliamı, II. Dünya Savaşı'ndan ardından yaşanan en büyük trajediydi.Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, “Krivaya 95 Harekatı”nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal etti. Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış bir katliama dönüştü..

71 SREBRENİTSA KURBANI BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

Çünkü Bosna – Hersek’in Srebrenitsa kentinde en az 8.372 kişi “Ratko Miladiç” komutasındaki ağır silahlı Sırp ordusu tarafından öldürüldü. Yapılan katliamda genç yaşlı demeden binlerce insan yaşamını yitirdi. Yapılan katliama Sırp ordusunun yanı sıra, Bosna-Sırp ordusunun “Akrepler” olarak bilinen özel birlikleri de katıldı. Ne Birleşmiş Milletler’in Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ne de kentte bulunan 600 Hollanda Barış Gücü askeri katliama mani olamadı.Yugoslavya’nın düşmesinin ardından, 1992 yılında Sırplar Yugoslav halklarına katliam uygulamaya başladı. Olaya müdahil olmak isteyen Birleşmiş Milletler 6 bölgeyi güvenli ilan etti ve bu bölgelerden biri de Srebrenitsa’ydı.

Savaştan önce 24.000 nüfusu olan bu kent mülteciler ve dışardan kente sığınan insanlarla birlikte 60.000 nüfusa ulaştı. Nüfusun artmasıyla bu kent artık hastalıklarla, açlıkla mücadele etmeye çalışan bir toplama kampına dönüştü.

Kenttekilerin kendilerini korumak için edindikleri silahlar da BM (Birleşmiş Milletler) güçleri tarafından güvenlik gerekçesiyle toplandı. Sırp devlet Başkanı Radovan Karadziç’in emriyle, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerinin kente olan tacizleri sıklaşınca kamptaki insanlar silahlarının geri verilmesi için başvuruda bulunmuş; fakat kampın Hollandalı komutanı Thom Karremans bu isteği geri çevirmişti.

BM güçleri ise sadece kent üzerinde iki tane F16 uçurarak tepki vermişti. Hollandalı askerler Bosna’daki BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden aldıkları emirle bir gece yarısı kenti boşaltmış ve bulundukları kampı içindeki 25.000 mülteci ile birlikte Sırplara teslim etmiştir. Kent bir hafta sonra Sırplara yenik düştü.

Srebrenitsa kırsalında 1000 kişiyi esir alan grup, Ratko Mladiç’in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Daha sonra kimlik tespiti yapılmaması için cesetler askerler tarafından parçalanarak Kremetorium’da yakılmış ve toplu mezarlara gömülmüşlerdir.Hollanda'da bir mahkeme ise 3 yıl önce, kasabada 300 Boşnak'ın öldürülmesinden Hollandalı BM askerlerinin doğrudan sorumlu olduğuna hükmetti.

Lahey kentinde görülen davada kararı okuyan Yargıç Larissa Alwin, Hollandalı BM barışgücü askerlerinin kontrolleri altındaki kamptan götürülen erkeklerin öldürüleceğini bilmesi gerektiğini, çünkü o dönemde de Sırpların savaş suçları işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu vurgulamıştı.

Alwin, "Hollandalı BM barışgücü askerleri bu erkeklerin karargahtan götürülmesinde işbirliği yaparak yasalara aykırı davranmışlardır" demişti.Tam 10000 kişiyi esir alan askeri grup Mladiç'in emriyle esirleri öldürmeye başladı. 5 gün süren katliamda 8372 kişi öldürüldü.Sırp askerler cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdüler.Öldürülen 8 bin 372 kişiden 3 bininin cesedine hâlâ ulaşılamadı.12. Srebrenitsa'da öldürülen ve kimliği 2013 yılında belirlenen 409 kişi, katliamın 18'inci yıl dönümünde toprağa verildi.

LAHEY ADALET DİVANI KATLİAMI 'SOYKIRIM' OLARAK KABUL ETTİ
Saldırının baş sorumlusu General Ratko Mladiç, Sırbistan İstihbarat Teşkilatı tarafından 2011 yılında yakalandı.
Ölümlerden doğrudan sorumlu olduğu suçlamasıyla karşı karşıya olan Ratko Mladiç halen Lahey'deki Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde yargılanıyor.

‘BOSNA KASABI’ KARACİÇ, SREBRENİTSA SOYKIRIMINDAN SUÇLU BULUNDU

Saldırının baş sorumlusu General Ratko Mladiç, Sırbistan İstihbarat Teşkilatı tarafından 2011 yılında yakalandı.Ölümlerden doğrudan sorumlu olduğu suçlamasıyla karşı karşıya olan Ratko Mladiç halen Lahey'deki Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nde yargılanıyor. (CNN TÜRK)

 

 
Çalışanlar dikkat: Bunu yapan tazminatsız kovulacak!
 
CHP'li Balbay'dan 'Adalet Karayolu' önerisi için kanun teklifi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk kahvesinde 65 tat ve koku saptandı
Ege Üniversitesinde (EÜ) yapılan çalışma sonucu, çok kavrulmuş Türk kahvesinde ...
İzmir'de büyük dram: Felçli gence 'yoğun bakım'da hapis!
İzmir’de aracıyla çarptığı kişilerin sopalarla dövdüğü Rıdvan Çengel’in ...
TSK sevkiyata başladı: Yola çıktılar!
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından terör örgütü PYDkontrolündeki Suriye’nin ...
 
Hakan Şükür hakkında flaş karar!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sosyal medya hesabı Twitter üzerinden ...
Bu tespihi çekerken Osmanlı padişahlarını sayabilirsiniz
İzmirli minyatür ustası Kamalı'nın milimetrik çaptaki tanelere padişah ...
Menderes yeniden yeşerecek: 1,5 milyon fidan!
İzmir'in Menderes ilçesinde çıkan ve 4 günde kontrol altına alınabilen ...
 
Deniz Baykal’ın oğluna kafa atmıştı: Yeni gelişme!
ODTÜ’de yapılan diploma töreninde, CHP'nin eski Genel Başkanı ve Antalya ...
FETÖ'nün ölüm listesindeki Albay'dan protesto
Ergenekon, Balyoz gibi peş peşe açılan davalarda kumpasa uğrayıp 43.6 ...
Mehmet KARABEL yazdı: 'Adalet' adına ne ilginç bir rastlantı...
Mehmet KARABEL yazdı: 'Adalet' adına ne ilginç bir rastlantı...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva