HABERLER>GÜNCEL
10 Eylül 2019 Salı - 08:42

1 milyon tür yok olabilir: Türkiye de risk altında!

Birinci Küresel Değerlendirme Raporu yazarları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel, dünyanın altıncı en büyük kitlesel yok oluş evresinde olduğunu ve 1 milyon türün tehlike altında olduğunu söyledi.

1 milyon tür yok olabilir: Türkiye de risk altında!

BM (Birleşmiş Milletler) Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu, 800 sayfalık Birinci Küresel Değerlendirme Raporu'nu 3 yılda 150 yazarla birlikte hazırladı. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel de bu yazarlar arasında yer aldı. Biyoçeşitlilikteki azalma sorununun iklim değişikliği gibi gündemde tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Saysel, “1 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde insanın var olduğu zaman diliminde ilk defa bu kadar çok tür yok olma tehlikesi yaşıyor. Dünya, altıncı en büyük kitlesel yok oluş evresinde. Geçmiş yok oluşlardan farkı olarak bugünkü yok oluş insan marifetiyle meydana geliyor ve insanlik tarihinde tanık olmadığımız boyutlarda. Yok oluştan tüm dünya etkileniyor" diyerek tehlikeye dikkat çekti. 

Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan’ın haberinde yer alan rapora göre, 1900'lü yılların başından beri dünyadaki ormanların yüzde 50'si yok oldu. Son 50 yılda hem karasal türlerin hem de deniz türlerinin popülasyonlarında yüzde 36 azalma görüldü. Karasal alanların yüzde 75'i insanlar tarafından değiştirilerek doğallığını kaybetti. Deniz alanlarının yüzde 60'ından fazlası ise yoğun insan etkisi altında. Yine rapora göre sulak alanların yüzde 85'i artık yok. Son 40 yılda ise kişi başına küresel tüketim yüzde 15 oranında arttı.

MUTLULUK İÇİN TÜKETMEMELİ
Raporun 'Sürdürülebilir Gelecek Senaryoları ve İzlekleri' başlıklı bölümünün yazarlarından Prof. Dr. Saysel, şu bilgileri verdi: "Raporun verdiği en temel mesaj, ‘İyi yaşama dair algınızı değiştirin, tüketici değil ilişkisel nosyonları öne çıkarın'. İnsanın maddi ihtiyaçlarını yadsıyamayız ama iyi yaşam kalitesini tesis eden şey aynı zamanda doğayla ve birbirimizle kurduğumuz ilişki ve entelektüel yaşantımızla ilgili. Mutluluğumuzun, esenliğimizin temel bileşeni daha fazla tüketmek olduğu müddetçe, normlarımız, yasalarımız, kurumlarımız da tüketebilmek yönünde gelişiyor. Bu da canlı, doğa kaybının hızlanarak artmasına neden olacak. Masum değiliz, dönüp dolaşıp kendi değerlerimizi, yaşayan pratiklerimizi sorgulamamız gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. Mesaj çok net: Bu şekilde üretme ye, tüketmeye devam edemeyiz. Küresel tüketime dair kesin önlemler alınması gerektiği yadsınamaz. Tüketim arttıkça kaynak ihtiyacımız da artıyor." 

TÜRKİYE DE RİSK ALTINDA
Biyoçeşitliliğin azalma riskinin en yüksek olduğu yerlerin tropik kuşak ve Türkiye'nin de içinde olduğu büyüyen ve tarihsel olarak geç kalkınan ekonomilerin bulunduğu coğrafyalar. Tropik kuşağın ekosistem üretkenliğinin en yüksek olduğu alan olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Saysel, "Türkiye'de de bu yaz çok orman yangını oldu. Aslında bunlar beklenen gelişmeler. Çünkü Türkiye, sıcak ve kurak Akdeniz havzasında. Akdeniz ormanları yaz aylarında yangına açık ekosistemler ama iklim değişikliği yangın riskini çok fazla artıyor" dedi. Bundan sonra tercihe dayalı politikalar uygulanmaz ve pek çok sektörde birden dönüşüm yaşanmazsa daha bozulmuş bir yeryüzü, daha kararsız bir iklim, daha ölü bir doğa görüleceğini belirten Prof. Dr. Saysel, "Önümüzdeki 50 yılda çok etkili ve ön alıcı politikaların uygulanacağını sanmamakla beraber teknolojik ilerleme, yeni teknolojiler için büyüyen piyasalar ve tüketim üzerinde kaynak kıtlığından kaynaklı baskılar bir şeyleri değiştirecek" görüşünü dile getirdi.

 
Okullarda armalı soygun! Veliler tepkili
 
EURO 2020 Elemeleri'nde 10 karşılaşma oynandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halit'in katilleriyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı
İstanbul'da, para istedikleri İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu ...
İzmir'de İEF izdihamı! Demirden atlayanlar oldu
Bu yıl 88'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı'nın dördüncü gününde, ...
Saldırı hazırlığındaki terörist yakalandı!
MİT ve polisin ortak operasyonunda bombalı saldırı için keşif yaptığı ...
 
Yapılan bağışlar Emine Bulut'un kızına gönderilmedi!
Kırıkkale'de eski eşi F.V. tarafından öldürülen Emine Bulut'un 10 yaşındaki ...
İzmir semalarında nefes kesen şov!
SoloTürk ve Türk Yıldızları, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl ...
Kılıçdaroğlu, İzmir'in kurtuluşunun yıl dönümünü kutladı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kurtuluş coşkusunu yaşayan güzel İzmir'i ...
 
Görenler şaşırıp kaldı: Adacıklar oluştu!
Yaz mevsiminin son dönemleri yaklaşırken İznik Gölünün Orhangazi sahilindeki ...
İzmir'in o ilçesinde Suriyeliler birbirine girdi! Silahlar konuştu
İzmir'in Torbalı ilçesinde çıkan silahlı kavgada 2 kişi yaralandı.
Ergenekon davası eski hakimine 10 yıl hapis
"Ergenekon" davasına bakan eski hakim FETÖ sanığı Hasan Hüseyin Özese ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva