HABERLER>POLİTİKA
25 Ocak 2021 Pazartesi - 10:28

'Tarım polemiği'ne Nalbantoğlu da girdi... AK Partili Kırkpınar'ı eleştirdi, Soyer'e sahip çıktı!

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar geçtiğimiz günlerde Küçük Menderes havzasında tarım ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e eleştirilerde bulunmuştu. Kırkpınar'ın eleştirileri sonrası ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanadından cevap gecikmedi. CHP Parti Meclis Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Başkan Soyer'in açıklamalarına sahip çıkarken, tarım alanında olan çalışmaların geçmişe dayandığının altı çizildi.

 Tarım polemiği ne Nalbantoğlu da girdi... AK Partili Kırkpınar ı eleştirdi, Soyer e sahip çıktı!

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i hedef alan açıklamalarını eleştirdi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in üreticinin ve çiftçinin her zaman arkasında olduğunu ifade eden Rıfat Nalbantoğlu, "AK Parti İzmir Milletvekili Sn. Yaşar Kırkpınar’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer için kullandığı, “Kostüm değiştirmekle çiftçinin yanında olunmaz” sözlerini şaşkınlıkla ve esefle okudum. Yekten söyleyeyim, Tunç Soyer, üç-beş gündür değil, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden bu yana, yani 10 yıldan fazladır tarımın, çiftçinin ve üreticinin yanındadır. Sayın Kırkpınar’ın ve partidaşlarının bilgisine sunmak adına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer’in, “ülkeye örnek olması gereken” tarım vizyonuna ilişkin bazı hatırlatmaları yapmak şart olmuştur" ifadelerini kullandı. 

EKSTRA EKONOMİ YARATMAYA DEVAM ETMEKTEDİR
Başkan Soyer'in tarıma yönelik projelerinin yaklaşık 12 yıldır olduğunu belirten Nalbantoğlu, bu alanda yapılan çalışmaları örnek gösterdi. Nalbantoğlu, "Soyer, “Başka Bir Tarım Mümkün” sözleriyle tanımladığı tarım vizyonunu, yaklaşık 12 yıl önce Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren hayata geçirmeye başlamıştır. Doğayla uyumlu, küçük üreticiyi destekleyen, tüketiciyi ve kentliyi zenginleştiren bu tarım modeli çerçevesinde; dört ana politika belirlenmiştir. Bunlar;  Üretici pazarları: Üreticinin sadece kendi ürettiğini satabildiği pazarlar oluşturulması… Üretici birlikleri ve kooperatifler: Üreticiyi aracıyla muhatap olmaktan kurtaran, tüketiciyle doğrudan buluşmasını sağlayan birlik ve kooperatifler kurulması… Tarım ürününü sanayi ürününe dönüştürmek, paketlemek, markalaştırmak ve dünya pazarlarıyla buluşturmak… Yerli tohuma sahip çıkmak’tır. Sayın Soyer’in yoğun emek ve çabaları doğrultusunda, önce yukarıdaki maddelerin tümünü destekleyen Bereketli Sulama Projesi hayata geçirilmiş ve tarımsal sulama barajının isale hatları yenilenmiştir. Böylece daha az su ile daha uzun süre sulama imkânı yaratılmış; çiftçimizin cebinden daha az para çıkması sağlanmış; alternatif ürünler üretilmeye başlanmıştır. Seferihisar’da bu dört temel hedef çerçevesinde kurulan üretici ve köy pazarları; bugün de varlıklarını sürdürmekte; hem üreticiye hem tüketiciye kazandırmaya hem de Seferihisar için ekstra ekonomi yaratmaya devam etmektedir. Yine bu politikalar doğrultusunda Türkiye’nin dört bir yanından tarımsal kalkınma kooperatifleri ile Seferihisarlı kooperatif ve üreticilerimizin ürünlerinin satıldığı Seferihisar Bakkalı ve Halkın Bakkalı işletmeleri hayata geçirilmiştir.  Her köyü bir ürünle özdeşleştirerek, köylerin kendi sürdürülebilir ekonomilerini yaratması da hedeflenmiştir. Bu doğrultuda; örneğin Turgut Köyü lavanta, Orhanlı Köyü şevketi bostan, Beyler Köyü hurma zeytin, Ulamış Köyü karakılçık buğdayı ile anılır olmuştur" dedi.

Sözlerine devam eden Nalbantoğlu; "Yine ilçenin en önemli geçim kaynağı olan mandalinanın pazarlanabilmesi, üreticinin daha çok kazanması için “Mandalina Üretici Birliği” kurulmuştur. Ardından mandalina işleme ve paketleme tesisi, Seferihisar Belediyesi tarafından satın alınarak birliğe devredilmiştir. Böylece aracılar aradan çıkarılmış; üretici kendi malını işleyip, pazarlamaya, para kazanmaya başlamıştır. Düzenlenen mandalina şenlikleri ile Seferihisar Mandalinası, Türkiye çapında ‘marka’ haline getirilmiştir. Aynı şekilde Seferihisar Mandalinası için Coğrafi İşaret Tescili de alınmış ve ürüne katma değer kazandırılmıştır. Mandalinanın, jeotermal enerjiyle kurutulması projesi de hayata geçirilmiş; böylece Seferihisar Mandalinası dört mevsim tüketiciyle buluşmaya başlamıştır. Aynı şekilde, başta zeytinyağı olmak üzere Seferihisar’da üretilen tarım ürünlerinin hepsi için “markalaştırma” çalışmaları yürütülmüştür. İlçe genelinde yaşı 500’ün üzerinde olan anıt ağaçlar tespit edilmiş; bu ağaçlardan üretilen zeytinyağları “Zeytinyağı Müzayedesi” ile satılmıştır. Bu da üreticiye ekstra kazanç sağlamıştır. Örneğin Teos Antik Kenti’nde bulunan 1800 yaşındaki ağaçtan üretilen yağın yarım litresi 30 bin TL’ye alıcı bulmuştur. Yine ilçede yetiştirilen üzümler de kurutulup paketlenmiştir. Gelecek nesiller yerli tarıma sahip çıksın hayata geçirilen Doğa Okulu; yarının büyüklerine tarım bilinci aşılamaktadır" ifadelerini kullandı.

"YERLİ TOHUMLARA  SAHİP ÇIKMIŞTIR"
Soyer'e yapılan 'tarımdan anlamıyor' eleştirilerine de cevap veren Nalbantoğlu, milyonlarca yerli tohumun ücretsiz olarak Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğinin altını çizdi. Nalbantoğlu, “Tarımdan anlamıyor” denilen Tunç Soyer, Ak Parti iktidarının adeta “yasak madde” muamelesi yaptığı, alım-satımını yasakladığı atalık yerli tohumlara da sahip çıkmıştır. Sırf bu bile, dünya durdukça Tunç Soyer isminin saygıyla anılması için yeterlidir.  Türkiye’de ilk kez Sayın Soyer’in talimatıyla başlayan Tohum Takas Şenlikleri’yle kaybolmaya yüz tutmuş tohumlar toplanmış, yine Soyer’in kurduğu Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılmıştır. Bugün her yıl milyonlarca yerel tohum, Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz gönderilmektedir. O günden beri ülkemizin dört bir yanında sayısız Yerel Tohum Takas Etkinlikleri düzenlenmektedir. Tunç Soyer’in tarım vizyonunu bugün de aynen devam ettiren Seferihisar Belediyesi, pek çok kentte Yerel Tohum Merkezlerinin kurulmasına öncülük etmiştir. KKTC’deki Mehmetçik Belediyesi dahi Tunç Soyer vizyonundan ilham almış ve Zeka Bey Tohum Merkezi’ni kurmuştur. Soyer’in tarım vizyonu sayesinde bugün Türkiye’nin pek çok yerinde, başta Karakılçık Buğdayı olmak üzere atalık tohumların ekim alanları hızla artmaktadır " dedi.

"ÜRETİCİYE VE TÜKETİCİYE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ortaya çıkarttığı BAYSAN'a da sahip çıkan Nalbantoğlu, "Çiftçi babası, tarımın hamisi Tunç Soyer’i, Seferihisar’dan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na taşıyan en önemli etken, işte bu akıl ve vizyondur. Soyer, çok daha büyük bir güç ve azimle, tarıma, çiftçiye, üreticiye ve tüketiciye sahip çıkmaya devam etmektedir. Geride kalan yaklaşık 2.5 yılda da yerli ve milli tarım olanaklarının geliştirilmesi, doğru tarım deseninin oluşturulması, iklim kriziyle ve kuraklıkla mücadele, çiftçinin ve üreticinin ürününe katma değer kazandırılması ve tüketicinin sağlıklı ve hesaplı gıdaya ulaşması için onlarca faydalı icraata imza atmıştır.  Son olarak Türkiye’nin tarım başkenti Ödemiş’te duyurduğu İzmir Tarımı vizyonu da Ak Parti’nin her türlü kolaylığı sağladığı küresel tarım kapitalizmine bir başkaldırı manifestosudur. İklim, toprak ve coğrafya koşullarına uygun tarım ve hayvancılık modellerini hayata geçirmeyi hedefleyen İzmir Tarımı, kuraklığa ve yoksulluğa karşı çıkışın işaret fişeğidir. Tarıma; örgütlenme temelinde, bilimsel ve bütüncül yaklaşım sunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi tarafından alım garantisi verilen üretici, emeğinin karşılığını alacaktır. Büyükşehir şirketi BAYSAN’da paketlenecek ürünlere, markalaştırılarak katma değer kazandırılacaktır. Sağlıklı İzmir Tarımı ürünleri, dünyanın dört bir yanına pazarlanacaktır.  Ağızlarından “yerlilik ve millilik” kavramlarını düşürmeyen, ancak attıkları hiçbir adımda yerlilik ve millilik bulunmayan art niyetli odaklar; yerli tohumlarla, yerli hayvan ırklarıyla yapılacak tarımsal faaliyetlerden niçin rahatsızlık duymaktadırlar? Eleştireceklerine, sayın Soyer’in İzmir Tarımı vizyonunu incelemelerini ve yerli tarıma can çekiştiren tarım politikalarını bir an önce terk etmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

"BİLGİSİZCE YA DA ART NİYETLİ KONUŞMUŞTUR"
Soyer'e yapılan eleştirilerin üzücü ve icraatları yok sayıcı olduğunu ifade eden PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, "Sayın Tunç Soyer, kamuya yöneticilik yaptığı yıllar boyunca; birilerinin çok sevdiği gibi boş konuşmamış, boş oturmamıştır. Her zaman kamu yararına icraatlarıyla konuşulmuş, alkışlanmıştır. Sn. Kırkpınar ise daha önce farklı konularda pek çok partidaşının yaptığı gibi bilgisizce ya da art niyetli konuşmuştur. Burada asıl üzücü olanın, sırf muhalefet olsun diye yapılan bu tür açıklamaların, halkımızın faydası için hayata geçirilen icraatları, harcanan emekleri yok sayması ve karalamasıdır. Siyaset, halka hizmet için yapılır. Siyasetçilerin her şeyden önce bu bilince sahip olması ve on düşünüp, bir konuşması gerekir" dedi.

 
İlker Kaleli BBC dizisinde oynadı
 
Survivor’da diskalifiye şoku!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baskanim candir 26 Ocak 2021 Salı 22:37

Karabaglardan selam olsun can baskanim rifat abime Rifat baskanima 2. Bolge 1. Siradan vekillik yakisir heval abimide konak belediye baskanligi yakisir Yolun acik olsun yigit insanlar

Yorumu oyla      2      6  
Doğrucu Davut 26 Ocak 2021 Salı 00:00

VAY VAY VAY RIFAT BEY PM ÜYESİ OLARAK LÜTFEDİP BİR AÇIKLAMADA BULUNMUŞ.. KOCAMAN TEBRİKLER..

Yorumu oyla      7      3  
abuzer 25 Ocak 2021 Pazartesi 13:15

bu adam ne dedi???????

Yorumu oyla      6      3  
şeraFettin ZEYREK 25 Ocak 2021 Pazartesi 12:27

birkaç önerim var; belediye üretim için meyve türüne göre on veya 25 fidan veriyor. oysa köylüler evinin önüne birkaç fidan dikmek istiyor. üstelik ÇKS si yok ve dolayısıyla fidan alamıyor. Acaba diyorum, SOYER köy muhtarlarına 50 şer ya da 100 er tane değişik meyve fidanı verse de muhtarlar isteyen köylülere dağıtsa, olamaz mı: ayrıca, meyve fidanlarının çeşitlendirilmesi gerekir. Örneğin, Töngel.beşbıyık, muşmula, hünnap da dağıtılsa olamaz mı:

Yorumu oyla      7      3  
25 Ocak 2021 Pazartesi 10:41

Ülkenin çiftçisini bitiren iktidar, yerelde tarıma destek veren belediyeyi suçluyor. Ne yapsın. Sizin gibi o da bir darbe mi vursun?

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milletvekili Sındır: Bosna Hersek’in açık denizlere ulaşımı engelleniyor!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Bosna Hersek’in deniz yoluyla ...
AK Partili Sürekli'den ilçelere çıkarma: Attığımız her adım yerli ve milli!
İlçe programlarına hız kazandıran AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali ...
Kemal ANADOL yazdı... İstikşafî görüşmeler
Kemal ANADOL yazdı... İstikşafî görüşmeler
 
CHP'li Beko: KHK ile işten atmak sosyal bir cinayettir!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ...
CHP’li Polat: Tarımı babasının çiftliğini batıran Bakan’dan mı öğreneceğiz?
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AK Partili Yaşar Kırkpınar’ın ...
DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, teşkilatlanma ...
 
CHP'li Kılıç: İktidar, Roman vatandaşların sorunlarına duyarsız!
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Holdinglerin Milyon Liralık ...
İzmir Şehir Hastanesi inşaatından çıkan tarihi sütun gizlendi mi?
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi inşaatında bulunduğu düşünülen tarihi bir ...
İstanbul'da dış politika zirvesi gerçekleşti
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıda Doğu Akdeniz, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva