HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2013 Perşembe - 09:39

‘22.00’ kaosu: Bayiler ayaklandı, İzmir’den kritik açıklama

Alkol Yasası Köşk’ten geçerse neler yaşanacak? İzmir’de 60 bin insanı vuran kota! Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Bağcı, tartışmalı yasa karşısında isyanı ve Ankara’daki kritik zirveyi anlattı.

‘22.00’ kaosu: Bayiler ayaklandı, İzmir’den kritik açıklama

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ -  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e giden ve onay bekleyen tartışmalı ‘Alkol Yasası’ küçük esnafı derinden yaraladı.

Özgürlüklerin kısıtlanması ekseninde büyük tepki gören yasa yürürlüğe girerse bakkal ve bayiler adeta kan ağlayacak. Perakende satışa getirilen saat 06.00-22.00 sınırlaması birçok bakkal ve tekel bayii için adeta ‘ölüm fermanı’ niteliği taşıyor. Hipermarketlere karşı verilen savaşta ‘gece satışlarıyla’ ayakta kalan esnaf isyanda!

‘22.00 isyanı’ çığ gibi büyürken yasaya CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın ardından bir tepki de İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı’dan geldi. Egedesonsöz’e konuşan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı, isyanın nedenlerini ve boyutunu detaylı açıklamalarla gözler önüne serdi, esnafın izleyeceği yol haritasının şekilleneceği büyük zirve hakkında da bilgi verdi.
 
Aynı zamanda Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Bağçı toplumu böylesine derinden etkileyecek bir yasanın ancak bir toplumsal mutabakat yoluyla çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ben yaptım oldu mantığıyla çıkan bu yasa hiç de demokratik bir yaklaşım olmamıştır” dedi. Bağcı ayrıca “Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu olarak Ankara’da bir toplantı yapacağız, hükümete önerilerimiz olacak, bu iş kepenk kapatmaya kadar gidebilir” diye konuştu.
 
HİPERMARKET LOBİSİ Mİ?
Yasanın meclisten geçmesi sonrası gündeme gelen ve CHP’li Susam tarafından da dile getirilen Hipermarket lobisinin etkisi yorumlarını değerlendiren Emin Bağcı, “Açıkça söylemek gerekirse insanın aklına başka bir şey gelmiyor. Hipermarketlerin kapanma saati ile birlikte satış yasağının başlaması bunun en büyük göstergesi. Bakkal ve Bayi esnafı zaten satış yapabilmek için hipermarketlerin kapanmasını bekliyor. Esnafımız saat 22.00’den sonra yaptığı satışla ayakta kalıyor. Gençleri korumak Anayasa’nın 58 maddesine göre devletimizin görevi ancak, 173. Madde’ye göre de küçük esnafı korumak da görevi. Bize Avrupa’da da böyle diyerek dayatıyorlar ancak, oralarda bir hipermarket yasası var, büyük balık küçük balığı yemiyor, birlikte yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

 
BAŞKENT’TE OLAĞANÜSTÜ ZİRVE
Alkol yasasının ortaya çıkmasıyla birlikte telefonlarının susmadığını söyleyen Bağcı “Esnafımız sürekli olarak arıyor ve ‘ne yapacağız’ diyor. Doğal olarak bir panik hali oluştu hepsinde. Bende onlara beklemelerini söylüyorum. Bize gelen tepkiler Türkiye genelindeki bütün odalarımıza da geliyor. Bu yüzden genel merkezimiz bir istişare toplantısı yapmaya karar verdi. Cuma günü Ankara’da Alkol yasası nedeniyle olağanüstü bir toplantı düzenliyoruz. Ortak bir yol belirleyeceğiz ve Başbakan Erdoğan’la görüşme talibinde bulunacağız. Bir geçiş süresi talep edeceğiz. Ben yaptım oldu zihniyetiyle bu iş olmaz. Bizim esnafımızın büyük çoğunluğu ekmek parasını alkol ve sigara satışından kazanıyor. Bilhassa sahil kesimi esnafının tamamen geçimi buna bağlı. Esnafımızın yüzde 60’nın sicili bozuk. Kredi ve kredi kartı borçları çok fazla, birden sen bunu satamazsın diyerek onları işlevsiz hale getirmek hiç de demokratik bir yöntem değil. Bu tarz bir uygulama mutlaka bir toplumsal bir mutabakat olmadan yapılmamalıydı. Ankara’daki toplantı sonrası ya bu saat uygulamasının 24.00’e çekilmesini, ya da esnafın kendini bu şartlara hazırlaması için yasanın uygulamaya konmasının gecikmesini isteyeceğiz. Eğer sonuç alamazsak bu iş eyleme dönüşerek kepenk kapatmaya kadar gidebilir” dedi.
 
11 BİN AİLEYİ VURACAK!
İzmir’de 13 bin 7 adet TPDK ruhsatına sahip satış noktası olduğunu belirten Bağcı, “Bu esnafımızın 11 binden fazlası alkol satıyor, yani tekel bayileri. Bu açıdan bakarsak İzmir’e en az 50-60 bin insanın yaşamını direk olumsuz yönde etkilenecek. Türkiye çapında 165 binin üzerinde bayi olduğunu düşünürsek bir kaos oluşacak. Zaten hipermarket yasası olmadığı için bakalar alkol ve sigara dışında para kazanamıyor. Bu yasayla bir anlamda bakkal ve bayilere kapatın gidin deniyor. Biz perakende satışın engellenmemesinden yanayız, alkol satışına kısıtlanma getirilmesine bir karşı tutumumuz yok. Bilimsel bir araştırma yapılır en çok hangi saatlerde satılıyor diye sonra gençleri korumak için bir yol belirlenir bizimle paylaşılır biz de uyarız. Buna bir itirazımız yok” şeklinde konuştu.

 
SEYYAR ALKOL SATIŞI BAŞLAYACAK!
Bu yasa ile 22.00’den sonra alkol tüketmek isteyenlerin stok yapması gerektiğini belirten Bağcı “Bir mamulün stok yapılması o mamulün tüketimini azaltmaz, aksine çoğaltır. Bu yasa da alkol tüketimini arttıracaktır. Hatta kayıt altındaki bakkal ve bayi esnafının dışında saat 22.00’den sonra bir seyyar satıcı furyasıyla karşı karşıya kalacağız. Çünkü siz arzı önlemeye çalışıyorsunuz. Bir arz varsa bunun bir karşılığı ekonomide mutlaka olur. Alkol talebini önleminiz lazım. Zaten 18 yaşın altına alkol ve sigara satılması, 24 yaşın altına da sunum yapılması yasak. Ayrıca Esnafımız da kayıt dışı satışa yönelebilir. Bu yasa alkol kullananları cezalandırmak için ortaya çıkmış gibi gözüküyor” dedi.
 
DENETİMİ NASIL OLACAK?
Bakmaların da mahalleye dahil olduğunu söyleyen Bağcı, “Şimdi şöyle düşünün, bakkalın tanıdığı bildiği, komşusu 22.00’den sonra alkol almaya geldi. Esnafımız nasıl satmayacak. Ayrıca alkollü birisinin rafta ya da dolapta duran biranın kendisine satılmamasını o haliyle nasıl karşılayacak. Bunu kim, nasıl denetleyecek? Polisimizin sigara yasağını denetlemede çektiği zorluğu biliyoruz. Ayrıca kendisine yol vermediği için adam öldürüldüğü bir toplumda yaşıyoruz. Aynı toplum üzüntü ve sevinçte bol bol tükettiğimiz alkolü 22.00'dan sonra 'satın alma' konusunda nasıl problemler oluşur varın siz düşünün” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakan 31 Mayıs 2013 Cuma 04:49

sayın bağcıda susamın değişik bir modeli olsa gerek.ben yıllardır üyesi olduğum derneğin başkanını ilk defa görüyorum.aslında görmeseydim daha iyi.şimdi hiçbirşeyin değişmeyeceğine olan inancım bin kat arttı.koltukta fazla oturmaktan çok kilo almış olsa gerek başkan.bu yasayı çıkaran zihniyetide sizin gibi dernek başkanınıda kınıyorum.bugüne kadar nerdeydiniz.ortalık hipermarketten alışveriş merkezinden geçilmez olduktan sonramı konuşmak aklınıza geldi..

Yorumu oyla      14      6  
izmirli 30 Mayıs 2013 Perşembe 23:02

yasayı vatandaş olarak destekliyoruz.referandum yapılsa sandığa gömülürüsünüz söyleyeyim

Yorumu oyla      12      15  
TC partizan 30 Mayıs 2013 Perşembe 21:23

RAKIMI HERGÜN 23.05 BAKKALDAN ALICAM VARMI ÖTESİ HADİ ENGELLEYİNDE GÖRELİM.BU YASAYI ÇIKARANLARIN KAFASINA 70 LİK RAKI DÜŞSSÜN İNŞALLAH..

Yorumu oyla      17      6  
1974 BUCA LİSELİLER 30 Mayıs 2013 Perşembe 18:18

İZMİR MİLLETVEKİLİMİZ SAYIN M.ALİ SUSAM DA TEPKİ VERMİŞMİŞ...GECE BİZ UYURKEN Mİ TEPKİ VERMİŞ?7 YILDIR ESNAF İÇİN NE YAPTIN SAYIN SUSAM?HANGİ HİPERMARKET YASASI İÇİN UĞRAŞ VERDİN?BİZ Mİ DUYMADIK?BU 22.00 ALKOL YASASI GEÇERSE BİR SORUMLUSU DA M.ALİ SUSAMDIR. MİLLETİNVEKİLİ İSEN MİLLET ADINA YAPMAN GEREKENLERİ YAP SAYIN SUSAM.PARLAMENTODA EL KALDIR/EL İNDİR İÇİN SENİ ANKARAYA GÖNDERMEDİK.ESNAFIN HAKLARINI SAVUNASIN DİYE GÖNDERDİ.HİPERMARKETLERİN ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMASI İÇİN BİR SESİNİ DUYMADIK.

Yorumu oyla      19      9  
engin 30 Mayıs 2013 Perşembe 17:24

zaten 18 yaşından küçüklere alkol satışı yasak.18 yaşını doldurmuş biride neyin iyi neyin kötü olduğuna kendisi karar verebilir.bu yasağın gençleri korumaya yönelik olduğunu kendinizi inandırın ama bizi aptal yerine koymayın.

Yorumu oyla      25      8  
SEVİYRLİ YORUMCU TAKİYYE YAPMA 30 Mayıs 2013 Perşembe 14:10

"İki tane ayyaşın yaptığı yasa sizin için muteber oluyor da, inancın emrettiği bir gerçek, bir vakıa niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor" diyor. Hani insanların sağlığı ve gençlerin korunması için içki kısıtlamasına gidilmişti

Yorumu oyla      30      9  
SEVİYESİZ YORUMCULARA... VICIK , VICIK ALKOL ... 30 Mayıs 2013 Perşembe 13:00

Hayat yalnız yiyip, içip tuvalete gitmek degil...TÜRK GENÇLİGİNİ, ALKOLE , SİGARAYA , UYUŞTURUCUYA Karşı koru ma tedbirleri alınıyor...ÖZELLİKLE OKUL ÇEVRELERİNDE GENÇLERİ TUZAGA DÜŞÜRMEK İÇİN KURULAN TUZAKLAR...Sizi hiçmi ilgilendirmiyor...SİZE ZATEN YASAK YOK...İsterseniz 7/24 non stop yapabilirsiniz...Ama bırakında GENÇLERİMİZİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN İŞ İŞTEN GEÇMEDEN KORUYALIM...Yani SEPETİ KOLUNA HERKEZ KENDİ YOLUNA...

Yorumu oyla      18      34  
T.C. FEHMİ 30 Mayıs 2013 Perşembe 12:39

Gelişmiş demokrasilerde kanunlar en az 6 aylık ön çalışmalar sonunda meclise gelir. Bizde ise bir gece yarısı sabaha karşı 5' te yarı uyur, yarı uyanın 50-60 kişi ile kanun yapılıyor. Acele işe şeytan karışır diye buna denir. Kimden neyi kaçırıyorsunuz. Millete gece geçiriyorsunuz. Gündüz utanıyorsunuz. İleri ! demokrasinize hayır...

Yorumu oyla      27      9  
yaşam biçimi 30 Mayıs 2013 Perşembe 12:28

insanların yemesine, içmesine, giymesine, doğumuna, düşüncesine devletin müdahalesi hangi demokrasi kurallarıyla açıklanabilir... Tam bir diktatörlüğe gidiş.

Yorumu oyla      32      10  
müdahale 30 Mayıs 2013 Perşembe 12:26

Yaşamın her alanına müdahale hızla sürüyor..Şeriata çeyrek var...

Yorumu oyla      31      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahibinden ‘ucuz elektrik’ için tüyolar!
Elektrik dağıtım piyasasının başlıca oyuncularından Limak Grubu Yönetim ...
Adaland kalitesini ispatladı!
Avrupa’nın en büyük su parkları arasında ilk sıralarda yer alan Aydın'ın ...
İZSİAD’ta koltuğa 2.aday Küçükkurt
Seçimlerin 5 Haziran 2013 tarihine çekmesinin ardından, İZSİAD Yönetim ...
 
İTK yeni kampüsünü Marmaris’te açıyor
Özel Türk Koleji (İTK) bölgesel-ulusal gelişim vizyonu doğrultusunda 63 ...
Diyarbakır’a ‘bir barış köprüsü’ de İTB’den!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 190 kişilik heyetle yaptığı ...
Ramada Plaza’dan Türkiye’de bir ilk
İZMİR - İlbak Holding tarafından işletilen Ramada Plaza Tekstilkent Otel, ...
 
Karşıyaka Çarşısı’nda telif kabusu!
İzmir’deki Karşıyaka Çarşısı’nda, Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ...
ESİDEF’in konuğu Gine Ticaret Bakanı
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), Gine ...
'Ayakkabıcı isyanı'na kaosa Başkan tepkisi: Parazitler var!
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde sigortasız ve sosyal güvencesi olmadan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva