HABERLER>DÜNYADAN
20 Ocak 2021 Çarşamba - 08:18

'Türkiye'nin S-400 alımı kabul edilemez'

ABD Seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın dışişleri bakanı adayı Antony Blinken, NATO müttefiki olan Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti

 Türkiye nin S-400 alımı kabul edilemez

ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın dışişleri bakanı adayı Antony Blinken, Türkiye ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.

Blinken, yaptığı açıklamada bir NATO müttefiki olan Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımının 'kabul edilemez' olduğunu belirtti.

Blinken, "ABD, mevcut yaptırımların Türkiye üzerindeki etkisini görmeli ve ardından daha fazlasının yapılmasına gerek olup olmadığına karar vermelidir" ifadelerini kullandı.

Geçen ay ABD, Rusya'dan S-400 sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye CAATSA yasası kapsamında yaptırım kararı almıştı.

ABD'nin açıkladığı yaptırımlar, kurum olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SSB Başkanı İsmet Demir ve üç üst düzey SSB yetkilisini hedef almıştı. SSB'ye ABD ile tüm ihracat izinleri, yetkilendirmeleri, kredileri yasaklanmış, listeye alınan SSB yetkililerinin de ABD'deki mal varlıkları dondurularak vize kısıtlamaları getirilmişti.

BLİNKEN, "ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİNE SOYKIRIM UYGULADIĞI" GÖRÜŞÜNDE
ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, Donald Trump yönetiminin aldığı ve "Çin'i, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde 'soykırım' ve 'insanlığa karşı suç' işlemekle suçlayan" kararına katıldığını açıkladı.

Geniş bir yelpazede birçok dış politika başlığına ilişkin soruları cevaplayan Blinken, Demokrat Biden yönetiminin Donald Trump'ın ardından nasıl bir yol çizeceğini anlattı.

Blinken, ABD'nin küresel ölçekteki rakiplerinin Çin ile Rusya olduğunu ve kendi bakanlığı döneminde ABD'nin küresel imajını yeniden düzeltecek adımlar atacaklarını söyledi.

ABD-Çin ilişkileri bağlamında Blinken'a, Trump yönetiminin aldığı ve "Çin'i, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde 'soykırım' ve 'insanlığa karşı suç' işlemekle suçlayan" kararı hakkındaki görüşü soruldu. Blinken, alınan karara katıldığını, "Benim de değerlendirmem bu şekilde olurdu." sözleriyle dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde "soykırım" ve "insanlığa karşı suç" işlediği sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUM"
Orta Doğu barışı konusunda iki devletli çözümü desteklediğini vurgulayan Blinken, bunun çok kolay olmayacağını da sözlerine ekledi.

Trump yönetimi döneminde İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında imzalanan İbrahim Anlaşmasının "İsrail'i ve dünyayı daha güvenli hale getirdiğini" savunan Blinken, söz konusu anlaşmaların devam edeceği mesajını verdi.

İran konusunda çok sayıda soruya muhatap olan Blinken, ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya dönüp dönmeyeceği konusunda, "Eğer İran nükleer anlaşmanın tüm kurallarına geri döner ve bunlara uyarsa biz de anlaşmadaki yükümlülüğümüze döneriz." açıklamasını yaptı.

Blinken ayrıca, İran'la kuracakları ilişki ve nükleer anlaşma konusunda İsrail ve Körfez ülkeleriyle de istişare yapacaklarını belirtti.

"HUSİLERİN TERÖR LİSTESİNE ALINMASINI İNCELEYECEĞİZ"
Blinken, Trump yönetiminin 11 Ocak’ta aldığı "Yemen’deki İran destekli Husileri terör listesine dahil eden" kararını gözden geçireceklerini bildirdi.

Yemen'deki insani krizin farkında olduklarını vurgulayan Blinken, krizi daha da derinleştirmemek için bölgeye ilişkin adımları dikkatli şekilde atacaklarını kaydetti.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı adayı Blinken, Senato Dış ilişkiler Komitesinde onay alması durumunda Senato Genel Kurulunda oylama yapılacak. (AA)

 
Önce darp etti, sonra arabadan attı!
 
FETÖ üyesi eski emniyet müdürü yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alibaba'nın kurucusu aylar sonra ortaya çıktı!
Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın 2 aydan uzun ...
'Savaş başlatmadığım için gururluyum'
Biden'ın yemin törenine saatler kala bir veda konuşması yapan Trump, "Özellikle, ...
Avrupa'da bir ülke daha kapanıyor
Hollanda’da kabine üyeleri, 9 Şubat'a kadar geçerli olacak bir sokağa ...
 
Aşı sonrası ölümlerle ilgili açıklama geldi!
Norveç'te bakımevinde kalan 33 kişinin Pfizer - BioNTech'in geliştirdiği ...
Yunanistan'dan Akdeniz'de yeni provokasyon!
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Başbakan’ın belirlediği politikanın ...
O yanardağ faaliyete geçti!
İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan ve yeniden faaliyete geçen Etna Yanardağı lav püskürttü.
 
İsrail'de günlük en yüksek vaka sayısı!
İsrail'de, son 24 saatte 10 bin 21 kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
98 milyon yıllık dinozor fosili bulundu
Bilim insanları, Arjantin’in Neuquen eyaletinde 98 milyon yıllık dev bir ...
İran'dan Umman Denizi'nde yeni tatbikat!
İran'ın güneydoğusundaki Mekran sahilinde düzenlenen tatbikata; hava indirme, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva