HABERLER>POLİTİKA
2 Ekim 2018 Salı - 11:08

2019’da Ödemiş’te hangi parti hangi adayla sahaya çıkacak?

Kentin kırsalında yer alan en önemli ilçelerden olan Ödemiş’te 2019’da gerçekleşecek yerel seçimin sonucu şimdiden merak ediliyor. İlçede seçimin, iktidar olan AK Parti ve muhalefet olan CHP arasında geçmesi beklenirken İYİ Parti ve MHP’nin izleyecekleri yol haritaları netleşmedi.

2019’da Ödemiş’te hangi parti hangi adayla sahaya çıkacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler 2019 yılının Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu.

Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

2014 yılında CHP tarafından AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Ödemiş’te 2019’un galibi şimdiden merak ediliyor. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ankara temaslarının ardından yaptığı açıklamalarda Ödemiş’in de içinde bulunduğu 8 ilçede adayların sahaya erken sürülebileceğinin sinyallerini verdi. Bu gelişmeler kulisleri iyice hareketlendirdi.

ARKA ARKAYA SEÇİM KAZANAN HENÜZ YOK!
Tarihindeki seçimlere bakıldığında Ödemiş, ne sosyal demokratların ne merkez sağ ideolojinin kalesi olarak nitelendirilmiyor. Bu iki kutup arasında inişli çıkışlı grafiklere rastlanırken neredeyse Ödemiş’te iki dönem arka arkaya ipi göğüsleyen parti yok gibi. 1973 yılında Adalet Partisi, 1977’de CHP, 1984’te ANAP, 1989 ve 1994’te DYP, 1999’da CHP, 2004’te AK Parti, 2009’da CHP ve 2014 yılında AK Parti Ödemişte seçim zaferi yaşadı. Sadece 1989 ve 1994’te iki kez üst üste DYP’nin seçim kazandığı görülürken bu galibiyetlerin farklı isimlerle olması dikkat çekti. DYP 1989’da Gülen Köymen, 1994’te ise 2019’da AK Parti’nin adayı olarak sahaya sürüleceği iddia edilen Münir Bezmez ile gülen taraf oluyor. İlçede aynı parti ve aynı isim olarak iki kez arka arkaya seçim kazanan henüz çıkmadı.

2019’DA HANGİ PARTİ HANGİ ADAYLAR YARIŞA GİRECEK?
Gelinen süreçte partilerin göstereceği refleks şimdiden merak ediliyor. Seçimlere 6 ay gibi bir süre kaldı. İlçede muhalefet konumunda olan CHP’de aday adayı bolluğu daha şimdiden yaşanıyor.

İlçede geçmiş süreçte Remzi Boyacıoğlu aday adaylığını resmi bir şekilde açıklayan ilk isim olmuştu. İlçe başkanlığı, milletvekili adaylığında bulunmuş olan ve ilçede partisi açısından çok önemli gösterilen Mehmet Birlik’in, belde belediyelerinin aktif olduğu dönemde Birgi Belediyesi’nin Başkanlığını yürütmüş olan ve şimdilerde ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yerel Hizmetler Şube Müdürü olarak görev yapan Cumhur Şener’in ismi kulislerde konuşuluyor.

Ayrıca ilçe kongresinde Birlik’e karşı yarışan ve seçim kaybeden İlçe eski Yöneticisi Erdem Boyacı’nın da adaylık için nabız yokladığı öne sürüldü. İlçede geçmiş yıllarda belediye başkanlığı görevini yürütmüş Mehmet Eriş’in de 2019 sürecinde adaylık noktasında değerlendirilebileceği iddia edildi. Fakat Ödemiş, kentin en karışık ilçeleri arasında gösteriliyor. Adaylık için ismi geçenlerin dışında sürpriz bir ismin ortaya çıkabileceği ihtimal dahilinde görünüyor.

2009’da belediye başkanı olan, 2014’te yeniden CHP’den aday gösterilen fakat AK Parti’nin adayı Abdurrahman Mahmut Badem’e karşı mağlubiyet alan Bekir Keskin’in 10 yıl önceki koltuğuna tekrar oturmak için kolları sıvadığı öğrenildi. Keskin’in 2019’da aday olmak istediği kulislerde konuşuluyor. 2014’te Badem’e karşı yarışan Keskin bin 365 oy farkla seçimi kaybetti. Ödemiş CHP’nin kırsalda güçlü olduğu ilçeler arasında gösteriliyor. Geçmiş dönemde örgütün 4 kadın başkanından birisi olarak önemli seçimler atlatan İlçe eski Başkanı Dönmez’in çok uzun bir süredir adaylık için nabız yokladığı biliniyor. Dönmez geçmiş süreçte ayrıca, “Partimizde kaliteli isimler adaylık için çıkabilir. Biz Ödemiş’te ön seçim gerçekleştirmek istiyoruz” açıklamasıyla sürecin demokratik olmasının gerekliliğini vurgulamıştı. Dönmez’in genel seçimler öncesinde kadın aday formülü çerçevesinde yüksek olan şansının azaldığı iddia ediliyor. Seçimlerin ardından partide değişim talebiyle başlatılan imza hareketine destek veren Dönmez’in daha sonra imzasını çekmesi örgüt hafızasındaki yerini koruyor. 2019’a yaklaşılırken ilçede seçim yarışının CHP için daha da sertleşebileceği aktarıldı.

Öte yandan kulislerde CHP için Ödemiş Belediyesi eski Başkanı Mehmet Eriş’e ayrı bir parantez açılıyor. 1999 yılında partisi baraj altında kalırken, uzun yıllar sosyal demokratların seçim kazanamadığı Ödemiş’te ipi göğüsleyen Eriş’in 2019 için sahneye çıkacağının sinyalleri geldi. Çeşitli temaslarda bulunduğu öğrenilen Eriş’in somut bir hamlesi gerçekleştiği takdirde ilçede favori noktaya gelebileceği aktarıldı.  

İlçede iktidar konumunda olan AK Parti’nin durumu ise CHP’ye göre daha sakin… Başkanlıkta ikinci dönemini tamamlamak üzere olan ve 24 Haziran seçimlerinde milletvekilliği isteyen fakat genel merkezden veto yiyen ve bu yüzden kırgın olduğu iddia edilen Belediye Başkanı Badem’in 2019’da yarışta olmayacağı öne sürüldü. Genel merkezden gelecek olan, ‘Ödemiş’te sana ihtiyacımız’ var talimatını geri çevirmesi düşük ihtimal olarak gösterilen Badem’in sağlık sorunları olduğu da belirtildi. AK Parti’nin Ödemiş’te ‘Badem’siz bir plan üzerine yoğunlaştığı aktarıldı. Bu noktada kulislerde bazı isimler ön plana çıktı. Geçmiş yıllarda DYP’den belediye başkanlığı yapmış ve sonrasında AK Parti’de aktif görevlerde bulunmuş Münir Bezmez’in adaylığına teşkilat tarafından sıcak bakıldığı dile getirildi. Ayrıca adaylık noktasında İlçe Başkanı Ramazan Şerif Delibalta’nın da ismi kulislerde konuşuluyor. Ayrıca belediye meclis üyelerinin arasından sürpriz bir ismin aday olarak belirlenebileceği de iddia edildi.

İYİ PARTİ TİRE’Yİ ÖNE SÜREREK CHP’YE DESTEK Mİ VERECEK?
İYİ Parti ve MHP’nin henüz bir isim üzerinde çalışma yapmadığı öne sürüldü. MHP’nin Cumhur İttifakı’ndan dolayı AK Parti’ye açık ve sınırsız bir destek vermesi bekleniyor. MHP’nin ilçede aday çıkarmaması bekleniyor. İYİ Parti’nin de oluşabilecek ittifak zeminin beklediği öne sürüldü. CHP’yle olası bir dayanışma halinde İYİ Parti’nin Ödemiş’te geride duracağı fakat komşu ilçe olan Tire’de de tam tersi bir karşılığı öne süreceği aktarıldı. İYİ Parti’nin CHP’ye ‘Tire’de siz bizi destekleyin, Ödemiş’te biz sizi destekleyelim’ şeklinde bir öneriyle gitmesinin beklendiği iddia edildi.

24 HAZİRAN TABLOSU NASILDI?
24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilçede enteresan bir tablo oluştu. AK Parti yüzde 38.6 oy oranıyla birinci oldu. CHP ise yüzde 38.5 ile ikinci sırayı aldı. İYİ Parti yüzde 11.9 ile üçüncü sıraya konumlanırken, MHP yüzde 6.9 ile dördüncü oldu. HDP ise 2.6 ile seçimlerden beşinci parti olarak çıktı. AK Parti ve CHP arasında kıyasıya bir rekabete sahne olması beklenen sandık mesaisinde tüm partilerin bu dengeleri hesaba katarak strateji geliştirmesi bekleniyor. Ödemiş’te 2019 yılının Mart ayında gerçekleşecek seçimde sonucun her türlü sürprize açık olduğu öne sürüldü.

 
Gaziemir'de fidanlar ile çınarlar bir arada
 
İzmirli mimarlardan çevre uyarısı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adınız:melek aksu 1 Nisan 2019 Pazartesi 22:02

Mehmet eriş hayirli olsun

Yorumu oyla      4      5  
ödemişspor 3 Ekim 2018 Çarşamba 10:04

ciddi olun biraz 21yy ödemişindemi seçim muhtarlık yarışımı muhtarmı seçiyoruz aziz projeleri onla bitti .

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti Lideri Akşener'den af eleştirisi
İYİ Parti lideri Meral Akşener, grup toplantısında konuştu. Akşener, Meclis'teki ...
Kılıçdaroğlu İzmir'e geliyor!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çiğli Belediye ...
CHP’li Pekşen’den Kocaoğlu yorumu: İzmir Aziz’dir, Aziz kalmalıdır!
Trabzon eski Milletvekili Pekşen, Kocaoğlu’nun aday olmama kararı için, ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yani şimdi AK Parti’den ’meydan okunacak’ bir aday çıkmayacak mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Yani şimdi AK Parti’den ’meydan okunacak’ bir aday çıkmayacak mı?
Ünlü tarihçi Ortaylı'dan büyük jest
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Prof. Dr. Ortaylı, ...
CHP'li Serter’den yeni dönem mesajları
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 27.dönemin 2.yasama yılının başlangıcı ...
 
Erdoğan'dan görüşme sonrası açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ...
'Ekonomik saldırıyı atlatma yolunda ilerliyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gece yarısı operasyonlarıyla ekonomimizi çökertmeye ...
CHP’li Yücel’den Kocaoğlu’nun tarihi kararı için yorum: Aday olsaydı en güçlü isimdi!
İl Başkan Yücel, Başkan Kocaoğlu’nun 2019 kararı için, “Aday olsaydı en ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva