HABERLER>SAĞLIK
13 Eylül 2021 Pazartesi - 18:22

'Saç ekim merkezlerinin yarısı doktorsuz' iddiası

Türk Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Servet Terziler, 28 yaşındaki İbrahim Gül'ün saç ekimi sırasında ölümü iddiası üzerine konuştu. Terziler, "İstanbul'da saç ekim merkezlerinin yüzde 50'sinin doktorsuz işlem yaptığı kulağımıza geliyor" dedi.

 Saç ekim merkezlerinin yarısı doktorsuz  iddiası

İtalya'da kuaförlük yapan 28 yaşındaki İbrahim Gül, cumartesi günü, Bağcılar'da özel bir hastanede girdiği saç ekim ameliyatı sırasında hayatını kaybetmiş ve "şüpheli ölüm" olarak kayıtlara geçmişti.

Doktor tutuklandı

Operasyonu gerçekleştiren doktor "taksirle adam öldürme" suçundan tutuklandı.

Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, saç ekim işlemlerinin sadece cildiye doktorları, plastik cerrahlar ve medikal estetik hekimlik sertifikasına sahip hekimler tarafından gerçekleştirebileceğini söyledi, kaçak saç ekim merkezlerine denetimlerin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Merdiven altı yerlerin çok olduğunu duyuyoruz"

TÜSATDER Başkanı Dr. Terziler, "Şu anda günümüzde maalesef saç ekiminden insanlar belli karları elde ettiğini gördüğü için herkesin üşüştüğü bir alan olmaya başladı. Eğer bu konuda yetkinliği olan bir doktor değilseniz özellikle saç ekimini yapamazsınız. Güzellik uzmanları, anestezi teknisyenleri, acil tıp teknisyenleri, hemşirelerin bunları tek başına yapma yetkisi yoktur. Şu anda piyasada maalesef beyaz önlüğünü giyip hastanın karşısına çıkıp 'ben saç ekim koordinatörüyüm' deyip bu işi yaptığını iddia eden birçok insan var. İstanbul'da şu anda saç ekim merkezlerinin yüzde 50'si gibi yarı yarıya bir oranda kliniğin bazen doktorsuz işlem yaptığı kulağımıza geliyor. Merdiven altı yerlerin çok olduğunu duyuyoruz. Bu durum Türk sağlık turizmine çok fazla balta vuruyor. Türk sağlık turizmi, şu anda gerçekten dünyada mercek altında. Avrupa bizi Black Market denilen bir kategoriye soktu. Yani 'Türkiye'ye gitmeyin orada doktorlar değil, sağlık memurları saç ekimi yapıyor, hatta sağlıkçı olmayanlar yapıyor' diye bir propagandaya başladılar" açıklamasını yaptı.

"Denetimler artırılmalı"

Denetimlerin artırılması gerektiğini söyleyen Terziler, şunları söyledi:

"Türkiye'de saç ekimi yapabilecek hekim üç kategoriye ayrılıyor. Birincisi cildiye doktorları, plastik cerrahlar ve medikal estetik hekimlik sertifikasına sahip olmuş hekimler. Donanımlı tam teşekküllü klinik ya da hastanelerde bu saç ekimi şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendiriliyor.

Merdiven altı saç ekimi yapılan yerlerin olduğunu zaman zaman duyuyoruz. Tabii ki bakanlık yetkilileri bu konuda baskınlar yapıp oralara kapatma, cezai işlemler uygulanıyor. Bu denetimlerin özellikle daha çok arttırılması gerektiğini de hepimiz biliyoruz. Çünkü Türkiye saç ekim konusunda dünya lideri. Bu çok ciddi bir ameliyattır. Kan testlerini değerlendirdikten, bütün COVID-19 testlerine bakıldıktan, kanama, pıhtılaşma, karaciğer enzimleri, HİV, Hepatit B ve C vesaire gibi bütün tetkiklerin kan testleri analiz edildikten sonra, diyecek ki anestezi doktoru; 'tamam bu hasta ameliyat olabilir, saç ekimi için uygundur, operasyon olabilir'. Yüksek doz lokal anestezik madde verdiğiniz zaman hastada tansiyon düşmesi, hipotansiyon, bazen şoka girme, bazen komaya girme durumu bile olabilir. Bu nedenle lokal anestezik maddeler çok dikkatli verilmek zorunda. Son ölüm olayında bu anestezide bunlara riayet edilip edilmediği çok dikkatli araştırılacak. Bu konuda bütün dünya kamuoyunun gözleri bizim üzerimizde olacak. En ufak bir hatamız hepimize mal olabilir" dedi. 

"Yüksek dozlarda, ölüm söz konusu olabilir"

Dr. Servet Terziler, "Saç ekim sırasında hiç istemediğimiz ölüm olayı dikkatsizlikten dolayı ya da kullanılan lokal anestezik ve kanamayı durduran adrenalin, yüksek dozda kullanıldığı zaman ölüm maalesef söz konusu olabilir. Hasta şoka girip, tansiyon düşmesi yapıp, kalpte sıkıntılar yapıp hastada istenmeyen sonuç oluşturabilir. Bu nedenle kullanılan lokal anestezik maddelerin miktarları, kullanılan adrenalin seviyeleri, miktarları birebir özel dosyalarda takip edilip o güvenlik aralığını aşmamak kırmızı çizgiyi geçmemek zorunda. Buradan bakıldığı zaman senede bir tane ex vakası oluyor, olmuyor. Yani sanki milyonda bir gibi oluyor bu olay. Bir tane insan da olsa canı bizim canımızdır. Asla bunun hatası varsa, affedilecek bir boyut değildir. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum; saç ekim bir ameliyattır, bir operasyondur ve operasyon için gerekli sterilizasyon, kalite ne gerekse yapmak zorunludur" diye konuştu. 

 
Abisiyle 5 ay arayla aynı kaderi paylaştı
 
Mürselpaşa Bulvarı'nda trafik düzenlemesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kalın kafa 14 Eylül 2021 Salı 00:15

hastası ölen her doktor tutuklanırsa bu sistem çöker ben olsam hastaya elimi sürmem

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sonbaharda alerji belirtileri neden artar?
Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. ...
'İki virüs aynı anda vücutta bulunabilir'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
BioNTech CEO'sundan çarpıcı açıklama!
BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi ve kurucu ortağı Prof. Dr. Şahin, gelecekte, ...
 
Koronavirüsün semptomları yine değişti!
Koronavirüsün semptomları yine değişti!
Pfizer'dan aşı itirafı: İlk etapta reddettik
İlaç devi Pfizer yetkililerinin, corona virüs pandemisinin kısa sürede ...
Salgında günün bilançosu: 243 vefat, 21 bin 352 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı yeni koronavirüs tablosunu açıkladı. Türkiye'de son 24 ...
 
TURKOVAC'ın Faz 3 çalışmaları Kırgızistan'da da yürütülecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin yerli Covid-19 aşısı ...
Salgında günün bilançosu: 259 can kaybı, 22 bin 923 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
İllere göre vaka sayısı açıklandı: İzmir'de son durum ne?
İllere göre haftalık vaka sayısı haritası açıklandı. Vaka yoğunluğu en ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva