HABERLER>SAĞLIK
8 Nisan 2019 Pazartesi - 09:28

'Yetersiz su tüketimi halüsinasyona sebep olabilir'

Yaklaşık yüzde 60'ı sudan oluşan insan vücudu için su tüketiminin önemi hakkında konuşan Öğr. Gör. Esin Ardıç, "Az su içmek insanı hasta ediyor. Az su tüketimi ileri aşamada halüsinasyon ve bilinç bulanıklığına sebep olabilir" dedi.

 Yetersiz su tüketimi halüsinasyona sebep olabilir

Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diyaliz Programı, Program Başkanı, Öğr. Gör. Esin Ardıç, “Su, canlıların yaşamlarına devam edebilmesi için en önemli faktör olduğundan diğer içeceklerden ayrılmaktadır. Susuz bir yaşam düşünülemez. Yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşan insan vücudu da tüm hücre ve organlarıyla suya bağımlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında büyük rol oynamaktadır. Yeteri kadar su tüketmemek bizleri ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakabilir” diye konuştu.

Sağlık açısından suyun tüketimine sadece miktar açısından değil, içerik ve kalite yönünden de dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Esin Ardıç, "Vücut suyunun azaldığı durumlarda baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ağız ve burunda kuruluk, idrar renginde koyulaşma ve ileri aşamada halüsinasyon ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

"PLASTİK ŞİŞELERDEKİ SULAR EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR"
Pet şişe kullanımınında ciddi hastalıkların tetikçisi olduğunu ifade eden İstanbul Rumeli Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diyaliz Programı, Program Başkanı, Öğr. Gör. Esin Ardıç, plastik şişelerdeki suların en çok çocukları etkilediğine dikkat çekti.

Yaz aylarında tüketiminin çok yüksek olduğu ambalajlı su satışlarını da genel sağlık açısından değerlendiren Ardıç, plastik damacanaların ve yazın elimizden, çantamızdan eksik etmediğimiz plastik şişelerin birçok tehlikeli hastalığa yol açabildiğini söyledi.

Ardıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel içecek endüstrisinin en hızlı büyüyen sektörü olan plastik şişe suyu hem sağlığa hem çevreye yönelik yüksek riskler içeriyor. Yapılan araştırmalarda her üç sudan birinde sentetik, organik kimyasallar ve bakteriler tespit edildi. Araştırmalara göre, plastik şişelerin içindeki sular özellikle çocukları etkiliyor; suların içindeki zehirli toksinler kalp, şeker ve kanser hastalıklarına neden oluyor. Bu zararlı madde erişkinlerde göğüs kanseri riskine neden oluyor. Özellikle çocuklar okula giderken hafif olması sebebiyle pet şişe kullanıyorlar. Asıl tehlike aynı şişenin tekrar tekrar kullanılmasıyla başlıyor. Pet şişelerin altında kullanım özelliklerinin yer aldığı kısmı birçok tüketici fark etmiyor. 'Tek kullanımlıktır' anlamına gelen işaretleri fark etmeyen tüketiciler aynı şişeyi günlerce kullanıyor. Bu durumda pet şişe tehlikesi daha da artıyor.”

"PET ŞİŞE KULLANIMI DİYABET RİSKİNİ ARTIRABİLİR"
"Yapılan araştırmalar pet şişe kullanımının büyüme bozuklukları, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ve diyabet riski artışına sebep olduğunu göstermekte" diyen Esin Ardıç, "Örneğin Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacıları, öğrenciler üzerinde yaptıkları incelemelerde, bir hafta boyunca plastik şişelerden su içen öğrencilerin idrarlarında BPA maddesinin yüzde 69 arttığı görüldü. BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde. Dişilik hormonuna benzeyen bu madde özellikle erkekler için büyük tehlike taşıyor” dedi.(DHA)

 
Mustafa Denizli: Erdoğan'ın futbola çok büyük hizmetleri var
 
Yıldız Tilbe'den transparan şov: Bomba gibiyim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kanserin arttığı kentlerde Batılı yaşam tarzı öne çıkıyor'
ABD'deki Augusta Üniversitesinde Dr. Korkaya "Kanser vakalarındaki artış ...
İzmir lösemi hastası Atakan'dan iyi haber
İzmir’de, lösemiyle mücadele eden, hastalığın merkezi sinir sistemini ...
Günde 20 dakika doğada olmak stresi azaltıyor
Bilim insanları, en az 20 dakika doğayla baş başa kalmanın stres seviyesini düşürdüğünü belirledi.
 
Enerji tıbbı ve frekans terapileri sağlığa ışık tutuyor
Dünyanın saygın bilim insanlarını İzmir’de buluşturan 2. Uluslararası ...
630 gram doğan Su bebek hayata tutundu
24 haftalıkken 630 gram dünyaya gelen Su bebek, 2 kilo 320 grama ulaşmasının ...
İzmirli çift balayında şoku yaşadı... Hayallerinden vazgeçmedi
İzmirli kimyager Gizem Özçiçek'e (37), henüz 1 haftalık evliyken meme ...
 
Bedenini kadavra için DEÜ'ye bağışladı
Balıkesir'in Savaştepe ilçesine bağlı kırsal Soğucak Mahallesi'nde yaşayan ...
Bakan Koca: Sigarayla mücadele yoğunlaşacak
Sağlık Bakanı Koca, "Nargile dahil olmak üzere tütün ürünlerinin kullanıldığı ...
Çay ve kahvede akciğer kanseri riski
ABD'de yapılan araştırmada, sigara içmeyenler için günde iki ya da daha ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva