HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2021 Pazar - 10:11

10 aydır düğün dernek yok! Gelinlikçiler fuarı bekliyor

EİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, "2020'de, maske ve önlük satışlarının katkısıyla ihracatta 2019 rakamlarını yakaladık ama buna sevinemedik. Düğün dernek olmayınca gelinlik sektörü, iyice çöktü. Aşının etkisiyle ortam biraz sakinleşir de Mart ayında gelinlik fuarını fiziksel katılımla yaparsak, o zaman umutlarımız yeşerecek" dedi. Gelinlik üreticisi Ümit Kaya ise "2021 için umut verici bir ışık göremiyoruz. Dayanamayan kepenk kapatıyor" dedi.

10 aydır düğün dernek yok! Gelinlikçiler fuarı bekliyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi nedeniyle 10 aydır düğün dernek kurulamaması, yada kısa süreli zaman diliminde buna izin verilmesi, gelinlik sektörüne ağır darbe vurdu. 19-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılması gereken İzmir Gelinlik, Damatlık, Abiye Giyim Fuarı, pandemi nedeniyle, sektör temsilcilerinin de görüşleri alınarak 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında hibrit fuar şeklinde yapılacak. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sektörün son durumunu değerlendirirken, gelinlikçilerin sıkıntısının çok büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

GEÇEN YILIN İHRACAT RAKAMLARI YAKALANDI AMA...
2020 yılında 1 milyar 300 milyon liralık ihracat gerçekleştirdiklerini ve pandemiye rağmen 2019 rakamlarını yakaladıklarını belirten Başkan Sertbaş, "Pandemi nedeniyle medikal sektörü devreye girdi. Maske ve önlük satışlarıyla medikal, 100 milyon dolarlık bir katkı koydu. Medikal desteğiyle 2019 rakamını yakaladık ama işin gerçeği, durum hiç de iç açıcı değil" dedi. Gelinlik sektörünün, pandemi nedeniyle iç ve dış piyasada çaresiz kaldığına dikkat çeken Başkan Sertbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

MİMAR KEMALETTİN CADDESİ, HAYALET ÇARŞIYA DÖNDÜ
"Mart ayında başlayan durgunluk, ilerleyen aylarda tıkanmaya, tükenmeye kadar geldi. Haziran ayındaki normalleşme kararının ardından düğün dernek işlerinde küçük de olsa bir hareket yaşandı. İkinci yasaklarla birlikte o da bitti ve son kapanmanın ardından işler tamamen durdu. Mimar Kemalettin Caddesi'nde işler iyi gitmiyor. Tek umudumuz, fuar. 30 Mart'ta açılması gündemde olan Gelinlik, Damatlık ve Abiye Fuarı'nı inşallah fiziksel katılımla yaparız. Yüz yüze katılımlı fuar olacağına inanıyorum, çünkü aşının bulunması, ülkemize gelmesi, hepimizi umutlandırdı. Vaka sayıları azalıyor. Örneğin benim işyerimde 2-3 haftadır pozitif tek vaka çıkmadı. Hastanelerdeki hasta sayılarında azalma var. Demek ki salgında gerileme başladı. Tüm bunlar psikolojik etki yaratacağını umuyorum. Fuar sonrası düğünler de başlarsa, gelinlik sektörü eski güzel günlerindeki gibi mutlu bir hava yakalayamasa da iş yapar hale gelir. Gelinlik ihraç ettiğimiz ülkelerin hali, bizim ülkemizin durumundan pek farklı değil. Oralarda da yasaklar var, oralarda da düğünler olmuyor."

ESNAF ÜMİT KAYA'YA GÖRE, 2021 İÇİN UMUT DA YOK!
Bir dönem Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanlığı da yapan gelinlik üreticisi Ümit Kaya, "Mimar Kemalettin'de, Kemeraltı'nda, gelinlikçilerin hayatında değişen bir şey yok" dedi. 2021 için umut verecek bir ışık da görmediklerine vurgu yapan Kaya, şunları söyledi:

"Gelinlik üreticisi, önünü göremediği için ne kumaş alıyor, ne de mal üretiyor, ne de küçük çapta da olsa sezona hazırlık yapıyor. Her şey çok kötü durumda. Gelinlikçi esnafına bakıyorum, kapatan kapatana... Açık hesaplar ödenmiyor, çekler dönüyor. Covid bitecek mi, bitmeyecek mi, koskoca bir soru işareti. Şimdi de mutasyon çıktı. Dış piyasaya satışlar çoktan bitti. Ne sipariş geliyor, ne kapımızı çalıp bir gelinlik isteyen... Gelinlikçi sektörünün dayanacak gücü kalmadı. Toptancılar bile mal almaya korkar hale geldi."

 
CHP'li Kılıç o okul müdürünü TBMM gündemine taşıdı
 
Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 90 milyonu geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgın 'web tapu' işlemlerini dörde katladı
Pandemi döneminde birçok işlem gibi tapu işlemleri de internet üzerinden ...
İthalatta haksız rekabet soruşturması
Ticaret Bakanlığının, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2021/4 ...
Salgın özel okulları vurdu!
Koronavirüs salgınıyla birlikte 300 bin öğrenci özel okullardan kaydını ...
 
Bu hafta borsa kazandırdı, altın ve döviz kaybettirdi
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama ...
Burger King 21 yıl sonra logosunu değiştirdi
Dünyanın en büyük fast food zincilerinden biri olan Burger King, 1999 ...
100 milyon dolar 'Getir'ecek
Hızlı teslimat uygulaması Getir, İngiltere'de büyümeyi finanse etmek için ...
 
TCMB'den repo ihaleleriyle piyasaya 76 milyar lira
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),bugün miktar yöntemiyle düzenlediği ...
Salgında 'evde kalanlar' mobilyayı yeniledi, satışlar 50 milyar lirayı aştı
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, yeni tip ...
Bitcoin rekor kırmaya devam ediyor
Bitcoin son dönemdeki hızlı yükselişine devam ediyor. Dün 37 bin doları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva