HABERLER>GÜNCEL
15 Nisan 2024 Pazartesi - 14:20

16 yıl sonra gelen onay… İzmir’in içme suyu için kritik karar!

İzmir’de sık sık gündeme gelen susuzluk ile kuraklık tehdidine karşı en somut önlemlerden bir tanesi olarak gösterilen ve Güzelbahçe’nin yanı sıra gelecekte yarımada bölgesinin tamamına can suyu verecek Çamlı Barajı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 16 yıl sonra kritik onay çıktı. DSİ, baraj havzasına TÜPRAG Altın Madenini inşa edilmesiyle birlikte planlama sürecinden çıkarmıştı.

16 yıl sonra gelen onay… İzmir’in içme suyu için kritik karar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –  Türkiye’nin 3’üncü büyük kenti İzmir, ülkenin en hızlı göç alan illerinin başında geliyor.  Kentteki bu hızlı nüfus hareketleri, pek çok altyapı sorununu da berberinde getiriyor. Kişi başına planlanan su tüketimini artırırken,  yeni su kaynaklarının süratle devreye alınması gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 300 bin İzmirlinin içme suyunu karşılanması için planlanan Çamlı Barajı için ilk olarak 2007’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuş ve ÇED süreci başlatmıştı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık, yıllar sonra kritik bir karara imza attı. Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Güzelbahçe’nin Çamlı Mahallesi ve Küçükkaya Mahallesi sınırları içerisindeki Çamlı Deresi üzerinde hayata geçirilmek istenen proje için ‘nihai kararını’ verdi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre baraj 21 buçuk milyon içme ve kullanma suyu temin edebilecek ve yaklaşık 295 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Barajın ömrü ise 50 yıl olacak.

BARAJ HAKKINDA
Çamlı Barajı'na ilişkin ilk çalışmalar, 1984 yılında DSİ'ce hazırlanan "Bademler Projesi Çamlı Barajı Planlama Raporu" kapsamında yer alıyor. Dönen dönem barajın inşası tekrar gündeme gelse de adım atılamadı. 2004 yılında çıkan yeni Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bölgenin içme suyunu sağlama sorumluluğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.

Büyükşehir Belediyesi baraj için 2007 yılında ÇED süreci başlattı ancak yine aynı yıl DSİ’nin Gördes ve Çağlayan Barajlarının İzmir kentine verilmesi nedeniyle Çamlı Barajı’nın İzmir için içme suyu sistemi içinde önceliği ve aciliyeti bulunmadığı, yapımına bu aşamada gerek olmadığı” görüşü’ gerekçe gösterilerek Bakanlık ÇED dosyasını iade etti. İZSU süreci yargıya taşıyarak 2011 yılında Bakanlığın ÇED olumsuz kararını iptal ettirdi. İZSU tekrardan ÇED süreci başlatsa da bürokratik engellere takılarak ilerleme kaydedememişti.

Çamlı Barajı’nın koruma alanı içerisinde TÜPRAG Altın Madeni’nin hayata geçmesiyle birlikte Bakanlık görüş değiştirdi ve planlama sürecinde madeni çıkardı. DSİ, altın madenin ruhsat süresinin dolacağı 2040 yılına kadar baraj projesinin askıya alındığını duyurmuştu.

 
Temizlik için çıktı... Çatıdan düşüp can verdi!
 
Karamollaoğlu: Çatışmaların sorumlusu İsrail'dir
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmail 17 Nisan 2024 Çarşamba 13:59

Derhal yağmurlarda boşa giden sular yeraltında biriktirilmeli. Karaburun ve Gaziemir de belediyenin başlattığı projeler yaygınlaştırılmalı.

Yorumu oyla      0      0  
Bjk 17 Nisan 2024 Çarşamba 00:11

Oto yıkamalar denetlenmeli tonlarca yeraltı suları boşa gidiyor.hepsi kaçak kuyu suyu kullanıyor.aritma sistemi şart koşulmali.bakanlik ve belediyeler inceleme başlatip ruhsatsız işletmeleri kapatmalı.

Yorumu oyla      0      0  
Turan 16 Nisan 2024 Salı 13:13

Tamamen algı dünya da abd de aynı şekilde maden aramaları yapılıyor amaç ülkeyi güçsüz hale getirmek cevreci tarimci yok efendim ben böyle istiyorum diye zavallı kafalar her dönem çıkıyor 2b arazisi işgal edenler rant a karşıyım diyenler deniz kenarına da ev olmasın diyenler yalan olduğu halde hala küresel ısınma peşinde koşanlar heryeri sit alanı ilan edip kendi sit alanında oturan rant var diyip önü kapanmasını diye inşaatı tapulu malı şikayet edenler mi çeşme otobani yapılırken kendin i zeytinagackarina zincirleyenmi ama bu tipler en çok devletten nemalanan Hastalık li ruh hali olan tedaviye cevap vermeyenlere doldu ülke yazıklar olsun hem devletin her nimetinden yaratılan sonra 1kuruş vergi verme hatta yalandan bosan oda yetmezmiş gibi 50 sene önce ölen babanın maaşını al Devlet e sov yap

Yorumu oyla      0      0  
Güngör ilarslan 16 Nisan 2024 Salı 12:05

Altın madeni aranan illerden yiyecek almayın siyanüre maruz kalırsınız.!!!!!!!!!

Yorumu oyla      0      0  
Gakgo 16 Nisan 2024 Salı 11:25

Daha önceki olumsuz karaları ve karşı çıkan kimlerdi haberi eksik ve kesme vermeyin haberi tarafsız verin mesela harmandalı katı atık deposunun yamanlarda yapılmasına kimler engel oldu Aziz başkan hepsini biliyor çok uğraştı ama olmadı tarafsız heber yapın

Yorumu oyla      0      0  
Memo 16 Nisan 2024 Salı 10:26

Ülkedeki sığınmacıları göndermek yerine çocuk sınırlaması istenilmesi ilginç, önce onları yurtlarına gönderelim, ekonomik şartlar zorunlu nüfus planlaması yaptırıyor zaten millete

Yorumu oyla      0      0  
Barbaroslar geliyor 16 Nisan 2024 Salı 09:48

Tüpraga izin verilerek zaten çevre kadledildi bir an evvel tüprag lagvedilip çevre olağan duruma geçmesi lazım, bize su lazım

Yorumu oyla      0      0  
Baba 16 Nisan 2024 Salı 09:12

Başta İzmir olmak üzere İstanbul ve Ankara''da göç hareketinin durdurulması ya da muazzam derecede azaltılması lazım. Çok fazla göç alan yerler. İstanbul ve İzmir deprem şehirleri, bugün olmazsa yarın yıkılacaklar. Bunun yanında Çin''de bir dönem uygulanan tek çocuk politikası gibi bizde de hiç değilse bir süreliğine en fazla iki çocuk politikası uygulanmalı. İşe yaramayan çok büyük bir nüfus var. Bu nüfus artıyor ama Türkiye''nin (veya dünyanın) içme suyu miktarı artmıyor. Atmosfer oluştuğundan dünyanın su miktarı hiç değişmedi ama insanların nüfusu arttı. Özelden genele gittim ama durum bu. Hala evinde halı kilim yıkayan var. Sular azalıyor, ekilebilir arazilere evler yapılıyor ama azalmayan, tam tersine artan tek şey insan nüfusu. Akıllanmamız lazım.

Yorumu oyla      1      0  
Eski balıkçı 15 Nisan 2024 Pazartesi 22:39

Son sürat çevre katliamına devam. Geçmiş olsun izmirime helvasını yersiniz.

Yorumu oyla      0      0  
15 Nisan 2024 Pazartesi 17:13

Bu ne hız!

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Temizlik için çıktı... Çatıdan düşüp can verdi!
Sinop'ta temizlik yapmak için çıktığı çatıdan dengesini kaybedip düşen ...
Park halindeki kamyona çarptı... Otomobil sürücüsü öldü!
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde park halindeki hafriyat kamyonuna arkadan ...
Otomobil takla attı: 2 ölü, 3 yaralı
Rize'nin Fındıklı ilçesinde otomobilin takla atması sonucu 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
 
Konserde gerginlik... Cam kapılar kırıldı!
Van'da İranlı sanatçı Moein'in konser verdiği salona aynı anda girmeye ...
Otobüste fenalaşan genç, hastaneye kaldırıldı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde belediye otobüsünde fenalaşan 17 yaşındaki ...
Daha 4 yaşındaydı... Tur otobüsü sonu oldu!
Aksaray'da yolun karşısına geçerken tur otobüsünün çarptığı Ahmet Yumuşak (4), hayatını kaybetti.
 
Yargıtay'da seçimler 16. turundan da sonuçlanmadı
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle ...
Irak'ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde tespit edilen 12 PKK'lı terörist, ...
Otomobil, yaya ve TIR'a çarptı: 1 ölü, 2 yaralı
Kırıkkale'de sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, yayaya ve park ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva