HABERLER>SAĞLIK
17 Mart 2015 Salı - 12:01

'Prostat büyümesini kanserle karıştırmayın'

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr.Ertan Kayacan, prostat büyümesinin belli yaşa gelmiş her erkekte görülebilen bir sorun olduğunu, prostat büyümesinin prostat kanseri ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

 Prostat büyümesini kanserle karıştırmayın

Prostat büyümesinin üreme bezinin hacminin genişlemesi anlamına geldiğini ve bezin büyüdükçe idrar kanalına baskı yaparak idrar ve mesane problemlerine yol açtığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ertan Kayacan, "Prostat bezi, erkeklerde idrar kesesinin hemen altında bulunmaktadır ve idrarın idrar kesesinden dışarı atıldığı üretra denilen kanalı çevreler. Erişkin bir erkekte prostat bezinin ağırlığı 25 -30 gram civarındadır. Prostatın başlıca görevi, meninin sıvı olan kısmını imal edip cinsel boşalma sırasında bu sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır" dedi.
 
Kayacan, prostat büyümesinin belirtilerinin genel olarak prostat bezinin idrar yolu ve mesaneye yakın olması nedeniyle idrara çıkma sorunları olarak tanımlandığını, bu nedenle prostat büyümesi belirtilerinin alt idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ile benzeştiğini belirtti. Prostat büyümesinin bazı erkeklerde hiç belirti göstermediğine dikkati çeken Dr. Kayacan, "Prostat büyümesinin en tehlikeli komplikasyonu, idrar kanalını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasına engel olmasıdır. Prostat büyümesinin belirtilerini idrarın olup olmadığı konusunda şüpheye düşme, idrar yaparken zorlanma, zayıf veya kesintili idrar akışı, idrara çıktıktan hemen sonra tekrar tuvalete çıkma isteği, idrara çıktıktan sonra akıntı, idrara başlamakta zorlanma, idrarı tutmada güçlük çekme, geceleri sık sık idrara çıkma, idrar sırasında ağrı ve yanma hissi olarak özetleyebiliriz" dedi.
 
Prostat büyümesinin prostat kanseriyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Kayacan, "İyi huylu ve kötü huylu prostat büyümelerinin ayırt edilebilmesi için 50 yaşın üstündeki her erkeğin yılda bir kere prostat muayenesi yaptırması gerekir. Prostat büyümesi genellikle iyi huylu bir tümör olarak büyüme şeklindedir. Bu nedenle kişiler genellikle işeme ile ilgili sorunlarla karşılaşınca bir doktora başvurmaktadır. Belirtilerin meydana gelmesi iyi huylu prostat büyümesinde sosyal yaşamı etkileme dışında önemli bir sağlık sorununa yol açmayabilir. Prostat büyümesi prostat kanseriyle karıştırılmamalıdır. Kötü huylu prostat tümöründe prostat kanseri belirtilerin hafif ya da şiddetli şekilde oluşması, kanseri tamamen kontrol edecek tedavinin yapıldığı erken evrenin geçirilmiş olduğu dönem anlamına gelir. Bu nedenle 50 yaşın üstündeki her erkeğin prostat muayenesi olması gerekir. Ayrıca ailesinde prostat kanseri olan kişide prostat kanseri görülme sıklığı 2 - 6 kat artacağından 45 yaşından sonra kontrollere başlamalıdır" diye konuştu.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Bakanlıktan domuz gribi açıklaması: 11 kişi öldü…
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türkiye’de domuz gribine yakalanan ...
Estetik ameliyat yaşı 15'e düştü
Estetik Cerrah Prof. Kutlu, estetik operasyonlarda yaş sınırının düştüğünü ...
Domuz gribine bir kurban daha!
Kocaeli'nin Darıca İlçesi’ndeki Farabi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına ...
 
İzmir'den anne ve bebe ölümlerini önleyecek yöntem!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ...
Sağlıkçılar iş bıraktı, alana indi: Bıçak kemiğe dayandı!
Türkiye genelinde genel grev çağrısı yapan sağlıkçılar İzmir’de de alanlara ...
Mutluluğun tavan yaptığı yaş belli oldu
Bir anket çalışmasına göre insanların kendilerini en mutlu hissettiği ...
 
Beyin egzersizi hafızayı koruyor
Yaşlılarda, beyin fonksiyonlarının azalmaması için sağlıklı beslenme ve ...
Sınav stresine 'tarçınlı sütlaç' önerisi
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere stres uyarısı ...
Talihsiz anne 42 gündür bebeğini kucaklayamadı!
İzmir'de, 8 aylık hamile olan 40 yaşındaki Vense Akay'a, bebeğinin sağlığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva