HABERLER>EGE
29 Ağustos 2012 Çarşamba - 11:03

‘20 ayda 21 ölüm’e otopsi: Neden baz istasyonları mı?

Çanakkale Tevfikiye'de 20 ayda 21 kişi öldü. Köylüler ölümlere baz istasyonlarının neden olduğunu söyleyerek isyan etti. Vali ise ölenlere otopsi yapılmasını istedi.

‘20 ayda 21 ölüm’e otopsi: Neden baz istasyonları mı?

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Tevfikiye köyünde son 20 ayda 21 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti. Doktor raporlarında ölüm nedeni çoğunlukla 'kanser' ve 'kalp krizi' şeklinde yazıldı. Ancak 250 haneli köyün sakinleri faturayı çocuk parkı yanında 15 yıldır faaliyet gösteren baz istasyonuna kesti. Köylüler, ölümlerin nedeni olduğunu savundukları istasyonun kaldırılması için eylem yaptı, şikayetçi oldu. Çanakkale Valiliği de iddialar üzerine harekete geçti. Baz istasyonunun köydeki vatandaşların sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığına bakılması için İl Sağlık Müdürlüğü'ne talimat veren Vali Güngör Azim Tuna, 'fethi kabir' (mezar açılması) kararıyla ölenlere yeniden otopsi yapılacağını bildirdi.

Yeni Asır'dan Mustafa Suiçmez'in haberine göre Çanakkale merkeze 30 kilometre uzaklıktaki 250 haneli ve 800 nüfuslu Tevfikiye köyünde, son 20 ayda 21 kişinin çeşitli nedenlerle hayatını kaybetmesi endişe yarattı. Köylüler yaşları 50 ile 90 arasında değişen kişilerin ölümlerinin, 15 yıl önce oyun parkının yanına kurulan 3 GSM operatörüne ait devasa baz istasyonlarından kaynaklandığını düşünüyor.
 
UYKULARI AĞIRLAŞTI
Etrafı duvarla çevrili, metrelerce yükseklikte iki kuleden oluşan istasyonun bir an önce kaldırılmasını isteyen ve eylem yapan Tevfikiye sakinleri, hazırladıkları şikayet dilekçelerini de Çanakkale Valiliği'ne yolladı. Köylüler, "Her gün sabah ağır bir uykuyla uyanıyoruz. Baş ağrıları çekiyoruz. Ayrıca baz istasyonunun oyun parkı yanında kurulu olması nedeniyle çocuklarımızın kanser olma riski çok fazla. Baz istasyonunun başka yere kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz" diye isyan etti.

Baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik dalgalar yüzünden hasta olduklarını söyleyen köylülerin eylemleri ve şikayetleri üzerine harekete geçen Valilik, iddiaları mercek altına aldı. Baz istasyonunun köydeki vatandaşların sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığına bakılması için İl Sağlık Müdürlüğü'ne talimat veren Vali Güngör Azim Tuna, mezarı açılacak ölülere otopsi yapılacağını açıkladı.
 
'ARAŞTIRILIYOR'
Vali Tuna, "Durumu Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na ilettik. Üç operatörün sistemlerinin kullanıldığı yerde denetimler yapıldı. Üç sistemin yönetmeliğe uygun olduğu bildirildi. Tabii ki bu işin teknik boyutu. İstasyonun burada bazı hastalıklara sebebiyet verip vermediğini ise sağlık kuruluşları araştıracak" dedi.

Baz istasyonlarının insanların yoğun olduğu yerlerin uzağına kurulması gerektiğini vurgulayan Tuna, "Ölümler devam ediyor ve hastalıklar artıyorsa o süreç izlenmelidir. Bunun için ilgili mercilerle yazışmalar yapılacak. Ölümlerin baz istasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmak için otopsi yapılmasını istedik. Çıkan sonuçlara göre ölümlerin kaynağı anlaşılacak" diye konuştu.
 
TEPELERİ BIRAKTILAR KÖYÜN İÇİNE KURDULAR
Tevfikiye köyü sakinlerinden Yalçın Günel (27), "Yaklaşık 10- 15 yıldan bu yana baz istasyonunun radyasyonuna maruz kalıyoruz. Son 14 yılda 10 kişi kalp krizinden öldü. İstasyonun varlığı psikolojik olarak da bizi son derece rahatsız ediyor. Hep 'acaba hasta olacak mıyız' düşüncesi uyandırıyor. İstasyon kurulurken bize hiçbir bilgi verilmedi. Kime sorsanız bu durumdan rahatsız. Köyün çevresinde bir sürü hakim tepe varken istasyonu niye buraya kurdular anlamıyoruz" dedi.
 
TRUVA'YA YAKIN
Tevfikiye Köyü Muhtarı Mehmet Er, "Benim muhtarlığımdan önce kurulan bu istasyon Kumkale, Kalafat ve Akçapınar'a kadar olan bölgedeki telefonların çekimini sağlıyor. Ayrıca köyümüz binlerce turistin ziyaret ettiği Truva Ören Yerine de çok yakın. Yine de eğer baz istasyonu insan sağlığı için zararlıysa kaldırılması için elimizden geleni yaparız. Bir aydır GSM operatörleri ile görüşme halindeyim. İstasyonun köy dışına çıkarılması için yazı yollayacağım" dedi.         

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilir kişi: Mankenler kraliçesi balkondan atıldı
Bodrum’da Yalıkavak Beldesi'nde, turizmci Ahmet Bayer'in (54) villasının ...
Manisa'da dağ taş Sultaniye üzümü oldu!
Sarıgöl’ün verimli ovalarında yetişen dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık ...
Uşak’ta tehlikeli gerginlik: Binayı taşladılar!
Uşak’ta bazı internet haber siteleri ve sosyal paylaşım sitelerinde PKK ...
 
Kütahya’nın ciğeri yandı: 100 hektar alan kül!
Tavşanlı ilçesi yakınlarında dün öğleden sonra çıkan orman yangını bu ...
Kütahya'da katliam: 6 ölü 6 yaralı
Kütahya-Afyonkarahisar Karayolunda sürücüsünün kontrolünden çıkan hafif ...
Kütahya'da 6 ayrı yangın: 1 köy boşaltıldı
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde 6 ayrı noktada çıkan orman yangını nedeniyle ...
 
Bakan'a kralsın dedi, dizi teklifleri bekliyor
Marmaris ziyareti sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a "Vay kralsın" ...
Rafet El Roman'a sahnede sürpriz doğum günü
Yatağan’a bağlı Turgut Beldesi'nde belediye tarafından bu yıl 3'üncüsü ...
'İktidarın görevi koyları pazarlamak olmamalı'
Bodrum’da biraraya gelen çevreciler, bakir koyların turizm amaçlı imara açılmasını protesto etti.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva