HABERLER>EKONOMİ
14 Kasım 2014 Cuma - 10:32

2 milyon ağacı ‘belirsizlik’ tehdit ediyor: Çaldağı kimin?

İki milyon ağacın kesilmesi ile gündeme gelen Manisa Çaldağ'ındaki nikel madeninde yaşanan hisse değişimi baş döndürdü. Halkın tepkisi nedeniyle madenin ilk sahibi olan İngilizler Türkiye'den çekilirken, madeni devraldığı belirtilen VTG Holding'in de hisseleri sürpriz şekilde el değiştirdi. Ankara merkezli bir inşaat grubu da kısa süre önce madene ortak oldu. Son 6 ay içinde yaşanan hisse değişimleri, 'maden kimin?' sorusunu akla getirdi.

2 milyon ağacı ‘belirsizlik’ tehdit ediyor: Çaldağı kimin?

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Manisa'nın Turgutlu ilçesinde sülfürik asit yöntemiyle nikel çıkarılacak ve iki milyon ağacın kesileceği projenin kime ait olduğu tartışma yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED onayı verdiği madenin hisseleri son 6 ay içinde sürekli el değiştirdi.

- MANİSA'DA 2 MİLYON AĞAÇ İÇİN KARA HABER...

- BAKAN'DAN YANIT: ÇED NİHAİ DEĞİL!...

Ormanlık alanı tahrip edeceği ve Gediz Ovası'nı sulayan yeraltı sularını kirleteceği gerekçesiyle yöre halkının tepkisini çeken projeyi önce İngilizler üstlendi. 3 yıl önce İngilizler çekilince, 3 ODTÜ’lü gencin kurduğu bir şirket madeni devraldı. Geçtiğimiz haziran ayında ise şirketin çoğunluk hisseleri Ankara merkezli bir inşaat firmasının eline geçti. Bu sefer temmuz ayında ODTÜ'lü gençlerin kurduğu şirketin yönetimi değişti.

İNGİLİZLER ÇEKİLDİ Mİ?
2002 yılında maden işletme hakkını İngiliz şirketi Bosphorus aldı. Daha sonra şirketin adı tepkiler üzerine Sardes olarak değiştirildi. Bu iki şirketin sahibi de Londra Borsası’nda işlem gören ve dünyanın en büyük nikel üreticilerinden European Nickel şirketiydi. Ormanlık arazi ile kaplı, Gediz Ovası’nı besleyen su kaynaklarına ev sahipliği yapan Çaldağı’nda sülfürik asit ile açık liç usulü yapılacak madencilik faaliyeti, yöre halkının tepkisini çekti. Yöre halkının tepkisi üzerine İngilizler 3 yıl sürpriz bir kararla Türkiye’den çekildi, nikel madeni ve pilot tesisleri VTG Madencilik adlı şirkete devretti.

KİM BU ODTÜ’LÜ GENÇLER?
Madeni 40 milyon dolar karşılığı satın aldığı söylenen VTG Madencilik ise herkesi şaşırttı. Çünkü şirketin ortakları ODTÜ mezunu olan 3 gençti. Tarık İmre, Vuslat Bayoğlu ve Gökhan Kantarcıgil, kamuoyunun önüne çıkarak Güney Afrika’da kömür çıkardıklarını, dünyanın başka ülkelerinde de maden aradıklarını belirterek, tesisin modern ve çevreyi kirletmeyecek bir teknolojiye sahip olacağını öne sürdüler. Hatta 500 binden fazla yeni ağaç dikeceklerini açıkladılarl Yeni ortaklar pilot tesiste işleme başlayıp, yatırım için yeni ÇED başvurusunda bulunurken, Çaldağ Nikel şirketinin yönetimi yine değişti.

İNŞAATÇI ORTAK
Ankara merkezli Nata Holding’in Sahibi Namık Tanık geçtiğimiz Haziran’da şirkete ortak oldu ve yönetime girdi. Turgutlu Ticaret Sicil Memurluğu’na kayıtlı Çaldağ Nikel Madencilik’in sermayesi 240 milyon 388 bin 400 liraya çıkarılırken, yeni sermaye dağılımına göre şirketin hisselerinin 120 milyon 170 bin lirası VTG Nikel Madencilik’in, 120 milyon 218 bin lirası ise Nata İnşaat Turizm Taşımacılık Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin oldu. Çoğunluk hisseleri Nata İnşaat’a geçti. Nata İnşaat’ın bağlı olduğu Nata Holding, inşaat, enerji, beton boru, gayrimenkul geliştirme, havacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding, Seferihisar’da 5 bin hektarlık alanda jeotermal enerji üretim tesisi kurmak için çalışmalar yapıyor.

Ancak şirket hisselerindeki değişim burada bitmedi. Çaldağ Nikel’in yüzde 49 hissesini elinde bulunduran VTG Holding’in yönetimi Haziran 2014’te değişti. Yönetime yeni giren Salih Renklibay, geçtiğimiz temmuzda ise VTG Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 

RAKAMLAR TUTMUYOR
Çaldağ Nikel şirketinin internet sitesinde Çaldağ’da 29.7 milyon ton nikel cevherinin yer aldığı ve Türkiye’nin en büyük nikel rezervinin burada olduğu kaydedildi. Proje için bugüne kadar 110 milyon dolar harcandığı belirtilirken, 500 kişiye iş imkanı sunulacağı, daha sonra bu sayısının 2 bine kadar çıkacağı belirtildi. Ancak şirketin geçtiğimiz haziran ayında Ekonomi Bakanlığı’ndan aldığı teşvik belgesine göre şirketin istihdam edeceği kişi sayısı 150 olarak bildirildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Kasım 2014 Cuma 12:34

ağaç kesmekten başka doğamızı katletmekten başka bir iş bilmezsiniz! bodrum'a kadar her yer beton yığını ile doldu taştı..

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kipa’ya büyük vergi cezası
Maliye Bakanlığı'nın başlattığı vergi incelemesi sonucunda Tesco Kipa'ya ...
Sörf turizminde sıra Alaçatı’dan sonra Dikili’de
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Ayvalık ve Dikili’de ...
Bavul ticareti 18 yılın zirvesinde!
Bavul ticareti bu yılın 3. çeyreğinde 2 milyar 660 milyon dolarla 18 yılın ...
 
Fıstık üretimini kuraklık vurdu
Yer fıstığı üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştiği Osmaniye ve Adana’da ...
Denizli Çimento 503 milyon dolara satıldı
Denizli’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Denizli Çimento'nun ...
Bakan açıkladı: ‘Ak Saray’ için hızlandırma ödeneği
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımları hızlandırma ödeneğinden Cumhurbaşkanlığı ...
 
Manisa’da 2 milyon ağaca kara haber!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde iki milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü ...
Cari açık beklentilerin altında
Eylül ayında cari açık 2,2 milyar dolar oldu.
HSBC Türkiye’ye siber saldırı
HSBC Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, siber saldırı sonucu 2.7 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva